Спасяват френски курорт със сняг от хеликоптер

Подобна операция се преви за първи път в Пиренеите

Спасяват френски курорт със сняг от хеликоптер | StandartNews.com

Френски ски курорт спешно търси начин да спаси зимния сезон в топлото време. Хеликоптер достави сняг по слънчевите склонове на Люшон Сюпер-бание в Пиренеите, съобщи Гардиън.

Необичайните мерки бяха взети, след като температури от над 10 градуса по Целзий заплашиха да затворят зимния курорт в средата на февруари. С помощта на хеликоптер на пистите бяха качени около 50 тона сняг взети от по-високите части на планината.

Количество доставен сняг няма да е достатъчно да се покрият обаче всички писти, а само тези за начинаещи. От 28 писти, в момента работят едва 6.

Еколози обаче настъхнаха срещу операцията. Според тях е безумно да се бориш с глобалното затопляне като допринасяш за него. 

"Вместо да се адаптираме към глобалното затопляне, ние ще се окажем с двоен проблем, с нещо, което коства много енергия, което допринася много за глобалното затопляне и което в допълнение е предназначено за някакъв елит, който ще може да си го позволи. Абсолютна безсмислица“, смята екологът Бастиен.

Местният съвет обаче вече е платил сумата от около 5000 евро за спешната снежна доставка. Практиката да се доставя сняг с хеликоптер е обичайна за алпийските курорти, но се прави за първи път в Пиренеите.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай