Вторник,

Пускат "топлинна полиция" срещу крадците на парно

От: Администратор -
Пускат "топлинна полиция" срещу крадците на парно
A
A
A

Гражданите да не плащат за юрисконсултите на топлофикациите, предлага омбудсманът

"Топлинна полиция" към общините да следи за кражбите на парно, предлага омбудсманът Мая Манолова. Това е част подготвяния пакет от мерки за защита на потребителите на топлинна енергия, обясни самата тя в ефира на БНР. Бъдещата "топлинна полиция" ще има право да влиза във всички апартаменти, за които има съмнение, че крадат парно. За целта обаче служителите на звеното ще трябва да носят постановление за достъп до жилището, издадено от съдебен състав, поясни Мая Манолова.

Досега кражбите на топлоенергия на практика остават безнаказани, коментира омбудсманът. Топлинните счетоводители разполагат с уреди, с които могат да установят дистанционно по-високо топлоотдаване в конкретно жилище, но не разполагат с правомощия да влязат и докажат това, обясни Манолова. Затова кражбите на топлоенергия остават без наказание, допълни тя.

Всъщност това са кражби не от топлофикационното дружество, а от етажната собственост, от съседите, защото накрая през такса "сградна инсталация" те плащат сметката, посочи още Мая Манолова. От началото на отоплителния сезон досега при омбудсмана са подадени над 300 жалби от абонати на парното.

Освен за създаване на "топлинна полиция", омбудсманът настоява и да отпадне задължението гражданите да плащат юрисконсултско възнаграждение от наетите от топлофикационните дружества юристи. Третото предложение на Манолова е топлофикационното дружество да предупреждава своите абонати във всички случаи, в които ги дава на съд, като им дава 15-дневен срок за доброволно плащане, за да се избегне скъпата съдебна процедура. Манолова предлага Общото събрание на блока само да решава дали да има такса "сградна инсталация" и да определя процента за нея. Да се опростят фактурите, така че всеки да може да разбере какво и защо дължи, предлага още Мая Манолова.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички