Синът на Цачева в университет за нобелисти

Румен Данговски стана докторант в един от най-престижните световни университети

Синът на Цачева в университет за нобелисти | StandartNews.com

Пореден успех за сина на бившия шех на парламента и бивш министър на правосъдието Цецка Цачева. Румен Данговски стана докторант в един от най-престижните световни университети, съобщиха „Ретро” и ПИК. Румен следва докторантура в Масачузетския технологичен институт, по-известен със съкращението МIT. Там 25-годишният младеж е част от екипа на прочут професор, а обучението му е посветено на разработване на изкуствен интелект. Името му се нарежда до тези на велики изобретатели и учени, част от които с Нобелови награди, които са били докторанти в елитния университет. Единственият популярен българин, който също е получил диплома оттам, е бившият финансов министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев.

ФОТО: "РЕТРО" И ПИК

Амбициите на Румен обаче са да се върне в България. Отсега той е ментор на даровити наши ученици, като ги напътства в научните им разработки и им помага да тръгнат по неговия път. Всеизвестно е, че още докато бе ученик в Софийската математическа гимназия, синът на Цачева прославяше България по цял свят с феноменалното си представяне на олимпиади и състезания по информатика и математика. После той замина да учи в Америка и завърши „Приложни науки“ в Масачузетския технологичен институт. Междувременно бе поканен на стаж в ЦЕРН – европейска организация за ядрени изследвания, която е локализирана в Швейцария. На името на математическия гений Румен дори бе кръстен метеорит като подарък за големите му успехи.

Миналата година младият учен бе награден от президента Румен Радев с грамота за дебютен пробив в компютърните технологии.

Любопитен факт е, че Румен е близък приятел със сина на Корнелия Нинова – Рафаел, който също е талантлив математик и понастоящем финансист в Ню Йорк. Двамата са другари от ученическите си години и не са се скарали въпреки политическите пристрастия на техните майки. Данговски също като Рафаел е оставил личния живот на заден план. Все още не е водил кандидат-снаха на Цецка Цачева, а когато се прибира в България, обикаля важните туристически и културни обекти у нас в компанията на свои приятели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай