Събота,

Вижте какво разказват руснаците за Столипиново

От: сс -
A
A
A

 

Руско издание откри криминалното ядро на планетата в България. Това се оказва квартал "Столипиново" в Пловдив.

Lenta.ru с помощта на Instragram изследвала едно от "най-ужасните петна" на картата на света и разказва за него с цел да предпази туристите от евентуален техен невнимателен избор.

Колкото и да е странно, пише руското издание, криминалното ядро на планетата се оказа в България – страна, която руснаците асоциират с евтини курорти, пророчицата Ванга и с поп краля Филип Киркоров. В град Пловдив се намира район "Столипиново", който е признат за най-опасния в света.

"Столипиново" е смятан за най-големия ромски квартал в Европа. Там на брега на Марица живеят около 50 000 души. Lenta.ru отбелязва, че кварталът е кръстен на руския генерал Аркадий Столипин.

Богатите роми карат личните си автомобили и каруци, а обикновените ходят пеша. Правилата за движение по пътищата не се спазват, което неизменно провокира конфликти, пише руското издание и бърза да припомни за антиромските протести в село Катуница през 2011 г. Срещу ромите тогава въстанаха жителите на над 10 български града. "Столипиново" трябваше да бъде защитавано от полицията.

Ромите преживяват спирането на тока много по-тежко отколкото спирането на водата, която в някои незаконно построени къщи изобщо липсва.

През 2002 г. районът буквално въстана срещу градските власти, тъй като доставчикът изцяло спря подаването на ток в "Столипиново". Макар че към онзи момент местните хора дължаха няколко милиона евро за ток, токът беше пускан за по няколко часа през нощта, обяснява руското издание.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички