Потопът в Съединение остави вдовица без дом

Потопът в Съединение остави вдовица без дом | StandartNews.com

Придошлата река Потока удави домовете на 120 фамилии в града
Линка, дъщеря й и свекървата оцелели по чудо при приливната вълна

Буквално без дом остана след потопа в Съединение миналата седмица Линка Марина. Жената още е млада, в активна възраст, но вече е вдовица от няколко години. След загубата на съпруга й, се наложило сама да се справя с грижите за дъщеричката си и болната си свекърва. Успявала по някакъв начин, дори изпратила щерката да учи в гимназия в Пловдив, докъдето всеки ден пътува.

Осиротялото семейство обитава едноетажна къща в най-засегнатия от наводнението заради придошлата река Потока квартал на Съединение. Разполага с три стаички и коридор, които в момента на потопа са били залети до половината от водната стихия. По чудо трите жени успели да се измъкнат навън, защото е можело да бъдат поразени от приливната вълна. В момента водата е изпомпена, но

от покъщнината не е останало почти нищо

обясни Антоанета Маринчешка, специалист от "Гражданска защита" към Община Съединение. По думите й подът, който е бил дървен, е съсипан от водата и тинята, а влагата е по всички стени, от които падат големи парчета мазилка. Невъзможно е да се живее в такъв дом, категорични са и останалите специалисти от експертната комисия, която веднага след отдръпването на водата, предприе акция по описване на щетите.

До момента над 120 са фамилиите, чиито домове са пострадали от потопа в Съединение. В повечето от къщите все още не може да се източи водата. Хората масово са се принудили да закупят сами помпи, с които изгребват вода от мазетата и приземните етажи. Причината е, че машините на пожарната помпят до едно ниво. След това обаче оставало поне по една педя вода. В много от къщите и ръчното помпене е безуспешно, защото в момента, в който се изведе навън водата

след половин час отново всичко плува

Причината е в повишаване нивото на подпочвените води.

Градът се наводнява за четвърти път сериозно през последните години. Първият голям потоп е през 2007 г. Две години по-късно Съединение отново е под вода. Река Потока излиза от коритото си през 2012-а и тази година отново, като миналата седмица бе второто за годината наводнение. През август района отново бе потопен от придошлите води. Сред пострадалите има много семейства, които са в затруднено положение. Майка и дъщеря, и двете пенсионерки без странични доходи, са загубили покъщнината си в стихията. Младо семейство пък само преди три месеца купило къща в града и, още неуспяло да се порадва на новия си дом, е сполетяно от нещастието. Огромни са щетите в дома на Костадин Кабашки и в новата къща на Петър Кръстев. Сред пострадалите има много възрастни хора и семейства с малки деца, има безработни и социално слаби, които

трудно ще се изправят на крака

след случилото се, коментираха още от Комисията по щетите. Всяка една история е различна, общото обаче е, че хората до един са изплашени и в затруднено материално положение. От Община Съединение ще търсят начини за обезщетяване на пострадалите. Обещано е и рамо от държавата, в лицето на "Социално подпомагане". От БЧК също са изразили желание да помогнат с каквото могат.

В РАДНЕВО:
Смелчагата с дигата няма да съди държавата
Водният ад ми направи бели за 20 000 лв., изчислява Станимир

Станимир Томов, от радневския кв. Гипсово, което бе залято от придошлата Сазлия, остана в хрониката на бедстващите райони като човека, рискувал живота си при укрепване на речната дига. Завързан с въже, той се спусна в реката, за да отпуши клапа на дигата, която не можела да се отвори. "Водата стигаше до шията ми, но не беше кой знае какъв риск", обяснява скромно 48-годишният мъж. Къщата му била съвсем близо до дигата и той и друг път е отварял клапата съвсем сам при подобни ситуации. Този път обаче реката била и пълноводна и силна и хората настояли за всеки случай до го вържат с въже, за да не го отнесе течението, докато отваря клапата.

"Има 70-80-годишни старци в квартала, които не помнят подобно бедствие", казва Станимир. Само за няколко часа - от 17 до 20 ч на 4 декември, нивото на Сазлия се повишило двойно. Реката скъсала защитната дига, излязла от коритото си и потопила къщи и дворове. "Водата в стаите стигна нивото на вратите - около 2 м", припомня си Станимир. Ако е било през нощта, като нищо е можела да издави хората, особено по-възрастните и трудно подвижните.

Водата вече се е оттеглила, но покрусените стопани с мъка гледат наводнените си къщи и съсипията. "По пода в стаите остана 4-5 см тиня, а всичките ни мебели - спални, дивани, легла, матраци, шкафове, печки, са за хвърляне", посочва отчаян Станимир. И добавя с горчива ирония, че сам няма да може да ги изхвърли, трябва да плати и на хамали. Само преди година Томови са правили основен ремонт в къщата си и подменили почти цялата мебелировка. Само кухненското им обзавеждане било за 5-6 хил. лв. Станимир не е правил сметки и не му се прави, за да не са натъжава още повече, но по груби изчисления щетите на неговата фамилия са за над 20 хил. лв. "Аз съм кръгъл сирак, всичко съм събирал с много труд, трошичка по трошичка, както се казва, и сега отиде на вятъра в един миг", посочва покрусен 48-годишният Томов. Семейството му е средна ръка, имат нормални доходи и не се оплакват. Той е шофьор в частна фирма, имат и малко семейно магазинче в квартала. "Ще ни трябват години, за да си стъпим на краката", признава Станимир.

Той и неговите съкварталци са убедени, че държавата, по-скоро безхаберни чиновници, са виновни за сполетялото ги бедствие. Падналият дъжд около Никулден в региона според метеоролозите е бил средно 40-50 л/куб. м, нещо нормално за есента. Голямата беда дойде отново от язовирите. "Не може да държиш водоеми като "Копринка" и "Жребчево" 80-90 на сто пълни, за стотиците рибарници да не говорим, и след това да ги изпускаш панически", гневи се Станимир. Той самият няма намерение да съди държавата за нанесените му щети, но няма да се учуди, ако някой по-ербап го направи. "Някой най-накрая трябва да понесе отговорност за това чиновническо безхаберие", убедени са радневци в тази година на толкова много наводнения.

В СЛИВЕНСКО
Села дежурят на помпите

"Денонощно сме на помпата, за да борим водата", заяви пред "Стандарт" Зарко Стоянов от сливенското село Жельо войвода. "Най-много пострада дворът на моите баба и дядо. Къщата им е в т.нар. Тунджа махала, където реката е наблизо. Този път разливът бе голям и потопи целия двор. Те са възрастни хора и е много тежко през зимата. Налага се да помагам и денонощно изпомпваме вода", каза Стоянов. Според него, повече от 40 къщи в селото са наводнени, а местните не помнят такова бедствие.

"Някой трябва да поеме отговорност за това, което се случи по поречието на Тунджа. На всички нас ни е ясно, че причината не е само в дъжда, а и в управлението на язовирите", заяви пред "Стандарт" зам.-кметът на Тунджа Пенчо Пенев. Той подчерта, че общината е изразходвала 15 000 лв. само за отводнителни мероприятия досега. "Без намесата на държавата няма как да се справим", категоричен бе зам.-кметът. За първи път от години в местното село Веселиново децата бяха спрени от училище заради наводненията. Там и в Завой пострадалите къщи са близо 100, в момента се описват щетите. "Нашите хора са в по-голямата си част социално слаби, имаме голям процент пенсионери. Трудно ще посрещнат зимата с толкова много наводнени къщи и унищожена покъщнина и дворове", призна Пенев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай