Сряда,

Световен ден на бобовите растения. Защо са важни за имунитета?

От: Рачо Рачев, сн. holidaysmart.com -
252
Световен ден на бобовите растения. Защо са важни за имунитета?
A
A
A

На 10 февруари се отбелязва Световният ден на бобовите растения. Датата е определена през 2019 г. от ООН с цел насърчаване на отглеждането на тези храни. Бобовите растения подобряват плодородието на почвата, а когато се отглеждат в дългосрочен план, помагат за увеличаване на производителността в селските райони.

В допълнение към икономическите и екологичните фактори е важно да се подчертае значението на диетата, богата на бобови растения. Световната здравна организация препоръчва консумацията им поне 3 пъти седмично.

“Бобът и бобовите култури като цяло са локална храна, такава, с която са живели предците ни и са се изхранвали основно.

Храненето с локални храни е един от последните апели на повечето организации в световен мащаб, които научно доказано се занимават с хранене. Така че в нашите гени е заложено да произвеждаме, простичко казано, ензими и да можем лесно и бързо да усвояваме бобови култури", разкри в интервю за БНР д-р Райна Стоянова - специалист по ендокринология, болести на обмяната и диететика.

Ползите от култивиране на боб и бобови култури са много за нас. На първо място, защото е локална храна, на второ, защото това е един естествена храна, натурален, природен източник на протеини, особено за хората, които избягват месо и местни продукти.

Той е един от малкото растителни източници, които могат да им осигурят аминокиселини, които са изключително важни и хранителни вещества, служещи за изграждането на множество собствени структури на организма, множество хормони и ензими, които са от ключово значение за функцията на имунната система.

"Съвсем спокойно мога да препоръчам бобът и бобовите култури редовно да присъстват в нашето хранене и в храненето на българина. Тъй като за нас това е локална храна, с която сме свикнали, не би следвало кърмаческата възраст да бъде лишавана от този тип продукти. Разбира се, те трябва да бъдат въвеждани постепенно със захранването на детето. И стига то да няма някакви много тежки колики или стомашно-чревни оплаквания, под формата на пюре от грах и леща за начало, а след това и бобчета, сварени добре, бихме могли да включим в храненето на детето", обясни д-р Стоянова.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички