Погребенията в Горни Лом - след 2 седмици

Погребенията в Горни Лом - след 2 седмици | StandartNews.com

Валери Митков вдига параклис в памет на 15-те жертви

До две седмици кметът на общината в Чупрене Ваньо Костин трябва да издаде смъртни актове на 15-те загинали при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, избухнал към 17 часа на 1 октомври т.г. Това реши районният съд в Белоградчик, който на 15 октомври разгледа искане на районната прокуратура за това. По образуваното гражданско дело 275 съдийският състав с председател Божидарка Йосифова е постановил, че с взрива смъртта се приема за установена. След двуседмичния срок за обжалване кметът Ваньо Костин може да издаде смъртните актове. Това отприщва и издаването на удостоверения за наследници, които трябва да получат различни обезщетения за смъртта на своите близки. Едва след издаването на смъртни актове хората могат да организират погребение на своите близки.

Дрехи и вещи на любимите си ще погребат роднините на жертвите от Горни Лом. Така ще знаят къде да палят свещ на Задушница, обясняват местните баби. Видинската митрополия предложи на всички загинали да бъде издигнат мемориал над общ гроб. Още се умува за мястото му, но мнозина от близките искат да направят гробове на своите загинали в родните си места. Те са от различни селища - Горни Лом, Средогрив, Чипровци, Монтана, София. Собственикът на завода доц. Валери Митков е пожелал да издигне параклис в памет на загиналите, сред които е и синът му - 29-годишният Емил.
Известен политик, който не желае да бъде споменавано името му, се погрижи за децата на Иван и Венера от село Средогрив. Семейството остави двама сираци - 22-годишния Павел и 5-годишния Иван. Благодетелят с власт ги посети, разговаря с тях за нуждите им и

зарадва малкото момче с колело

Той поиска да изплати заема, който Венера е взела от банка. Оказа се, че банката го опрощава. Той е поел ангажимент да ремонтира основно къщата на семейството в село Средогрив. За ремонта й ще трябва да бъдат вложени между 10 и 20 000 лв. Кметът на общината Ваньо Костин е поел ангажимент да намери работа на Павел, а приятелката му Стилияна да получи място в програма за заетост. Двамата ще се грижат за малкия Иван.

Близките на загиналите вече са получили по 325 лв. първоначална помощ, отпускана от социалното министерство. Само собственикът Валери Митков е отказал да я получи заради сина си. След издаването на смъртните актове семействата ще получат и по 10 000 лв., за които решение взе служебният кабинет.

Вече 18 дни в Горни Лом няма друга тема за разговори освен трагедията, разтърсила селото из основи. По ирония на съдбата то е преживяло същата през 1923 г., сподели учителят Младен Младенов, който е написал още неиздадената история на селото. Тогава Горни Лом се вдигнал на бунт срещу тогавашната власт и

при потушаването му били убити 15 души

Имената им са изписани на паметник в центъра на селото, към тях са прибавени и тези на още двама души, погубени заради идеите си през следващите 2 г.

Работещи в завода продължават да споделят своите версии за взрива. Нямаше дисциплина и ред, заключават те. "Всеки можеше да влезе вътре, всеки можеше да работи с каквито си иска инструменти. Ремонти не се правеха, инструкции не се даваха ежедневно, както е било по време на държавната история на завода", коментират местните. За небрежност говори и един от първите спасители, влезли в района на взрива - комисар Николай Николов, директор на Националната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Нито един от сегашните или бившите работници в завода не подкрепя версията на собственика на завода Валери Митков, че взривът е саботаж, терористичен акт или диверсия. "Никой не е такъв самоубиец, че да подпали фитила на толкова много барут", сигурни са местните.
Разследването на трагедията

спъна дърводобива в селото

оплака се пък кметът Илиян Михайлов.
Две седмици след взрива районът е отцепен, никой не може да премине покрай мястото. Хората останаха без дърва за огрев, тъй като сечищата се намират над завода, обясни той. Спира и строежът на два веца. Наложило се да искат разрешение от наблюдаващия прокурор, за да бъдат пропуснати секачите и строителите.

Чужди експерти ще разследват взрива

Родните са от школата на собственика на "Миджур", обясни Цацаров

Експерти от чужбина ще бъдат привлечени, за да разследват причините за взрива в завод "Миджур" край Горни Лом, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. В момента на място е разследващ екип от 15 следователи и военни специалисти. Към тях в експертен екип ще се присъединят и чужденците. "Търсят се хора, които са специалисти по взривни работи и по устройство на мини", обясни Цацаров.

Една от причините прокуратурата да поиска помощ от чужди специалисти е, че собственикът на барутната фабрика Валери Митков е ръководител на Висшата школа за подготовка към Минно-геоложкия университет, откъдето са и повечето родни експерти. "Очевидно е, че не можем да назначим за експерти хора, които са били обучавани от него или придобиването на правоспособността е зависила в крайна сметка и от неговите решения. Това го налага елементарната необходимост от осигуряване на независима експертиза. В случая става дума за експлозия на огромно количество мини, които са чуждо производство и са използвани от държави от НАТО и са от времето на Студената война. Достатъчно е това като обстоятелство, за да търсим експерти от Българската армия, които са нямали каквото и да е отношение към доставки, превози, утилизация, разрешения, режими. А да търсим хора, които имат съответната инженерно-сапьорна квалификация и чужди експерти, които имат същата квалификация", каза обвинител номер 1. Той отказа да посочи от кои държави се търси експертна помощ, но подчерта, че вече са установени съответните контакти. Като друга причина за търсенето на чужди спецове е, че досега разследването на подобни взривове не е дало особено добри резултати. "Ние имаме опит от предишните взривове от прекратени дела. Смятате ли, че имаме друг опит", попита Цацаров.

В момента прокуратурата залага на две работни версии - едната е човешка грешка в процеса на утилизация на мините, а другата е свързана с експлозия в машината за мелене на барут. Експертизата трябва да потвърди или отхвърли едната от тях. Цацаров посочи също така, че ще има повдигнати обвинения едва след като се съберат необходимите доказателства. Доказателственият материал по случая е огромен. Само разрешителните за фирмата "Видекс" АД от служба КОС към МВР са 16 000 листа. "Това не означава, че ние ще се бавим, за да ги проучваме. Но нека стигнем момент, в който можем да повдигнем обосновано обвинение", добави Цацаров. Той отново подчерта, че категорично е отхвърлена версията за терористичен акт и изтъкна, че в случая няма диверсия, няма и вредителство. "Това е престъпна небрежност, казано направо", заяви главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай