Телефонисти продават къща за да върнат 22 хил. лв. на измамена от тях баба

Телефонисти продават къща за да върнат 22 хил. лв. на измамена от тях баба | StandartNews.com

Русе. Шестима телефонни измамници ще трябва да продадат ремонтирана наскоро къща за да върнат на измамената от тях баба, 22 хил. лв. Групата телефонни измамници от русенският град Ветово беше разбита и заловена от горнооряховски криминалисти.

Измамниците в продължение на два месеца са лъгали по телефона 83-годишната Йорданка Недева от Долна Оряховица. По позната схема "пари за операция на близък" те успели да й измъкнат 22 000 лв. . Синът и снахата на бабата били от 90-те години в САЩ, което измамниците използвали "успешно" докато заблудят бабата. След като полицията ги залавя те са обещали да върнат парите на бабата но след като продадат една от къщите на един от задържаните. Оказало се че с парите от бабата те са ремонтирали домовете си.

Първият контакт с жертвата е станал на 23 март по телефона, като един от мъжете се е представил за снахата, която била тежко пострадала и се нуждаела от операция. При последващи обаждания с бабата е контактувал друг от измамниците, представил се за "д-р Николов" от варненската болница. Мнимият лекар обещал да съдейства пострадалата снаха да бъде преместена от Щатите за лечение във Варна, за което били нужни пари.

Измамниците умело са лъгали възрастната жена, като за два месеца тя им е предала на шест пъти различни суми. В един от случаите е платила 11 000 лв., които изтеглила от банка в Горна Оряховица. Последния път бабата е дала 4 700 лв. защото след като "докторът" разбрал, че и самата тя е болна и обещал да я изпрати в САЩ за операция. Жената продала рента, земи и дала всичките си спестявания защото вярвала че помага на снаха си. Старицата е разбрала, че е станала жертва на престъпната схема едва в началото на юни, когато нейните близки в САЩ са я уверили, че са добре.

За около два месеца бабата е контактувала както с измамниците, така и с истинския си син, но така добре е била оплетена в мрежа от лъжи, че не е могла да различи истината и си мислела че винаги говори с детето си. Разследването е проведено от криминалисти на полицейското управление в Г. Оряховица в тясно взаимодействие с Районната прокуратура. За задържането на лицата е оказала съдействие и Русенската полицейска дирекция.

Измамниците са закопчани при акция в домовете им в град Ветово. Това са Атанас - Шотлуто на 31 години, Панайот по прякор Шишкото – на 23 г., Венци Папардака на 22 г., Никола Чирето на 37 г., 48-годишният Димитър, известен като Неджмито и Митко на 26 г. За тартор на групата е сочен Атанас – Шотлуто, който е организирал цялата схема. Измамниците са от клана на бургуджиите, които предимно се занимават с телефонни измами, каза гл. инсп. Мариан Лонгинов – началник сектор "Криминална полиция" при РУП – Г. Оряховица. Жилищата им са претърсени, иззети са телефони и карти, имащи отношение към престъпната дейност. И шестимата са рецидивисти, с множество криминални и съдебни регистрации, специализиран контингент по линия на измамите.

Мъжете са разпитани пред съдия и са направили пълни самопризнания. Трима от тях са били издирвани няколко дни, но накрая са се предали сами, в момента се чака и последният участник от групата, който е в Гърция, да се завърне и да се изправи пред органите на реда.

На шестимата ще бъдат повдигнати обвинения за извършена измама в сговор и при опасен рецидив, за което законът предвижда от 3 до 10 години затвор. Тъй като мъжете сътрудничат на полицията и са обещали да възстановят взетата сума на жертвата, с тях най вероятно ще бъде сключено споразумение. В такъв случай се предвижда и по-леко наказание под законоустановения минимум от 3 години, поясни районният прокурор Мирослав Овчаров. Извършителите са с мерки за неотклонение "парична гаранция" и "домашен арест".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай