Въздушният офис на Цветан Василев

Въздушният офис на Цветан Василев | StandartNews.com

Машината лети на 15 300 м височина със скорост 861 км/час

Самолетът на банкера Цветан Василев Learjet 60 XR изненадващо се превърна в самостоятелен герой в сагата около Корпоративна търговска банка. Дни наред по медиите се дъвчеше версията за изнесените с него 206 млн. лева. Възможно ли е или не такава огромна сума да премине през строгия летищен контрол и да достигне до него и най-вече - в състояние ли е този малък бизнес джет да се издигне с нея във въздуха?

В крайна сметка хипотезата за чувалите с милиони се оказа поредният балон в сагата за КТБ. Интересът към самия Learjet 60 XR обаче не стихна. А самолетът наистина заслужава особено внимание най-вече като едно от чудесата на модерните технологии.

Освен че е синоним на първокласен лукс, богатство и слава, Learjet 60 XR е и витрина на най-модерните американски технологии. Както подобава на солиден банкер, Цветан Василев не закупува самолет втора ръка, а го поръчва в завода на "Лиърджет" в град Уичита, щата Канзас.

Там в продължение на няколко месеца 2500 висококвалифицирани инженери и работници компонент след компонент изработват и сглобяват на ръка самолета на българския богаташ под номер 60-399.

Защо Василев избира именно "Лиърджет"?

Много просто. Това е компанията, произвела първия бизнес самолет в света. Основана е през 1962 г. от Уйлям Пауъл Лиър (станал популярен като Бил Лиър), изобретател, с над 150 патента, сред които - и на първото автомобилно радио в света и на първите успешни образци на автопилоти за реактивни самолети. В края на 50-те години на ХХ в. Бил Лиър осъзнава нуждата на големите индустриалци и богатите холивудски звезди от бърз и сигурен транспорт.

"Ние даваме на хората свобода да бъдат там, където искат и когато искат" - е мотото на компанията "Лиърджет", която сега е част от групата на "Бомбардие еърспейс" - третия по големина производител на самолети в света.
Самолетът на Цветан Василен Learjet 60 XR е уникален. Това е единственият модел в света, който почти изцяло се произвежда на едно място. Производственият процес е компютризиран, което позволява всяка операция да се следи в реално време и грешките да се отстраняват веднага.
Малкият самолет

се сглобява от 48 000 детайла

повечето изработени от високоякостни алуминиеви сплави. За заздравяване всеки компонент се изпича в пещ при 480 градуса, след което се обработва в поредица от химически бани.
Особено внимание се обръща на производството на уникалното крило на Learjet 60 XR. То е оребрено с 8 хоризонтални и 3 вертикални греди, които го правят свръхздраво и еластично, така че по време на полет краищата му се огъват нагоре и надолу с цял метър от хоризонтала! Освен че осигурява подемната сила за самолета, 13-метровото крило е резервоар на 1600 л керосин. С това количество джетът

прелита 4450 км (от Лос Анджелис до Ню Йорк) за 5 часа

Краищата на крилото завършват с вертикални стабилизатори, въведени за първи път в света именно от "Лиърджет". Тяхната цел е намаляване на съпротивлението от завихрянето на въздуха в края на крилата (т.нар. вортекс). Днес вертикални стабилизатори виждаме на крилата на новите модели на "Боинг", "Еърбъс" и "Ембрайър", но те са рожба на Уичита.
Тъй като самолетът на Цветан Василев е конструиран да лети на височина 15 300 метра - таван, съизмерим с този на изтребителите и над 3000 м по-висок от този на модерните пътнически самолети, в него е въведена още една новост. При нормалните за такава височина температури от минус 45-50 градуса атакуващият ръб на крилото се обледенява, което увеличава челното съпротивление, влошава подемната сила на самолета и е причина за десетки авиокатастрофи. Дори обработката с антиобледенителна течност понякога не спасява самолета.

За да се справят с проблема, в "Лиърджет" са решили да монтират в атакуващия ръб на крилото разпробита титаниева тръба, през чиито отвори се провеждат изгорели газове от двигателите. Така ръбът постоянно се загрява и опасността самолетът на

Цветан Василев да стане неуправляем поради обледеняване клони към нула.
Двата реактивни двигателя PW305A са доставени от реномиран производител - "Прат енд Уитни", Канада.

Те генерират над 14 хил. конски сили мощност

и осигуряват 861 км/час крейсерска скорост на самолета. Моторите са закрепени за фюзелажа чрез специална конзола, която не позволява на шума и вибрациите да достигат салона и да тормозят Цветан Василев и спътниците му.
Уникално е и челното стъкло на кокпита. То е дебело 30 мм и е изработено в Калифорния от 5 ламинирани полиакрилни слоя, между които чрез нанотехнология е нанесен ултратънък подгряващ златен филм за предотвратяване на изпотяването. Това е едно от най-големите челни стъкла сред бизнес джетовете и е специално заострено, за да намалява пораженията при удари с птици.

Една от последните операции по сглобяването на самолета на Цветан Василев е монтирането на всичките 6000 кабела с обща дължина 24 км. Преди да бъдат поставени в машината, те са тествани за дефекти на стенд цяла седмица.
След като е сглобен, самолетът на банкера е облетян от двамата тест-пилоти на завода. В продължение на два часа и половина във въздуха те са направили над 500 оперативни проверки, по време на които са симулирани различни аварии, включително прекъсване на електрозахранването, при което единственият уред, който остава да работи в кокпита, е само авиохоризонтът.

Облетяването на самолета приключва с най-опасната проверка, която симулира турболенция. Пилотите намаляват скоростта до сривната (190 км/час) и едновременно издигат носа нагоре. При тази проверка подемната сила на крилата рязко намалява и самолетът започва да пада със 7 м/секунда. Целта е да се провери здравината на фюзелажа и крилата при екстремно натоварване. След неколкостотин метра пропадане пилотите форсират моторите и изравняват носа с хоризонта.
Едва след облитането самолетът се откарва в бояджийския цех. Там корпусът е обработен със специална киселина за допълнително заздравяване. След това върху него са нанесени един слой грунд и два - специален пигмент. След изпичането им 15-те хиляди вдлъбнати от нитовете са запълнени и шлифовани. Едва след тази операция машината на Цветан Василев е покрита със 182 литра полиуретанова боя, 60% от която после се сваля с шлайфане и полиране на ръка. Така покрит, самолетът на Цветан Василев може да издържи три десетилетия без корозия.

Learjet 60 XR е единственият сред моделите на реномираната компания, чийто салон височина

позволява на родния банкер да стои изправен

Интериорът на салона е правен по поръчка на Василев цял месец с естествена кожа, вълнен мокет и дървени фурнири за мебелите. За комфорта на собственика и гостите салонът предлага LCD телевизори и безжичен интернет.
Цената на самолета е около 14 млн. долара.
Машината е прелетяла от Уичита до България с кацане на летище Шенън, Северна Ирландия, с номер 5013U. У нас самолетът е вписан в регистъра на въздухоплавателните средства през юли 2011 г. с инициали LZ-TRH и оператор "Сънлайт еър" ЕАД с адрес София, бул. "Цар Борис III" 159, 12 етаж.

Пилотът е опитен ас

Версията за изнесените чували с милиони докара в студиото на Нова тв пилота на самолета на Цветан Василев. Капитан Стефан Стефанов отрече твърденията за пренасяните пари и разказа за последния си полет с боса. "Излетяхме на 16 юни заедно с Цветан Василев, съпругата му и два куфара. Маршрутът на самолета бе България-Гърция-Австрия-България. На 22-ри кацнах в София", обясни Стефанов. Според него Василев и жена му пътували по принцип с ежедневни дрехи, собственикът на КТБ си носел един-два костюма, когато имал срещи. Дъщеря им пък винаги носела много книги, тя вечно учела, каза още пилотът.

"Никой друг не е летял като капитан с този самолет освен мен", увери още Стефанов, който има дълъг стаж в небето. Според негови бивши колеги от "Хемус Еър" той е отличен професионалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай