Пет най-опасни места за живеене

Да заспиш на дърво в джунглата, да се събудиш в манастир, кацнал на скала

Пет най-опасни места за живеене | StandartNews.com
  • Да заспиш на дърво в джунглата, да се събудиш в манастир, кацнал на скала
  • Хижа на върха в Алпите и село до полярния кръг привличат екстремалните туристи

Както е известно, човек може да се приспособи към всякакви условия на живот. Ако сте от смелчаците, които са готови да загърбят комфорта на големия съвременен град, за да изпитат нервите си на най-екстремалните места по света, следващия материал е точно за вас.

 

Хижа Солвей, Швейцария

Някъде на върха в швейцарските Алпи се намира загадъчна хижа, която спира дъха на всеки, който я види.

Разбира се, да се стигне до нея не е лесно, изискват се алпийски умения и самодисциплина.

Намира се на 4 003 метра височина в близост до градчето Цермат, в кантона Вале.

Къщурката е направена специално за опитните алпинисти, сега е собственост на швейцарски алпийски клуб.

Независимо от суровите условия, има печка с дърва, 10 легла и радиотелефон. Продукти няма.

Удивително, но факт: Тя е построена през 1915 година без особени усилия от няколко човека с помощта на животни само за 5 дни. Строителните материали са били складирани в друга хижа, намираща се на 500 метра по-долу.

Ернест Солвей, крупният белгийски производител със заводите за сода, лично дал парите, за да съществува това чудо сред природата.

 

Манастирите Метеора, Гърция

Метеора е голям манастирски комплекс в Северна Тесалия, който е включвал в миналото 24 манастири, от които 6 са действащи сега. Построени са на върховете на труднодостъпни високи скали, приличащи на каменни стълбове. Те се извисяват в небето на 400 метра височина близо до Каламбака и недалеч от Лариса.

Комплексът възниква през X век. Причината за построяването им е ясна - така през вековете монасите са се предпазвали от грабители и разбойници.

Заради масивните каменни стълбове, образували се от природните процеси, се получава и името Метеора - "висящи във въздуха“.

 

Висящият манастир, Шанси, Китай

Според легендата, основата на манастира Сюанкун-си преди повече от 1500 години е поставена от монаха Ляо Ран. Висящият храм е построен на височина 75 метра директно в скалата близо до святата планина Хеншан. Другият мит е, манастирът е построен по заповед на дракон, живял в река Хун, която се вие в подножието на скалите.

Манастирът разполага с около 40 зали и павилиони. Помещенията на храма се пазят върху дървени кокили, които се опират на скалата. Самият манастир има историческо значение – обединява три религии наведнъж: даоизъм, будизъм и конфуцианство.

Повечето от монасите медитират с часове на отвесните скали без да се притесняват от гледката под тях. Твърдят, че единствения им страх е да не разгневят Бога.

 

Северният полюс, село Оймякон

На брега на река Индигирка в Якутия се намира най-студеното място на света.

В близост до полярния кръг, продължителността на деня там е от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято.

Най-ниската измерена температура тук е била -79 °C в метеорологичната станция Томтор през 1933 г. По неофициални данни, температурата в селото е заковавала дори - 83 °C през 1916 г.

Другият претендент за най-ниска измерена температура е якутският град Верхоянск, който се намира зад полярния кръг.

Въпреки здравият студ, в селото живеят 1 000 души, а екстремният туризъм процъфтява.

В селото има и чудо. В най-мразовитите дни до него текат термални извори, които никога не замръзват. Затова и наричат селото - Незамръзващата вода.

 

Къщи на дървета в джунглата, Папуа, Индонезия

В тези къщи живеят хора от племето Короуаи.

От години те са почти напълно изолирани от външния свят.

Височината, на която изграждат къщите си, е различна. На едни места е 6-12 метра, но понякога достига и 35 метра.

Според местните вярвания, колкото по-висока е една къща, толкова по-ефективно тя предпазва живеещите в нея от зли духове.

Така хората защитават семействата не само срещу безпощадните рояци комари, които неумолимо ги тормозят, но и срещу любопитни съседи.

Твърди се, животът на дърветата масово започнал да се разпространява от 90-те години на миналия век, когато търговци безмилостно влезли в района на Короуаи в търсене на ценното местно растение гахару (агарово дърво).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай