Йовчев иска от Брюксел единна политика за бежанците

Йовчев иска от Брюксел единна политика за бежанците | StandartNews.com

Брюксел. "Необходима е единна европейска политика за съвместно овладяване на кризи в областта на миграцията и убежището", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешен ред" в Брюксел, информираха от пресцентъра на МВР. 

 

В изказването си пред форума министър Йовчев отново подчерта необходимостта от единна европейска политика за съвместно овладяване на кризи в областта на миграцията и убежището чрез общи процедури, правила и стандарти при предоставянето на убежище в ЕС, както и от равномерно разпределение на тежестта на базата на различни показатели като население, БВП, географско положение и др. По време на дискусиите бе поставен акцент и върху необходимостта от прилагане на принципа на солидарност чрез по-широко използване на релокацията.

 

В рамките на форума министрите обсъдиха новия Регламент за Европол и подкрепиха извеждането на CEPOL като отделна и независима агенция на ЕС. Проведе се и задълбочена дискусия за бъдещето на политиките в областта на правосъдието и вътрешния ред. Министрите подкрепиха необходимостта от изготвяне на ясен документ, който да наблегне върху практическото изпълнение на наличното законодателство и повишаването на оперативното сътрудничество.

 

В рамките на Съвета министър Йовчев проведе кратка двустранна среща с министъра по миграцията и политиката за убежище на Кралство Швеция Тобиас Билстрьом. Българският министър го запозна с актуалното развитие на ситуацията в страната, възникнала в резултат на миграционния натиск и с ефекта от приложените мерки за бързото овладяване на кризата: ограничен е потокът от нелегални мигранти, укрепен е административният капацитет на Държавната агенция за бежанците, подобрени са условията за настаняване и живот, осигурени са топла храна, медицински грижи. В момента се работи по програма за интеграция в дългосрочен план.

 

Министър Билстрьом оцени положително развитието на ситуацията в страната. Той заяви, че е запознат с последния доклад на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището след мисията й в България (17-21 февруари), в която Швеция участва със свой експерт. Швеция потвърди готовността за съдействие с най-добри интеграционни практики, споделяне на опит, предоставяне на материали и бъдещо сътрудничество при прилагането им. Министър Билстрьом прие поканата да посети България, съобщиха от министерството.

 

България е сред трите страни членки на ЕС, поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия. Това заяви изпълнителният директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ) Робърт Висер. Германия, Швеция и България са държавите-членки, поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия, заяви Робърт Висер, изпълнителен директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ). Той представи ситуацията със сирийските граждани, търсещи закрила в страните от ЕС в рамките на дискусията по миграционния натиск по време на провеждащия се в Брюксел Съвет „Правосъдие и вътрешни работи", в който участва министър Цветлин Йовчев.

 

Представена бе статистика за значителното нарастване на броя на търсещи закрила в България през есента на 2013 г., като ситуацията бе наречена драматична. По думите на Робърт Висер, никоя държава-членка не би била в състояние да се справи успешно с толкова рязък скок на търсещите закрила. Посочени бяха първоначалните трудности при регистрацията, приема и настаняване на лицата. Отбелязано бе, че след четири месеца съвместна работа между българските власти и ЕСПОУ, значително са подобрени капацитетът за прием и административните процедури. Съвсем различна е и картината по отношение местата за настаняване – условията в центровете са съвсем прилични. Отбелязано бе, че в два от центровете все още има какво да се желае, но е постигнат сериозен напредък за много кратък период от време. Подчертана бе силната ангажираност и сериозното отношение на българските власти на политическо и експертно ниво. България бе поощрена да продължи да работи със същия темп и усилия.

 

По същата тема от дневния ред, изпълнителният директор на Фронтекс, Илка Лайтинен, отбеляза положителната тенденция на спад в миграционния натиск по българо-турската граница. Обърна внимание, че заслуга затова има подобреният оперативен капацитет на българските гранични власти, както и подобреното сътрудничество с турската страна. Поздрави България за успешното справяне с миграционния натиск. Фронтекс ще продължи да подпомага България с предоставяне на техническа помощ и ресурси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай