Тодор Тагарев: Потребността от полигона Змейово ще остане

Тодор Тагарев: Потребността от полигона Змейово ще остане | StandartNews.com

София. Армията днес тежи на обществото като бюджет три пъти по-малко, отколкото в края на Студената война, каза Тодор Тагарев, министър на отбраната, пред БНТ.

"Иска ми се в следващите години да видим задържане на ниво от 1,5% от БВП и повишаване с излизането от кризата към 2%, добави той. Трябва да се поддържа такъв процент, за да може да се гарантира сигурността ни."

Хората, които работят в МО, са назначени по всички законови изисквания, коментира той по повод пенсионираните военнослужещи. Нямам юридическа възможност да предприема мерки, и да искам, добави той. Започнахме обществено обсъждане, за да видим как трябва да изглежда службата в армията, припомни Тагарев. "Пенсионирани военнослужещи и служители на МВР работят не само в МО, но и в много други. Това не е въпрос само на МО, смятам, че се преекспонира", заяви военният министър и подчерта, че смята, че този въпрос е изключително важен.

По повод днешния празник на Българската армия и предстоящия след малко повече от час военен парад, според министъра, армията ще се представи добре. Армията функционира по начин, по който е решило обществото чрез своите представители в Народното събрание, каза Тагарев. "Правим всичко възможно, за да може България да има армия. Не ни достигат средствата, за да може тази армия с тази численост да бъде наистина добра, да изпълнява своите задължения и да гарантира сигурността на страната", заяви военният министър.

Определено има нужда от полигона в Змейово, заяви Тагарев по повод предстоящия местен референдум в Стара Загора за съдбата на полигон "Змейово".

Министърът обясни, че полигонът се използва от армията и от боеприпасната индустрия.

"Потребността от полигона ще остане. Това е конституционен въпрос. Въпросът е може ли местната власт да вземе решение за обект от национално значение. Въпросът е какво значи това допитване за страната", каза Тагарев. Той припомни, че решението беше вече атакувано от Окръжна прокуратура в Стара Загора. Искането е постъпило с известно закъснение и по формални причини не е взето предвид. Това е показателно за отношението и на съдебната власт", коментира Тагарев.

"Няма как да се съобразим с решението от референдума. Не знам защо всички са се вторачили в полигона. Нека да вземат предвид и други замърсители около Стара Загора", призова Тагарев. Той обясни, че при експлоатацията на полигона има уникална прозрачност. Въпросът за гражданите на Стара Загора е да видят откъде идват замърсяванията, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай