Понеделник,

Строители масово без трудови договори

От: Администратор -
1517
Строители масово без трудови договори
A
A
A

Проверяват строежите в Пиринско

В строителния бранш в Пиринския край масово се нарушава трудовото законодателство. Често се назначават работници без трудови договори. Хора, които са на обезщетение в Бюрото по труда, се пазарят с работодателите да се трудят в сивия сектор и да им се плаща надница на ръка. „Няма как да огреем навсякъде, защото разполагаме с 15 инспектори, а има над 10 000 стопански субекта.

Най-голямата трагедия е в строителните обекти, защото си позволяват да наемат хора без трудови договори", заяви шефът на Областната инспекция по труда в Благоевград Петър Попадиин. Той разкри, че за първото тримесечие на тази година трудовите инспектори са проверили стотици фирми и са установили почти 3000 нарушения на трудовото законодателство в региона. Издадени са наказателни постановления за 65 000 лева, както и много предписания.
Областната инспекция по труда извършва свое разследване на дейностите в строителния консорциум "Ейра", сключил договор с община Банско за изграждане на водния цикъл в града. Проверката е заради станалия преди дни трагичен инцидент при трудова злополука в центъра на Банско. При полагане на водопроводни тръби в изкоп бе затрупан от земни маси и загина на място мъж, нает без трудов договор.

Инспекторите още не знаят на кого да наложат санкция, тъй като в консорциума участват 3 дружества и към този момент не е известно кое от тях е наело работника. Заедно с жертвата на злополуката е имало още двама мъже без договори. Загиналият е бил регистриран в Бюрото по труда и е получавал обезщетение. Установено е, че тримата работници са наети от подизпълнители. Това се прави с цел размиване на отговорност и с цел печалба. Множество нередности са констатирани при проверката. Попадиин ще настоява за максимална санкция в този случай. за работник без договор глобата е от 1500 до 15 000 лева.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички