Взеха книжката на Деспотов, мотористи го винят за убийство на пътя през 2013 г.

Взеха книжката на Деспотов, мотористи го винят за убийство на пътя през 2013 г. | StandartNews.com

Потърпевшият Ангел: Погледът му бе празен

"В погледа му нямаше нищо, когато се видяхме. Казах му, че имам семейство, дете, а е можел да ме убие - никаква реакция", каза пред TV7 потърпевшият рокер Ангел Ангелов, когото Павлин опита да избута от пътя. Двамата се видели в полицейския участък. "Питах го - защо? А той ми каза, че всеки ден умират мотористи на пътя. Наистина мисля, че има психически проблеми", разказа шокиран Ангелов. Пострадалият моторист обясни, че е дал мигач, когато е изпреварвал колата, но Деспотов го е блъснал отзад.

Междувременно възмутени във Фейсбук създадоха група "Да посетим Валентин Деспотов".

Павлин налетял на рокерите надрусан

Синът ми е наркоман, не луд, плаши ме с нож и ми счупи крака, плаче майка му

Дрога, не лудост, се крие зад опита на 25-годишния Павлин Деспотов да изблъска рокера Ангел Ангелов от пътя в Кресненското дефиле. Джигитът зад волана на голфа убиец има проблеми с наркотиците от 10 г., призна пред "Стандарт" майка му Гинка Сиракова. Междувременно полицията в Благоевград отне шофьорската книжка на Павлин, който е настанен в благоевградската психиатрия.

Вместо да боядисва яйца и да меси козунаци за Великден, Гинка Сиракова научава от медиите, че синът й Павлин Деспотов е психично болен и затова блъска мотористи с голфа си в Кресненското дефиле. Дни преди екшъна на пътя на 11 април, в който главен герой 25-годишният мъж, тя го гони от дома си.

Оказва се, че момчето не е психично болно, както гръмнаха медиите, а употребява наркотици. Затова вдига ръка и на родната си майка. Сега, след побоя от собствения й син, 47-годишната жена е със счупен крак. Павлин обаче не й посягал за пръв път и дори преди време я напада с нож, разказва пред "Стандарт" Гинка. "Изгоних го от вкъщи, защото ме е страх. Той изпочупи вратите, скоро ги подмених, взела съм ги на изплащане.

Нещо пощръкля това дете, изгоних го и смених бравата

Страх ме е и не смея да изляза от нас. Хем знам, че е заключен някъде и пак ме е страх", споделя майката. Щом майка му го гони, Павлин отива при баба си в столичния ж.к. "Дружба", където остава за няколко дни, после отсяда и при кака си, която също живее в София.

"Причината за случката с мотористите не е, защото Павлин е психично болен. Просто в него се отключва нещо вследствие на наркотиците", категорична е майката. И признава, че синът й има проблеми с наркотиците от години - още откак е ученик в 7-ми клас. Но след продължително лечение и "ходене по мъките" уж всичко се оправя. До този Великден. "Оправи се детето, беше добре. Захвана се със спорт. Но напоследък просто не знам какво му стана", разказва Гинка.

"Стана раздразнителен, отслабна, спря да ходи на фитнес", споделя съкрушената майка. По думите й, Павлин е много емоционален и чувствителен и затова преживява доста тежко раздялата й с баща му. Агресивен бил само когато посегне към наркотиците. "Говорят, че е луд, защото в семейството на мъжа ми има шизофреник, но не е", отсича за пореден път Гинка. Сега тя не знае почти нищо за детето си - само че е в "някаква клиника в Благоевград". "От 3 дни се мъча и чак вчера се свързах с някакъв доктор.

Досега съм звъняла, нямало лекари, празници, дежурни", жалва се Гинка. От клиниката отказвали да дадат информация на майката по телефона, а тя

няма пари да отиде до Благоевград

за да види сина си, защото чака заплата. Гинка не знае дори къде е прословутият голф, който момчето си купува преди време със спестени пари. Няколко години Павлин е работил като спасител в Приморско, но към момента бил безработен. Затова пък учел в Колежа по бизнес администрация в ж.к. "Люлин" и дори наскоро взел поредните четири изпита. "Той не е прост и когато иска нещо, го постига.

Има да следва още 2 г., но вече не знам какво има да се случва дотогава", тревожи се майката. По думите й Павлин нито пиел, нито пушел и тренирал редовно. Затова дори е превърнал спалнята си в мини фитнес зала, оборудвана с тежести и лостове.

"Не познавам тези момчета, но си мисля, че е имало някакво спречкване още преди случката и после са го провокирали, като са снимали и клип", смята Гинка. Майката недоумява защо е целият този шум и интерес около детето й, защото според нея не е станало кой знае какво. "Изкараха го все едно не знам какво престъпление е извършил. Добре, че няма жертви. Толкова проблеми има в тази държава, а се занимават с него и говорят само глупости", пали се Гинка. Тя разказва, че дори се е опитала да скрие от майка си за случилото се, за да не я тревожи, но възрастната жена също разбира от медиите.

Ако убиеш някого, сигурно няма да говорят толкова

много, все едно човек е заклал", смята Гинка. "Някой се е подготвил за цялото това нещо. Аз няма да си изкарам камерата ей така и да заснема нещо. Павлин не е конфликтен. Случило се е нещо преди това, дрязги с някого, който сега е решил да му съсипе живота", убедена е майката. Сега тя се моли само момчето й да се пребори със зависимостта си и всичко да е наред като преди.

След като е задържан от благоевградските полицаи, Павлин е консултиран с психолог и настанен в психиатрия. Съставен му е акт, тъй като е шофирал опасно и е създал предпоставки за възникване на пътнотранспортно произшествие. Със заповед на дежурния офицер му е отнета шофьорската книжка. Тепърва ще се изяснява кога и как е получил свидетелството за правоуправление и бил ли е освидетелстван. Пробата с дрегер не е показала наличие на алкохол. Водачът обаче се държал странно.

Заради това му е взета кръвна проба, която да установи дали е карал дрогиран.
Рокери от Благоевградско подозират, че той е отговорен и за смъртта на момиче - Деси, загинало по подобен начин през 2013 г. След като полицията приключи предварителната проверка, ще предаде материалите на прокуратурата. Държавното обвинение трябва да прецени дали има основание Деспотов да бъде подведен под наказателна отговорност за опасното си поведение на пътя или ще бъде освободен заради невменяемост.

На записа личи, че е дрогиран

Ще минат две поколения, докато излекуваме агресията

Д-р Цветеслава Гълъбова,
директор на психиатричната
болница "Св. Иван Рилски"

Шофьорски книжки се издават на всички, които пожелаят и притежават съответните умения. Няма логика да се забранява на хората с психични увреждания да шофират. Тогава книжки не трябва да получават например и диабетиците, защото могат да изпадат в диабетна кома. Освен това, наблюденията на записа ме карат да смятам, че това поведение е на дрогиран човек.

Ние нямаме проблем толкова с издаването на шофьорски книжки, а с контрола над употребата на наркотици у водачите. Аз съм шофьор от 30 г., последните 10 г. виждам невероятно агресивно поведение на пътя, което не мога да си обясня от какво е породено. Има водачи, които застрашават всички, дори себе си и децата си, които са в колата. За мен в повечето от тези случаи не може да има друга причина, освен употребата на наркотици. Освен това средностатистическият болен българин е достатъчно беден, за да няма никаква кола, както и да няма с какво да я зарежда.

Агресията, от своя страна, има много проявления и причини. Тя е нагон, заложен в нас и съществува във всички хора. В цивилизованата част на света обществата са по-развити, дисциплинирани, но у нас не е така и виждаме агресията във всяка сфера на живота - от парламента, до пътя или сбиванията по улиците. В България агресията стана норма за обществото.

Подходящо "лекарство" срещу това има и то е възпитанието, но трябва да се прилага с години. Трябва да учим децата да се себепознават, да повишават своя емоционален интелект, стриктно да спазваме законите и наистина да има санкции при неспазването им. Сега определени личности на високи позиции трябва да декларират всяка година доходите си, но липсват санкции, ако не го направят.

Това са лекарствата за справяне с агресията, но трябва да се въоръжим с много търпение, защото трябва да се сменят поне две поколения, за да има резултат. Европейците биологично не са различни от нас, просто са живели по-дълго в структурирани общества.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай