Убитият сириец прекарвал бежанци за Сърбия

Убитият сириец прекарвал бежанци за Сърбия | StandartNews.com

Килърите му поискали сметка защо мами сънародниците си

Ширван прибирал по 1000 евро на човек, не искал да дели с другите каналджии

Масум Ибрахим Абдул Салам и брат му Кушнав са убийците на 22-годишния им сирийски сънародник Ширван Абдулшалам Рашид. Това разкриха пред "Стандарт" източници от сирийската бежанска общност на Женския пазар вчера.
Двамата са обвинени за смъртта на 21-годишния мъж. По-късно вчера следобед прокуратурата потвърди, че лица със същите имена са разследвани за смъртта на Ширван.

Братята са се занимавали с трафик на бежанци през турско-българската граница. Убитият 21-годишен чужденец също бил в този бизнес. Той пък имал канал за извеждане на сирийци в Сърбия. "Тримата отдавна имаха конфликт - поне от няколко месеца. Масум и Кушнав разбраха, че хората, които те прекарват през турската граница, попадат на бандата на Ширван, която направо ги ограбва. Взимат им по 1000 евро, но дават на останалите каналджии по веригата само по 300 евро на човек. Затова бегълците ги

прекарват през браздата и ги захвърлят в първия сръбски град или село

Понеже крадат от парите, бежанците не могат да бъдат предадени на следващия по веригата", разказа вчера палестинец, който познава двамата братя. От държавното обвинение обаче не потвърдиха тази версия. "Няма данни убитият да се е занимавал с каналджийство", твърдят от Софийска градска прокуратура.

Друг приятел на палестинеца - Халид Абуалид, пък пред "Стандарт" разказа, че е видял трупа на Ширван минути след като е издъхнал. "Беше си изповръщал вътрешностите, докато се е опитвал да избяга от братята. Бягал е над 200 метра, но накрая се е строполил. Фланелката на Ширнав беше цялата във вода и кръв", разказа Халид.

Двамата братя пресрещнали Ширван на ул. "Екзарх Йосиф" близо до Синагогата. Отново избухнал спор, а двете страни извадили ножове. Нанесли си по няколко удара, преди Ширван да хукне да бяга. 26-годишният Масум и брат му също били ранени и паднали на земята след около 100 метра от мястото на свадата.

Двамата ранени сирийци са настанени в различни болници - в "Пирогов" и ВМА. Първоначално Масум е бил с опасност за живота, но след операции в областта на корема и лявото рамо състоянието му се е подобрило, обясни д-р Кирил Христов, дежурен шеф на екип на спешния хирургически кабинет в "Пирогов".
Масум бил приет в болницата с

три прободни рани в областта на корема и една в лявото рамо

като и трите прониквания са увредили тънкото черво.
И тримата замесени в инцидента са кюрдски сирийци, стана ясно вчера. "Тук всички са каналджии, с това се изхранват. Стоят по 5 години със статут на временно пребиваващи и в това време трябва да вадят пари", казва палестинецът, който е в България от 16 години.

Друг негов сънародник, който години наред живял в Ливан, преди да отиде в Сирия и Европа, разказва, че е сам в България. "Семейството ми е в Дания. Жена ми - Камилия, родителите ми. Изпращат ми оттам пари. Ходих да ги видя, ето имам син на 10 месеца, показва телефона си 23-годишният Абдула. Бебето се казва Махде и било кръстено на вуйчото на Абдул.
"Сега не мога да се върна в Дания в следващите 2 години. До края на паспорта ми остава една година, но не мога да мръдна от тук легално. Пробвах да отида в Турция, в Гърция, не става. Чакам да отворят границата", казва Абдула.
"Тук в София е хубаво", уверява той.
Почти всички араби, които се въртят на Женския пазар,

чакат да отворят браздата, за да може да тръгнат към Европа

"Сърбите от 2-3 дни отвориха границата. Много е лесно да се мине, почти няма никакъв контрол", казва друг палестинец. Не иска по никакъв начин да се идентифицира, но е ясно, че знае достатъчно - показва ни снимка на личната карта на убития Ширван и фото от профила му във Фейсбук.

Ясно е обаче, че много трудно някой от сирийската общност ще застане пред разследващите като свидетел и ще разкаже как точно се е случила свадата. Полиция и жандармерия обикаляше вчера уличките около Женския пазар в търсене на очевидци на кървавата свада, видя "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай