В дома на отец Иван от 3 г. мечтаят за море

В дома на отец Иван от 3 г. мечтаят за море | StandartNews.com

Откак загина дядо Кирил Варненски, няма кой да плати ваканция за децата

Надявам се делото да продължи и след смъртта ми, казва благодетелят от Нови хан

Години наред отец Иван от Нови хан и дядо Добри са хората, които се свързват с добротворството. Онези, с които олицетворяваме благотворителността. Отец Иван повече от 34 г. служи на Църквата. Дал е обещание пред Бога да построи дом за сираци, в който да отглежда малки деца. В софийското село Нови хан намира църква с голям двор. За строежа на дома има благословията на тогавашния патриарх Максим. Откакто е създал дома за сираци, отец Иван не излиза от медийното пространство, търсят го хора, които искат да помагат, да участват в дейностите му или просто да го поздравят. През 2004 г. е номиниран за "Българин на годината" и получава наградата си от президента Георги Първанов. През следващата 2005 г. става и "Достоен българин на годината", а приза му връчва тогавашният премиер Сергей Станишев.


В дома изграден от отец Иван попадат хора, които са в трудна житейска ситуация. Голяма част от младежите са от сиропиталища. Останали без подслон и поминък, намират спасение при добрия свещеник. За общо 300 души се грижи отец Иван днес - освен в манастира в Нови хан, и в монтанското село Якимово, където превръща изоставените къщи в квартал на спасението.

Срещаме отец Иван в дома в Нови хан. Накуцва леко, с патерица в ръка. Докато търсим място, за да направим интервюто, пристига поредната пратка с дарения. Илия и Слава Илиеви водят свои приятели от Германия, които са пожелали да помогнат на отец Иван. Носят кожени якета, панталони, пуловери и ризи. Казват ни, че в момента към дома пътува камион с легла и дюшеци. Преди няколко месеца семейство Илиеви дарява и цялостно обзавеждане за апартамент. Уверяват ни, че човещината ги кара да помагат. Надяват се и повече хора да започнат да творят добро. "Освен нас тук помагат нашите деца и техни приятели, а преди 2 г. донесохме цяла кола пълна с играчки, пъзели, плюшени мечета", обясняват си съпрузите.
Освен за Нови хан, отец Иван се притеснява и за домовете в село Якимово, за които също е поел грижа.

Голяма мъка ми е, че не мога да намеря работа на възрастните

за да може да си изкарват по нещо, да изкарат по някой лев. Много е трудно. Потребителството се увеличава, малко сме позакършили със средствата", обяснява ни отецът и се натъжава, защото не знае дали ще може да плати тазмесечната фактура за ток. "Тук, в Нови хан, не е много голяма сумата. През лятото излиза към 2000 лв. Обаче в Якимово си е солидна - над 3000 лв. И там са отделни къщи, понякога някоя фактура не я плащам, защото не стигат парите и идват и я откачат", признава отецът. Не крие, че лятно време даренията оредяват. Затова се налага понякога семействата да останат и без ток, а това поражда още неприятности. "Хладилникът или фризерът не работи - разваля се храната. Пералнята не работи - не могат да се изперат и понеже повечето са на сонди, не могат да си пуснат сондата за водата и е голям ужас", кахъри се отецът.
Десислава Пенева е от членовете на дома, които са се преместили в Якимово. С отец Иван се запознава преди 6 г. След раздяла със съпруга си се налага да търси подслон и

спасение за себе си и за двете си момчета

За да се свържат с отец Иван, им помага архимандрит Поликарп от Видин, сега Белоградчишки епископ. "С дядо Поликарп все още поддържаме връзка, винаги е готов да се отзове, когато имаме нужда от него, а и е съпричастен към делото на отец Иван - често посещава село Якимово и се виждаме, както с него така и с други духовници от Видинска митрополия", обяснява Десислава. Според нея местните различно възприемат дейността на отец Иван. "По-голяма част от населението, както в Нови хан, така и в Якимово, са в подкрепа на делото му, но има и единици, които от собствената си заблуда са негативно настроени и се опитват да създават проблеми както на него, така и на нас", не крие Десислава. От нея научаваме, че освен жителите на Якимово в делото на отец Иван се е включила и местната община, която "с всичка сила се стреми да помага".
Вече 1 г. тя и синовете й живеят в една от къщите в монтанското село. "Условията са нормални, като не всичко ти се дава на готово, разбира се.

Получаваш къща с голям двор, тук почвата е изключително плодородна и при добро желание всеки си засажда двора със зеленчуци", разказва Деси. Отец Иван не изоставя семействата, а продължава да им помага с каквото може. Например с хранителни продукти, плащане на битови сметки, когато е нужно лечение, и т.н. Но се опитва постепенно да научи семействата отново да бъдат самостоятелни и да се върнат към нормалия начин на живот. За ремонтите на къщите всички помагат, твърди Десислава. "Естествено, една бригада от 5 човека не може да смогне на толкова къщи, затова се налага всеки да вложи и собствен труд, за да направи дома си годен за живеене. Отец Иван снабдява всеки с нужните му материали и дава пълна свобода на действие - тогава, когато има желание, разбира се. Защото има и такива единици, които, получили готова ремонтирана къща,

я превръщат, меко казано, в свинарник

Десислава Пенева и семейството й се надяват един ден цялото ни общество да промени начина си на мислене. Искат хората да се гледат като равни, едва тогава и животът на всички ни ще се промени - щом спрем да съдим по банковата им сметка, "когато започнем да виждаме преди всичко собствените си грешки и недостатъци, а не на околните". Според Десислава и другите семейства при отец Иван в България е нужно да има повече такива домове, защото хиляди хора са изпаднали в нужда и търсят спасение, а добрият свещеник е един и не може да помогне на всички.
От Св. синод отец Иван не получава помощ, единствено покойният Варненски митрополит Кирил е помагал солидно на дома в Нови хан.

"Дядо Кирил Варненски, Бог да го прости, е идвал тук докарвал ми е камиони с брашно, уреждаше ми почивки. Всяка година по 20 дни водех децата на море, той уреждаше средствата, но след като той почина, вече 3 г., не сме ходили на море, защото няма пари". Освен дядо Кирил към дома на отец Иван е проявил интерес и Ловчанският митрополит Гавриил, който иска и в Ловчанска епархия да се създаде подобен дом. Видинският митрополит Дометиан пък моли отеца да подпомогне отварянето на обществена трапезария, та да може и Видинска епархия да помага на бедните и така храмът ще приютява хората.
На 1 август отец Иван отпътува за Унгария с 12 от момчетата от Якимово. Отиват в гр. Кечкемет, където децата от дома ще играят футбол с отбори от други европейски страни. Момчетата на отец Иван обаче най-много се радват на своите екипи - бяла шапка и фланелка, зелени панталони и червени чорапи,

точно като знамето на България

Преди да си тръгнем, попитах отец Иван на какво се надява, а отговорът му ме остави безмълвен. "Надявам се, каза той, децата да бъдат независими, да нямат нужда от помощи и дарения, а сами да могат да се издържат - и те, и семействата им, а делото ми да продължи и след моята смърт. Целта ми е да им оставя нещо, чрез което да подпомагат съществуването си. Боя се децата да не бъдат на улицата, да не се върнат на улицата. Те още са малки, а родителите им не са си стъпили на краката", сподели добрият отец.

Защо във всяка епархия да не подслоняват семейства в беда

Не богатите, а бедните ни помагат

Ако имахме земя, можехме да се справяме като кибуците в Израел, твърди свещеникът

- Отец, как стоят нещата към днешна дата в дома в Нови хан и в Якимово?
- Моля се да избутаме и август месец, после септември нещата потръгват. Хората се сещат за нас и, който преведе повечко, посъбираме. Вече по коледните празници имаме много дарения, но сега сме в криза. Летните месеци хората отиват на море, там са си на почивка, иначе дарения получаваме повече от средната класа и от по-бедните хора, богатите не помагат. По 20-30 лв. Когато е системно по 20-30 лева да влизат в сметката всеки ден и то се събира, но при наличието на много хора и разходите са много по-големи - не само за електричеството, но и за всякакви други нужди и за храна, и за облекло. Дрехи имаме много, но невинаги пасват на децата.

- Колко души сте подслонили в момента?
- В момента надхвърляме 300 броя. Онзи ден пристигна едно семейство, останали са без жилище хората. Имат нужда от помощ. Настанили сме ги в една от къщите в Якимово. Постоянно има хора, които се нуждаят от помощ, идват,

питат дали приемаме хора, но аз ги връщам

защото нямаме вече места, където да ги настаним. Една жена идва тук от два-три дена, била е юрист, от Пловдивския край е. Останала е без жилище, без пари. Едвам намерих едно легло, защото нямаше къде да я сложа да спи.

- От какви средства имате нужда?
- Трябват ни средства и за реставрация на къщите, защото не може да живеят хората в колиби. В Якимово има къщи, в които никой не е живял повече от десет години. Циганите са минали и каквото е имало са го взели, а останалото се руши.

- Хората в Якимово как приемат новодошлите заселници?
- Нямаме проблеми с местните хора, имаме малко проблеми с малцинството там. Помагам и на тях, много пъти и те се нареждат на опашка като закарам камиони и на тях раздавах... Доста време съм им помагал, но последния път аз им давам помощи, а те след два дена

влезли в склада и откраднали

седем топчета мрежа. Откраднаха ми едни машини за месене на тесто, един бензинов двигател, с който режа дърва. Две бензинови помпи, също откраднаха. Иначе много от нашите семейства са си намерили приятели, ходят си на гости и взаимно си помагат, виждам, че вече се интегрират добре.

- Получавате ли помощ от Св. синод на БПЦ-БП или от Софийска св. Митрополия?
- Негово светейшество идва тук при нас, посети ни, за което съм му благодарен, че ни уважи. Помощ не съм искал, защото парите не стигат и за заплати на свещениците. Искам да докажа, че ако към всяка една епархия има по един такъв дом за социално слаби семейства, няма да има хора на улицата, и няма да има нужда държавата да се нагърбва с помощ за тези хора. Както аз в момента не взимам от държавата нищо, в никакви програми не съм се включвал. Не участвам в нищо, а пък, ето, оправям се.

- Помагат ли ви хората в България?
- Има много хора, които искат да помагат, има вярващи добри хора в България, които са останали, не са само лошите хора. Имаме много крадци, измамници, лъжци, но и много добри хора има, които помагат и искат да помагат. Ако имаше още такива домове, църквата щеше да помогне много на държавата, за да може тя да се съвземе и да си стъпи на краката.

- Вече няколко години подред изпращате някои от момчетата да се учат в Софийската духовна семинария. Тази година колко деца ще изпратите ученици там?
- Шест деца тази есен ще бъдат ученици в първи курс на Софийската духовна семинария. Освен тях в момента се обучават пет деца от дома, така че ще станат общо 11 деца. Момчетата, така покрай мен, като ме видят как служа и участват и като завършат седми клас

сами искат да се запишат в семинарията

Аз не ги насилвам да ходят, а ако те проявят желание, тогава ги изпращам. Трябва сам да си прояви интерес, защото ако го е приел в сърцето си, ще го учи лесно, а ако го карам насила, нищо няма да излезе. Тези няколко момчета сами си проявиха желание и аз наистина се радвам много за това. Досега единадесет деца ще излязат от семинарията, след време двама трима да станат свещеници, пак е добре.

- На какво се надявате?
- Надявам се да намерим работа за хората. В момента се опитвам да създам някаква работа, но е много трудно, бавно стават нещата, няма пари, а всичко е свързано с тях. Дори, да речем, документи да извадиш, разрешително да извадиш, ще трябват много пари, а аз ги нямам. Надявам се тази общност да заработи, така както работят кибуците в Израел, та каквото и да произведат, едната част да си остава за тях, а другата да продават и да бъдат независими

Ние обаче нямаме земя

а трябва да имаме наша земя, върху която да започнем да правим нещо. Кибуците в Израел имат много земя, отглеждат цели плантации с банани, а ние можем да направим овощни градини, можем да направим зеленчукови, да се занимаваме с отглеждане на буби, защото те са много доходни. Пчеларството също е много добро, сега се мъча да го въведа, опитвам се да ги науча да работят с тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай