Суперприслужници за богаташи

Суперприслужници за богаташи | StandartNews.com

Лондонска академия подготвя кадри за най-луксозните домове и хотели по цял свят

Да си главен слуга, най-доверено лице и незаменим помощник, също е майсторлък - и изисква обучение. Все повече световни олигарси акостират в Англия. И затова логично хитовата професия тук и сега на Острова е именно buttler-а - икономът, който няма равен. Той знае и може всичко. Всъщност новото е добре забравеното или просто премълчаваното старо - в добрата консервативна Англия подобни "титли" се наследяват от поколение на поколение. В този занаят случайни хора почти няма. Това става ясно от сума ти романи и филми, в които икономът е главното действащо лице наравно със своя господар - често е и негов незаконороден брат.

Дега обаче британски институт подготвя
трениран и печен персонал, който да обслужва първокласно богаташките домове и многозвездни хотелски вериги. В Холандия има идентична академия за най-висши прислужници. Във Венеция всеки януари се провеждат курсове за хора, необходими в домакинството. Англичани преподават в дубайски школи, защото в чужбина много ценят британските маниери и етикеция в обслужването.

Макар тези хора да живеят под стълбите, заплатите им скачат високо и бързо. Един от кадрите на британската академия за домакинство в Обединените арабски емирства

печели по 100 000 лири годишно

Дилън е на 37 - бивш военен, който от три години работи като камериер при богата фамилия в Палм Джумейра, остров в Дубай. Пътува два пъти седмично и е на разположение по 24 часа, разказва той пред BBC. Грижи се за шефа си, за неговите лични дела, за багажа му, за резервации при пътувания, пазарува. "Проверявам го дали се чувства във форма и дали е добре хидратиран в жегата", добавя юнакът. Заплатата му е освободена от данъци, получава бонуси и почивките му са дълги. Пътува с частен самолет и апартаментът му е безупречен. Е, има и малки недостатъци - работата не е от 9 до до 17, може да бъде повикан по всяко време с всякакви шантави молби. Също така е бавачка на бебетата сурикати, които семейството било спасило. Дилън трябва да разполага с огромно количество дипломация и търпение.
Друг иконом от Дубай е Адам, чийто господар има луксозна яхта. Адам обгрижва всякакви знаменитости с високи изисквания и странни желания. Заради каприз летял с чартър до Швейцария, за да купи специален вид кафе.
Друг път трябвало да намери специални стъклени чинии от Европа за вип гост, който отказвал да се храни в порцелан. Тази професия е подходяща за хора без семейства, гъвкави и адаптивни към графика на шефовете ни, категоричен е адашът на първия мъж.

Сара Рахмани, основател на лондонското бюро за домакини и икономи, казва, че чужденците са
очаровани от британския протокол. Особено се гордеем с правилно образования домакински персонал, категорична е дамата. Тя е убедена, че благодарение на нейните служители доста хора могат да се чувстват аристократи.
Популярността на сериала "Даунтаун Аби" също е допринесла за престижа на занаята, казва друг експерт по домакинство - Уилям Хансън. Той

ръководи клас по етикет

в британска компания за обноски, наскоро открила клон в Дубай. Англия все още е белег на стандарт, смята той.
Ролята на висш прислужник се променя през годините. Ако някога са лъскали сребърната посуда и обувките на господаря, днес те трябва да умея много повече - да са бъдат асистенти, които подготвят и движат графика и режима на шефа си. Често път организират събития, мотивират останалия персонал, управляват имотите и се грижат за скъпоценни вещи на семейството.

Училищата, които подготвят подобни кадри, често им намират работа и те директно постъпват при някоя богата фамилия и хотелска верига - дори в "Риц". В британския институт за икономи обучението е 4 седмици. Студентите получават дипломи за различни умения - за икономи, камериери, готвачи, градинари... Те се обучават в грижа за домашни любимци. И още - как да товарят и разтоварват багажа, как да подреждат масата, как да избират облеклото за ваканциите, пурите и хайвера, как да дават първа помощ.

Този институт е разположен в самия Лондон.
Световни експерти разкриват на "студентите" тънкости около стила - обувките, шапките, цигарите, виното, шампанското, бижутата, супер яхтите, супер колите, частните клубове и ресторанти в Лондон. Добрият камериер трябва да прави резервации, да препоръчва класните места за нощен живот, да запазва билети за самолети, да наема лимузини, лодки, да реагира при ситуации, когато шефът го няма, да задоволява капризите на гостите му, да има списък с местни доставчици на всякакви услуги.

В международната академия за икономи, ситуирана в замък във Валкенбург, в провинция Лимберг, тренират камериерите за всякакви ситуации - да реагират като печени командоси. Самото обучение е в много достоверна атмосфера - старинно имение с домакинство. 95 процента от учениците там завършват успешно, а почти всички започват работа на престижни позиции по цял свят.
"Ние сме горди, че

някои от най-богатите фамилии в света

както и международни корпорации, петзвездни хотели и курорти, частни клубове и круизни линии се обръщат към нас за обучение на персонала и за набиране на кадри", казват от холандската академия. 25 процента от възпитаниците са жени. Учебните часове там са 648, най-малкият ученик е на 18, а най-възрастния - на 68, който вече работи в хотел в Ню Йорк. Миналото на високообразованите прислужници също е разнообразно - сред тях има дерматолог, дърводелец, банкер, директор на хотел, таксиметров шофьор, адвокат.

Страницата подготви 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай