Вдовицата на Самоковеца иска 900 бона обезщетение

Вдовицата на Самоковеца иска 900 бона обезщетение | StandartNews.com

Съдът в Страсбург дава 4 месеца на правителството да се споразумее с наследниците

Дванадесет години след смъртта на мъжа си вдовицата на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца спечели битката с Темида за имотите му. Ангелинка и вече 11-годишният й син Константин-младши спечелиха дело в Страсбург за нарушено право на собственост. Съдът им присъди обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски. Все още обаче Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) не се е произнесъл каква ще е компенсацията на Димитрови за нанесените им имуществени вреди. Съдът дава 4 месеца на правителството да се споразумее с наследниците на Самоковеца за няколко имота. Обезщетението за тях може да е значително по-голямо, тъй като вдовицата на Самоковеца иска държавата да й плати равностойността на отнети имоти. Ако няма споразумение, Евросъдът ще определи справедливо обезщетение. Общо претенциите на Ангелинка Димитрова са за над 852 000 лв., което еравностойността на отнетите имоти.

---
На 6 декември 2003 г. в Амстердам бе застрелян Константин Димитров-Самоковеца. По това време съпругата му Ангелинка е бременна със сина им. Той се ражда през 2004 г. Единадесет години по-късно, след трудна битка на майка му с Темида, Косьо-Младши вече е богат наследник.

Още докато Самоковеца е жив, през 2001 г. прокуратурата започва срещу него и Ангелина производство за отнемане на нетрудови доходи по Глава трета от Закона за собствеността на гражданите (ЗСГ). Тя даваше възможност за конфискация, ако се установи разлика между разходи и законни приходи, без ограничения във времето. Уличените пък сами трябваше да доказват, че са чисти пред закона. Тогава бяха анализирани доходите на Самоковеца и съпругата му в периода между 1990 г. и 2001г. С постановление от 23 август 2002 г. преписката е прекратена. Причината е, че Димитров е внесъл в държавния бюджет установената разлика. Изследвани са и приходите на семейството между 1993 г. и 1997 г. За тях обаче

не е дадено изрично заключение законни ли са или не

според обвинението. За доходите на Димитрови между 1997 г. и 2001 г. се посочва, че са еквивалентни и няма основание да започне производство за отнемане в полза на държавата. Въпреки това обаче, то стартира отначало. Започва нова проверка за доходите на семейството на Димитров за същия период. Така през 2004 г. е заведено дело за отнемането на два апартамента в София и във Варна, вила в Боровец, парцел в София, офис, гараж и мазе близо до Зоопарка в столицата, както и джип "Тойота Ленд Круизър". Според обвинението те са придобити от Самоковеца и жена му с доходи, изкарани между 1990 и 1999 г., които били нетрудови и следователно, незаконно получени, според чл. 34 от ЗСГ. Софийският окръжен съд назначава експертизи, които изчисляват доходите на семейството за периода. Заради инфлацията и деноминация на лева оценката е направена в щатски долари. През 2006 г съдът излиза с решение, че незаконните нетрудови доходи на Димитрова възлизат на 40 000 долара. Магистратите постановяват, че в полза на държавата трябва да бъдат отнети апартаментът във Варна, дял от този в София, както и парцелът, офисът, гаражът и мазето в столицата.
По време на делото овдовялата Ангелинка Димитрова твърдеше, че

голяма част от парите на семейството са от производство на картофи

както и че тя и покойният й съпруг са получили 25 000 германски марки подарък за сватбата от кума им. След това обаче Софийският апелативен съд изчисли, че имуществото на Димитрови надвишава законните им доходи с 286 000 долара. В края на март 2008 г. съдът конфискува почти целия мезонет на Димитрови с площ от 227 кв.м, офис от 73 кв.м, гараж, мазе и земя в местността Зоопарка в София. Димитрови бяха осъдени още да платят близо 83 500 лв. заради вила в Боровец. Тя трябваше да бъде също конфискувана в полза на държавата, но се оказа че имотът е продаден, преди делото да приключи. Димитрови трябваше да се бръкнат и с близо 35 000 лв. заради джип "Тойота", който също е продаден, преди завеждането на иска. Апелативните съдии отказаха да признаят и твърдението на адвокатите на Димитрови, че покойният Георги Илиев подарил през 96-та година на сватбата им 25 хил. германски марки.

Според магистратите не може да бъде признато и че приходите от картофи, които само през 1997 г. са 550 000 лв. са законни, тъй като тогава Ангелинка и покойният й съпруг Константин не са били регистрирани като земеделски производители. Според твърденията им картофите били отглеждани върху пустеещи земи в Самоковско и Ихтиманско на около 500 дка, но доказателства за сключени договори и аренда нямало. Нямало документи за закупени семена, торове и препарати. Като законен доход апелативните съдии отказаха да признаят и 5 560,23 долара, която сума, според Димитрови, била подарена през 1996 година за сватбата им от родителите на Ангелинка. Тя и синът й бяха осъдени от апелативните съдии да платят и 13 233,65 лева държавни такси.

През 2008 г. Върховният касационен съд отхвърли подадената от Ангелинка Димитрова жалба като недопустима и решението влезе в сила. Така са конфискувани апартамент във Варна, оценен на 71 800 лв., имоти в София за 601 400 лв. и др. През 2010 г. Димитрова плати 178 815 лева и още над 14 000 лева разноски, а имотите й бяха отнети. Две години по-късно Ангелинка категорично отказа на НАП

малолетният Косьо да плаща данък наследство в България за имотите в Англия

Мотивите й бяха, че когато Самоковеца е убит, детето още не е родено, а апартаментът на Острова е под запор до края на делото срещу нея за пране на пари. По това дело през 2012 г. тя бе окончателно оправдана.
След като бе осъдена за нетрудови доходи по отменения вече ЗСГ, вдовицата на Самоковеца подаде жалба до Евросъда през 2009 г. В нея се твърди, че имуществото е отнето несправедливо, а законът е неправилно приложен. Според жалбоподателите ЗСГ не е осигурявал достатъчно гаранции срещу произвол, защото в него не са уточнени предпоставките за започване на такова производство по глава трета. Освен това не се предвиждат никакви срокове, което на практика означава, че властите могат да започват, спират, прекратяват и отново да започват такива по собствено усмотрение и по всяко време. Жалбоподателите твърдят също, че предвидените мерки в резултат на констатирани незаконни доходи са прекалено драстични - отнемане на всички придобити имоти, за които не може да се докаже източникът на придобиването им. Те посочват, че мерките, предвидени в глава трета от ЗСГ, не преследват легитимна цел, тъй като не са насочени към превенция на укриването на данъци.

Европейските магистрати приемат, че правото на собственост на вдовицата и сина й е било нарушено. Те напомниха, че законодателството трябва да е ясно, предвидимо и да защитава от произвол.

Запази апартамент и магазини в Лондон

Имущество за над 3,2 млн. евро успя да запази Ангелинка Димитрова в Лондон. Съдът в британската столица бе наложил възбрана върху апартамента на вдовицата от 70 кв. м в престижния квартал Южен Кенсингтън, купен от Самоковеца за над 500 000 лири. През 2007 г. английската служба за възстановяване на имущество ARA върна на Димитрова около 600 хиляди паунда в недвижимо имущество, както и правото да се разпорежда с близо 2 млн. евро, внесени по сметки на Самоковеца в лондонски банки. Сега жилището в Лондон отново е на Ангелинка. Освен него тя запази пет луксозни магазина в центъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай