Забавачка за три часа

Забавачка за три часа | StandartNews.com

Хлапетата ще учат всичко чрез игра

Просветното министерство трябва да създаде 19 нови стандарта към Закона за училищното образование, които да заменят остарялата нормативно уредба, действаща в момента. МОН започна да представя първите проекти на стандарти, като те ще бъдат подложени на едномесечно обществено обсъждане. Днес бе представен стандартът за детските градини.

Родителите вече ще могат да оставят детето си в детската градина и за няколко часа. Това предвижда проектът на нов стандарт за предучилищното образование, разработен от МОН, който бе представен пред медиите вчера. В рамките на един месец документът ще бъде подложен на обществено обсъждане и коригиран, ако има обосновани предложения от учители, родители и граждани, съобщи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. До момента подобен стандарт не е съществувал, той се въвежда като част от училищния закон, който бе приет неотдавна и влиза в сила от началото на август.

Съгласно проектите се въвеждат още две форми на организация на детската градина освен традиционните целодневна и полудневна. Родителите вече ще имат възможност да оставят детето си и почасово в забавачка между три и пет часа дневно. Те предварително трябва да заявят графика, по който смятат да оставят детето си на детските учителки. Какви такси ще се заплащат за почасовото отглеждане на детето, ще решават общините. Втората форма се нарича самостоятелна и означава, че родителят може да учи детето си и у дома, но по програмите на детските градини. Тази нова форма се въведе с училищния закон заедно с възможността за домашно обучение и в училищна възраст. За да бъде позволено на родителя да "премести" забавачката в хола, той трябва да докаже пред специална комисия, че предлага достатъчно добра среда за обучението на детето си. Освен това трябва да напише и план, по който ще обучава детето, съобразен с изискванията на детската градина. Експерти от МОН поясниха, че при децата до четиригодишна възраст родителите могат да си ги гледат вкъщи и без да кандидатстват пред подобни комисии. От тази форма те вероятно ще се възползват едва когато детето стане на пет години, защото от тази възраст забавачката вече е задължителна. Освен това в края на четвърта група учител ще трябва да прецени какво е усвоило детето, за да му издадат документ за училищна готовност. Заместник-министърът Диян Стаматов поясни, че не очаква в самостоятелна форма да бъдат обхванати повече от 1% от децата.

На забавачките пък се дава правото да работят и по иновативни и авторски програми, както и по-голяма автономия. Новото, което се въвежда още от първа група, е това, че децата ще учат чрез игра. Ако сега те имаха отделни занимания, в които се обучаваха, и отделни часове за игра, вече хлапетата ще усвояват игрово всички знания, които трябва да усвоят. Предвижда се в първа група тригодишните да имат десет такива занимания седмично плюс още пет по решение на детската градина. Най-много са заниманията, свързани с физкултура и рисуване. При децата в четвърта група са предвидени 17 занимания седмично плюс пет в целодневното обучение по решение на градината. В момента те също имат общо 22 занимания.

Шестгодишните ползват
абстрактни думи

Децата в края на четвърта група вече ще трябва да могат да разбират и употребяват думи с абстрактно значение, е посочено в проектите за учебни програми. Според варианта, предложен за обсъждане, те трябва да умеят да различават звука в началото и края на думата, да различават изречение от текст, да използват изрази на вежливост. Освен това трябва да могат да съгласуват съществителни и прилагателни по род и число. Децата в трета група трябва да са в състояние да разпознават основните глаголни времена - сегашно, минало и бъдеще, да разбират разликата между дума и изречение. Във втора група четиригодишните трябва да умеят да описват играчки по зададени опори /цвят, големина/, да съставят въпросителни изречения. Тригодишните малчугани трябва да могат да кажат името си и да посочат имената на хората от най-близкото си обкръжение. Те трябва да могат да използват кратко просто изречение и думи в единствено и множествено число според ситуацията.

Броят до 10 в
четвърта група

Децата на три годинки трябва да могат да броят до числото на годините си - 3, предвиждат програмите. Малчуганите във втора група броят до пет, а тези в четвърта - до 10, но в прав и обратен ред. В първа група децата могат да сравняват предмети, като употребяват "по-голямо" и "по-малко". В четвърта те вече измерват различни предмети и ги сравняват по широчина, дължина и височина. Трябва да имат представа и за пространствените отношения /вън, вътре, отворено, затворено/.

85% ходят
на градина

Въпреки че детската градина е задължителна за децата на пет годинки още от 2010 година, едва около 85% са обхванати в нея. Не е ясно дали на останалите родители се налагат глоби за това, че не пращат малчуганите на забавачка, защото това е в правомощията на общините. Големият проблем са децата от така наречените "уязвими групи" - например ромските махали, които трябва да усвоят българския език преди първи клас, за да разбират онова, което им се говори в училище.

700 в битка за
детегледачки

Навръх осми март тръгва иновативна платформа за наемане на детегледачи GoodKnight. Тя няма аналог в Източна Европа и целта й е да свързва родители с подбрани детегледачи - жени и мъже, които са минали през специална подготовка, проведена от психолози. Обучението е въведено поради ниското ниво на подготовка на детегледачи у нас.

Регистрацията за платформата ще става през фейсбук. След всеки ангажимент семейството ще споделя своето мнение за получената услуга, като това ще помогне на бъдещите ползватели на платформата да взимат решение кого да наемат.
Обучението на детегледачите е проведено в началото на годината, като за него са кандидатствали над 700 души. След интервюта от психолози са избрани 35 момичета. Предстои да бъде проведен и още един курс на обучение на нови кандидати през март. Сред лекторите в академията за гувернантки има психолози, актриса от Столичен куклен театър, педиатър от БЧК и други. По време на обучението на бъдещите детегледачи се получава и обучение за първа долекарска помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай