Скандална телеграма е кръстник на Агент 007

Скандална телеграма е кръстник на Агент 007 | StandartNews.com

Префиксът 555 още се пази за телефонните номера в американските филми

007, 419, 420 и 404 са част от многоцифрови кодове, с които се сблъскваме често. 007 е синоним на най-известния измислен шпионин Джеймс Бонд. 419 се свързва с измама, 420 е тайното обозначение на марихуаната, а с 404 се сблъскваме, когато търсената уебстраница не може да бъде отворена. Откъде идват обаче тези цифрови комбинации? Ето отговора, според listverse.com.

007 - да, зад кода се крие култовият за няколко поколения вече разузнавач. Британецът Иън Флеминг, автор на оригиналната поредица за Джеймс Бонд, е бил репортер, който впоследствие се захваща с писане на книги. През 1939 г., в навечерието на Втората световна война, шефът на военноморското разузнаване контраадмирал Джон Годфри привиква Флеминг за свой личен помощник. Разбира се, работата в разузнаването го вдъхновява по-късно за шпионските новели. Името на главния герой е взето "на заем" от орнитолог, който реално не познавал. Измисленият Бонд станал по-известен от адаша си. А ученият дори имал проблеми на летище, защото го набедили, че е с фалшиво име. Кодът 007 идва от комбинацията 0070, която Германия използвала в скандална телеграма до посолството си в Мексико (известна като Телеграмата на Цимерман), с която провокират латиноамериканската държава да обяви война на САЩ през 1917 г. Съобщението е заловено от британците, преди да достигне Мексико, което дава повод за влизането на САЩ в Първата световна война.

419 - или Нигерийското писмо. Кодът означава тип СПАМ измами, при които получавате e-mail-и от различни африкански държави, в които се твърди, че сте избран от някой човек, за да посредничите в голям трансфер на пари, а насреща ще получите огромна част от сумата. Схемата се прилага още от началото на 90-те години, когато няколко безработни нигерийски студенти я използват върху мнозина бизнесмени ot петролния сектор. След многократния им успех, престъпни групи започват да я прилагат върху по-голям брой хора. Ранният вариант на 419 бил изпращан чрез писмо, факс или телекс. По-късно интернет технологията позволява изпращането на подобен тип писма до милиони потребители дневно. 419 всъщност идва от нигерийския криминален код, който обозначава измами, при които незаконното присвояване се наказва със затвор от 3 до 7 години. Днес мейлите с фалшивите обещания за пари идват от различни точки на света, но все още най-много от Африка.

555 - номерът на Холивуд. Любителите на киното няма как да не са забелязали, че в голяма част от американските филми се набират телефони, които започват с три петици. Първият телефонен номер, "набран" в американски филм, бил с кода за Клондайк - KL. Скоро масово в киното и телевизията персонажите се свързвали все с номера от тази област. Забелязали повтаряемостта, досетливи хора сменили буквите "KL" с префикса 555. През 1994 г. номерът все пак е освободен за ползване от обикновени хора. Освен поредицата от 555-0100 до 555-0199, която все още е запазена за киното. Във Великобритания използват код 01632 в телевизията и киното, който е специално препоръчан от британския медиен регулатор.

420, 4:20 или 4/20 е тайното обозначение за марихуана. Жаргонът произлиза от Северна Америка и има няколко теории за произхода му. Най-популярната история е за група тийнейджъри от Сан Рафел, Калифорния, през 1971-ва, наричаща себе си Waldos. В опитите си да открият изоставен терен, засят с канабис, решават да си уговорят срещи в 4:20 пред статуята на Луи Пастьор в двора на своята гимназия. В крайна сметка удрят на камък, но изразът 4:20 Луи се запазва като упоменаващ място и час за консумация на канабис сред учениците. 20 април пък става официален празник на канабис културата, ден за шествия и борба за легализация на употребата. През 2014 щата Колорадо решава да промени знака на междуградския път I-70, обозначаващ 420-та миля, с такъв, обозначаващ 419,99 миля, в опит да спре постоянните му кражби.

"Error 404: Page not found." Съобщението излиза всеки път на екрана на компютъра, когато линкът е невалиден. Според някои слухове кодът е въведен от група млади учени, които са в основата на създаването на Интернет. Те работили в ЦЕРН, а в стая 404 била разположена базата данни за мрежата. Именно оттам ръчно разпределяли информацията. Скоро базата данни нараснала неимоверно и всеки път, когато някой искал файлове с грешни имена, учените връщали отговор "Стая 404: Файлът не е намерен". Когато интернет станал автоматизиран, вече не било необходимо да връщат отговор за грешките ръчно - вече компютър генерирал съобщението. Но тази версия за произхода на кода е само легенда. Истината е, че 404 идва от HTTP кодовете за грешки, които започват с 1, 2, 3, 4 или 5, в зависимост от типа им. С "4" започват клиентските грешки. А "04" на езика на програмистите означава "Не е намерен". Т.е. 404 буквално означава "Клиентска грешка, не е намерен". В зависимост от сървъра, кодът се разчита като "Error 404: Page not found", "Error 404: Not found" или "Error 404: File not found."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай