Подпорна стена пази ценна находка в Хераклея Синтика

Подпорна стена пази ценна находка в Хераклея Синтика | StandartNews.com

Археолози успяха да спасят уникална находка с подпорна стена. Заради липсата на достатъчно средства се наложи специалистите под ръководството на доцент д-р Людмил Вагалински да вземат много важно решение. Министерството на културата осигури доста по-малко пари тази година за разкопки в древното селище Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга.

„Натъкнахме се на уникална и огромна обществена сграда от ранния елинизъм - 3-4 век преди Христа. Тя буквално е от самото създаване на селището на това място", каза Вагалински.

Експертите веднага установили, че строежът е направен от големи квадри, които са внимателно и специално обработени. Това изключва възможността да става въпрос за обикновено жилище, категорични са археолозите. Хипотезата им е, че тази мащабна постройка е част от северния край на агората /б.а.-площада/ на древногръцкото селище. Сградата е имала обществени функции, а не е частен дом. Другото обаче са догадки – може да е била седалището на управителя на населеното място, може в нея да са се събирали на съвет старейшините.

„Най-лесното, което можех да направя, е с една фандрома да зария този дълбок сондаж до експозиционно ниво III век след Хр. и с това да се приключи. Само че въпросната сграда нямаше да се види вероятно и след 1000 години, а това щеше да бъде една загуба за община Петрич, за българската общественост, за туристите, които идват от различни страни. Затова с работниците и екипа ми издигнахме една подпорна стена", обясни Вагалински.

Тази стена пречи на градежите да се срутят, удържа ги много добре, а и дава възможност да се види разкритата ранноелинистическа сграда. „Надявам се още следващата година да успеем да я доразкрием. Това, което се опитваме да направим с екипа ми, е да оставим архитектура, поне аварийно консервиран и добре експониран археологически и туристически обект, защото през последните години наблюдаваме огромен интерес от страна на посетителите към Хераклея Синтика", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай