Всеки магазин с БГ щанд

Отделят свежите продукти, специален етикет посочва родното производство

Всеки магазин с БГ щанд | StandartNews.com

София. Отделни щандове за свежи продукти ще има в магазините. Така се дава шанс на българските производители, защото подобни пресни стоки няма как да са докарани отдалече. Това стана ясно по време на дискусията в рамките на кампанията "Коледата безопасна". Тази година тя се организира от Българския медиен съюз със съдействието на Министерството на земеделието и храните, Агенцията по храните и Комисията за защита на потребителите.

Родните стоки ще се разпознават отдалеч. Те ще са маркирани със специален етикет "Произведено в България". За тази цел ще се ползват и евросредства. Дори тези стоки да са по-скъпи, хората трябва да имат информация и възможност да изберат какво купуват, заяви земеделският министър проф. Димитър Греков, който участва в дискусията. Страната ни преговаря с Брюксел за осигуряване на бюджет за реклама на българските стоки, за да се популяризират нашите продукти, съобщи още министърът. Все още не знаем каква ще е сумата, която ще бъде отделена за това, но ще направим всичко възможно да промотираме качествените стоки, допълни Греков.

"Един от големите проблеми на българските производители е силната конкуренция от страна на чуждите фирми. Въпросът как да се даде равен шанс на българските и чуждите компании в цялата търговска мрежа беше сред най-обсъжданите теми през цялата година. Затова, заедно с проблема за безопасността на стоките, който в крайна сметка е целогодишна кампания, поставяме като акцент и темата за конкурентоспособността на родните производители", каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, която бе и модератор на дискусията. Един от начините родните производители да са конкурентоспособни, е да се сдружат, защото малките ферми трудно успяват да пробият във веригите, посочи министърът. Допълнителен тласък за тях ще е въвеждането на понятието "свеж продукт". За да отговаря на това изискване, храната трябва да е пропътувала неголямо разстояние от фермата до щанда. Разстояния дори 100 км са много за превоз на свежи продукти, защото те пристигат в магазините на лютеница, обясни Греков. Той заяви и намерението си да въведе специални означения за пресните продукти, за да може те да се разпознават лесно от потребителите. Ще продължат и проверките по границата, които да пазят българските производители и потребители от нелегалния внос на земеделска продукция, обеща министърът.

Не е нужно хората да обиколят света, за да разберат, че нашата храна наистина е много по-вкусна и по-качествена от вносната. Благодаря на медиите, че се ангажират инициативата "Коледата безопасна" да не е кампанийна, а целогодишна, каза проф. Греков.

220 опасни стоки са хванати на българския пазар. Но 99% от тях са вносни, съобщи главният секретар на Комисията за защита на потребителите Иван Бъчваров. КЗП следи не само за опасни стоки, но и за рекламни трикове на търговци и спестяване на информация, която заблуждава потребителите, каза още Бъчваров.

Пишат правила за храните

Искаме да създадем бенчмарк, списък със задължителни добри практики, които да се спазват при производството на храни. Това означава да има показатели за продуктите, които да влязат в нормативни документи и да бъдат задължителни за всички, обясни директорът на Българската агенция по безопасност на храните проф. Пламен Моллов. Земеделският министър проф. Димитър Греков пък съобщи, че има намерение за въвеждане на Българския държавен стандарт при производството на различни продукти. В момента има такъв стандарт за млечните, месните продукти и хляба. Искаме строгите правила да се прилагат и за други видове продукти като например консервите, коментира министърът.

Шефът на агенцията по храните съобщи още, че има идея за въвеждане на граждански контрол върху храните, който да действа наред с държавните инспектори. Крачка в тази посока е първата по рода си кампания "24/30", която започна преди Никулден и ще продължи до Ивановден. Инспектори на хранителната агенция обикалят магазини, пазари, хотели, ресторанти, складове и производствени цехове денонощно. Масираните проверки ще продължат до 5 януари, а потребителите могат да сигнализират 24 часа в денонощието за проблеми на горещия телефон на БАБХ 070012299 или на регионалните телефони, обявени на сайта на агенцията, съобщи проф. Моллов.

Държавна агенция ще уедрява нивите

Държавна агенция ще се заеме със задачата за уедряване на разпокъсаните земеделски парцели. Следващата седмица земеделското министерство ще предложи на кабинета да се създаде агенция за земята, съобщи земеделският министър проф. Димитър Греков. Агенцията ще бъде изпълнителен орган към агроведомството и ще има собствен бюджет. "Структурата ще стане нещо като брокер на земеделска земя, като става въпрос предимно за малки парчета, които не представляват интерес за арендаторите. Когато собствениците на такава земя решат да я продадат, те ще могат да се обръщат и да я заявяват първо в агенцията за земята", обясни Греков. Това няма да е задължение на собствениците, а само опция, уточни той.

Таско Ерменков, "Коалиция за България":

Ние от "Коалиция за България" ще започнем дейност в защита на потребителя. От догодина започваме разработването на пакет от антимонополни закони. Част от тях ще се отнасят до облекчаването на достъпа на български стоки до търговските вериги и в крайна сметка до потребителя. Насърчаването на българското производство е въпрос на законодателство, което да премахне наличните дискриминационни мерки, затрудняващи бизнеса. Също така трябва да се предприемат мерки, които да съкратят пътя на българските стоки до крайния потребител, в това число и на хранителните продукти, чрез намаляване на броя на посредниците между производител и потребител.

Няма да допускаме подвеждаща реклама

Гриша Камбуров, изп. директор на Българския медиен съюз

Едни от първите сигнали, които излязоха за некачествени хранителни продукти, дойдоха от гражданите. Но не директно към институциите, а през медиите. Сигналите, които идват от потребителите за нарушения, рядко се изпращат пряко към институциите. Трябва да насърчим гражданите да търсят своите права.
За първи път в Коледния пакт влизат две нови норми с основна задача да защитят потребителите. Първата е, че всички ние се задължаваме в редакционната си политика да спазваме професионално-етичния кодекс на българските медии. А втората е свързана с рекламата на продуктите. Трябва да се стараем потребителите да не бъдат подвеждани и да се съобразяваме с нормите на националните етични правила за реклама и търговска комуникация.

Подкрепяме производителя

Светлана Шаренкова, зам.-председател на Български медиен съюз, управител на КООПМЕДИЯ и издател на в. "Земя"

Основните принципи на в. "Земя" са за отстояване на една достойна европейска България и силна национална и социална държава. Ние като медиен съюз преди години съвместно с държавата направихме кампания, наречена "Изберете българското". Занапред също бихме подкрепили подобна кампания. Институциите ще дадат гаранция за качество със зададени критерии и с проверки. А ние, медиите, ще информираме гражданите.

Най-важно е след всеки сигнал да има резултат

Жени Павлова, член на Управителния съвет на news7

7-ото издание на "Коледата безопасна" е доказателство, че когато се обединят институциите, медиите, производителите и търговците, резултатите не закъсняват. С всяка изминала година репортажите за инциденти и некачествените стоки намаляват. За мен е много важно доверието на нашите зрители в обратната връзка. Когато те подадат сигнал, след това винаги трябва да има резултат.

Да не допускаме да ни използват

Анета Милкова, член на УС на БНТ

Много са злоупотребите, които си позволяват и производителите, и търговците. Ролята на медиите действително е голяма. Нашето задължение е да информираме зрителите си за всички нередности, които получаваме като сигнали. От друга страна, трябва да бъдем коректни като отразяваме даден проблем и да не позволяваме медиите да се използват за разчистване на територия. Това се случва и ние го знаем.

Отговорни сме към децата си

Гергана Данова, BSS Media Group

Не трябва само на Коледа да се сещаме за здравословните храни. Заставам зад инициативата и ми се иска да не се събираме само един път в година, а темите, засегнати тук, да стават част от нашето ежедневие. Защото това е отговорност и тя вече не е само към нас, а към здравето и живота на нашите деца и на техните деца.

Потребителите да знаят кое е българското

Руси Чернев, главен редактор на в. "Марица"

Това, което хората все още не могат да получат като гаранция, е дали производството на български стоки ще има достатъчно подкрепа в следващия програмен период, така че потребителите бързо и лесно да могат да откриват кое е българското. В момента има едно объркване относно това дали българският домат е български, или е холандски, отгледан у нас.

Спъват ни сивият сектор и банките

Савина Влахова, Съюз на мелничарите в България

Нелегалният внос и нелегалното производство на продукти у нас са основният проблем на бг производителите. Борбата с тях ще ни направи много по-конкурентоспособни. Другата стъпка за подпомагане на бизнеса е подобряване на работата с банките. Липсата на финансиране от тяхна страна може да се окаже голям проблем за страната ни при отчета на усвояването на европейските средства през 2015 г. В момента има много договорени проекти, голяма част от които не могат да бъдат изпълнени заради невъзможност да получат финансиране. Апелираме държавните институции да съдействат за решаването на този проблем.

70% БГ стоки във веригите

Кирил Вътев, "Тандем"

Искаме контролът да е еднакво сериозен както върху българските стоки, така и върху тези, които идват от чужбина, независимо с какви документи и сертификати разполагат. Нито един контролен орган не държи повече на качеството и на това продуктът да не бъде компрометиран от самия производител. За да има бг стоки обаче, трябва да има български суровини, а за да се случи това, е нужно да има адекватни субсидии за земеделските производители. В момента 80-90% от месото в колбасите идва от чужбина. В големите магазини се предлагат много малко български стоки, а би трябвало процентът им да е около 70%.

Всеки втори лев остава тук

Любомир Хърсев, "Лидл"

Половината от разплащанията в левове, които правим, са към български производители. Имаме разбира се определен модел, по който работим и който усъвършенстваме непрекъснато. Отворени сме за всички, които могат да отговорят на изискванията за качество. Качеството и добрата стока винаги ще намерят място при нас.

По-лек режим за малките фирми

Милен Стоянов, Национална асоциация "Биопродукти"

Малките производители у нас са силно затруднени. Те трябва да отговарят на изисквания, които са непосилни за тях. В другите европейски държави това не е така. Бяхме на посещение в биоферма във Франция. Иска ми се да носех снимка, за да ви покажа паяжините по тавана в помещенията, където се пакетират храните там. Въпреки това хората произвеждат и стоките им се търсят. У нас няма протекция от страна на държавата. Във Франция има и допълнителна защита за производителите - изискване стоката да е превозена на не повече от 150 километра, за да се смята за свежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай