Забранено за гейове

В някои страни хвърлят камъни по тях

Забранено за гейове | StandartNews.com

 

Истински ад за хомосексуалистите

В 21 век съществуват страни, в които гейове, лесбийки и бисексуални наказват, пращат в затвора и по всякакав начин преследват със законни средства.

Една такава убийствено хомофобна страна е Бруней. На 3 април в страната влязоха в сила поправки в законодателството, според които нестандартният секс и съпружескта измяна се наказват със смърт. Хомосексуализмът е бил забранен в Бруней и преди, като наказанието било лишаване от свобода до 10 години. За секса между жени пък се предвиждало друго наказание – от 40 удара с камшик до 10 години затвор.

Мавритания е една от 76-те страни в света, в която хомосексуалните отношения са престъпление, а доброволните контакти между възрастни се наказват със смърт.

За пълнолетните мюсюлмани е предвидено смъртно наказание чрез пребиване с камъни. Информация за броя на тези наказания обаче няма. В анкета на Съвета за правата на човека при ООН делегацията на Мавритания през 2011 г. заявила, че „смъртното наказание, както и телесните наказания никога не са се прилагали на практика“.

Судан – основите на шариата строго забраняват всякакви прояви на хомосексуалност и транссексуалност както за мъжете , така и за жените. Предвижда се и наказание за мъже, които се обличат в женски дрехи – 30 удара с камшик или голяма глоба.

Ако съдът докаже хомосексуалната връзка, то наказанието става много по-сериозно – затвор или смърт. Затова и правителствата на много страни отправят призиви към гражданите си да не посещават тази страна.

В Йемен гейовете, както и лесбийките, също ги чакат удари с камшик или смъртно наказание. За непълнолетните то е 74 удара, но само ако са встъпили в такава връзка по собствено желание. А на влизащите в страната чужди граждани се прави проверка за определяне на сексуалната ориентация.

Бангладеш – наказанието за нестандартната любов в страната също е строго – доживотен затвор. Защитниците на човешките права заявяват, че в последните години в азиатската страна се е увеличил броят на нападенията на религиозните фундаменталисти над представителите на тези малцинства. Нееднократно активистите са се обръщали към правителството да декриминализира еднополовите връзки, но властите отказват да го напрвят.

Египет – хомосексуалните връзки и там са забранени и се преследват от закона, а отношението на широката общественост към тях е враждебно. При проведено изследване сред населението 95% от запитаните са заявили, че хомосексуализмът не трябва да се приема от обществото. Според египетския сексолог Хиба Котб обаче от 10 до 12 процента от населението в страната са хомосексуалисти.

Етиопия – съгласно наказателния кодекс на страната еднополовите сексуални контакти са незаконни и се наказват най-малко с 1 година лишаване от свобода. Срокът обаче може да достигне и 15 години, ако има насилие, заразяване с инфекции или ако жертвата на изнасилване се е самоубила.

Съгласно анкета на организацията Pew Research Center 97% от етиопците не приемат хомосексуалните отношения.

Пакистан – от 1990 г. еднополовите отношения се наказват със затвор до живот. Най-голямата пакистанска партия «Джамаат-И-Ислами» наричали трансджендърите изметта на обществото, но в последните години нещата са се променили. През 2009 г. бил приет закон, защитаващ хомосексуализма, и засега властите гледат на еднополовите връзки „през пръсти“

Ямайка – като дълбоко християнска страна за нейните жители хомосексуалността е непростим грях, а политиката й традиционно не защитава правата на гейовете и лесбийките – наказанието и тук е за срок до 10 години затвор. Често гейовете са преследвани, пребивани, арестувани и подлагани на всякакви издевателства.

Мароко – и тук забраната е строга, като важи и за туристите, уличени в хомовръзки. Наказанието е лишаване от свобода от 6 месеца до 3 години и глоба в размер от 12 до 1200 долара. Туроператорите и пътеводителите съветват туристите да избягват публично да демонстрират чувствата си и да не привличат излишно внимание върху себе си.

Тунис – както в болшинството арабски страни и Тунис не прави изключение. От 1913 г. наказателният кодекс наказва „содомията между възрастни по взаимно съгласие“ с 3 години затвор. Туниските хомосексуалисти нямат възможност открито да говорят за себе си, но могат да правят каквото искат, но само да не демонстрират ориентацията си и да не парадират с нея

Нигерия – гейовете ги грози до 14 години зад решетките. През февруари 2016 г. президентът на страната Гудлак Джонатан подписва антигей законопроект, който поставя извън закона всички нетрадиционни връзки. При нарушаването му наказанието е над 10 години затвор. Хомосексуалистите в тази страна живеят в страх и пазят ориентацията си в дълбока нелегалност. Нигерия може би е най-хомофобното място на земята – 98% от жителите й не приемат нетрадиционната ориентация.

Сингапур – твърде консервативен град-държава, в която хомосексуалните връзки също са извън закона, но странното е, че към мъжете и жените хомосексуалисти отношението е различно. От 2007 г. връзката между две жени се смята за абсолютно законна, но между двама мъже се наказва с лишаване от свобода до 2 години.

Уганда – в държавата е приет законен акт под името Закон за борба с хомосексуализма, който разпалва ненавист и нетърпимост към гей обществото. Наричат го „убий гея“. Ако гражданин е хванат да се занимава с нетрадиционен секс, 14 години от своя живот може да прекара в един от най-ужасните затвори на земята.

ОАЕ – ярък пример за отношението на властите към гей обществото е осъждането на две лесбийки, чужди гражданки, обвинени за „противоестествени“ прегръдки и целувки на публично място. Били осъдени на 1 месец затвор, след което екстрадирани. И все пак им е провървяло - ако са били гражданки на емирството, ги е грозяло смъртно наказание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай