Свети Костадин съживи Странджа

Свети Костадин съживи Странджа | StandartNews.com

Ритуалът започва от сутринта с измиването на иконите в аязмото

Хиляди се събраха в село Българи, баски пристигнаха специално за танца в огъня

На 3 юни, когато почитаха свети Костадин, заради нестинарските игри Странджа се изпълни с живот. Хиляди пристигнаха в село Българи, където светецът праща избраните в огъня. Това е единственият ден в годината, когато селото вижда толкова много народ - чужденци, българи от цялата страна, туристи и изследователи. Повечето от тях обаче бяха дошли по-скоро за зрелището, отколкото да проследят целия ритуал, който започна в 9 ч сутринта.

Гайдата писва. "Започва се магията", помисли си гайдарят Петко Янгьозов, за когото е било мечта да свири на това място с тези хора. За да запомни и да "открадне" нестинарската музика, гайдарят от Граматиково е обикалял нестинарските ритуали няколко години. "За мен е голямо признание, че гайдарят титуляр Георги ме допусна да свиря. Помня първата година, когато влязохме в кръга, почувствах нещо много странно - все едно духът ти излиза извън тялото", каза ми по-късно той.

След като гайдата подхвана първата част от нестинарската музика, тъпанът не закъсня. Дошлите в селото рано сутринта тръгнаха към църквата. Три млади момчета в народни носии изнесоха иконите на свети Константин и Елена.

Гайдата и тъпанът, последвани от епитропа, икононосците, нестинарите, свещеника и събралите се хора, се отправиха към конака, където влизат само посветените. "Господи, помилуй", каза свещеникът няколко минути по-късно, когато

в двора заклаха агнето за курбана

Жена прикади с тамян. От конака шествието, наброяващо около стотина души, тръгна към аязмото на "Свети Костадин". Там измиха иконите и ги оставиха да починат на одърчето. "Свети Костадин да ви пази, измийте се с тази светена вода", подкани епитропът Иван, който е внук на баба Злата - една от легендарните нестинарки от Българи. Опашка се изви пред извора. Хората подаваха ръце, измиваха лицето си и запалваха свещ. Гайдата писна, тъпанът не закъсня. Тежко нестинарско хоро се изви на поляната. Водеше го епитропът. За него се хвана жената от конака, нестинарите и дошлите за ритуала.
После шествието се върна в селото.

Дървените трупи за жаравата вече бяха наредени на площада пред църквата.

В 13 ч гайдата и тъпанът подхванаха нестинарската мелодия

Процесията тръгна от конака. Епитропът се прекръсти и запали огъня. Нестинарско хоро започна да го обикаля.
Селото постепенно се изпълни с хора отвсякъде. "Специално за танците в огъня идваме", казват с усмивка двойка баски. "За първи път сме в България. Прочетохме в интернет за нестинарите и ето ни тук", уточнява Антон Забалета. "В Испания имаме сходен обред", добавя приятелката му Гараси Сагаста.

Иначе в селото е като на панаир. Кълба дим от скарата като че ли искаха да засенчат нестинарския огън. Захарен памук, дрънкулки, храна, пиене. В късния следобед в село Българи, чието население едва надхвърля стотина жители, място за паркиране нямаше. По-късно ще затворят за коли цялото село и желаещите да гледат нестинарите ще трябва да оставят автомобилите си.

"За пети път съм на панагира на Българи.

Усещам много силна вяра от местното население и почитане на традициите

казва Дияна Стоянова, която е изследовател и доктор по наукознание. "За жалост това село се пълни едниствено след 17 часа, и то за зрелището. Липсата на знание и информираност води до това, че хората не знаят, че ритуалът, който се изпълнява в чест на светците, започва рано сутринта. Играта в огъня е малък елемент в този обред", добавя жената. "За съжаление се губи традицията. Обредът се променя, което се вижда в действията. Когато един от хората, носители на тази вяра и обредност, си отиде от този свят, с него умира знананието за този обред", продължава с тъга Дияна.

Фолклорна програма предхождаше танца в жаравата, а докато продължаваше тя, всеки търсеше място около нестинарския огън. Два часа преди свети Костадин да "прихване" нестинарите, започна и блъсканицата за по-удобна позиция за гледане и снимки. Не липсваха и скандали, които някак помрачиха очакването. Хитруването на някои вбеси други, което пък доведе до ругатни и обиди. В Българи българите не показаха най-добрите си черти. Трябваше да се намеси и полицията, благодарение на която музиката и нестинарите стигнаха до огъня и започнаха да го обикалят. Две жени и няколко мъже влязоха в огъня.

С икона на главата Горан прекоси няколко пъти жаравата

"Цивилен" нестинар пък привлече вниманието, защото не беше в народна носия. Гайдата и тъпанът извиваха нестинарската мелодия, а през това време се правеха снимки в несвяст. Нестинарско хоро около огъня двайсет минути по-късно сложи край на дългоочаквания огнен спектакъл, след който мнозина опитаха издръжливостта си с боси крака върху въглените.

"Фантастично беше", казаха двамата баски. Селото започна да се изпразва, като толкова народ със сигурност Българи ще види пак догодина на 3 юни, когато свети Костадин ще "прихвати" нестинарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай