Партизански внук ще командва остров Болшевик

Ще привлича с фестивали туристи от Канарските и Хавайските острови

Партизански внук ще командва остров Болшевик | StandartNews.com

Бургас. Неведоми са пътищата на съдбата и знаците свише. Внук на партизанин ще командва остров Болшевик, преименуван днес на Св. Анастасия. Партизанската нишка свързва родословието на шефа с драматичната история на острова, превърнат през далечната 1923 г. в каторга за комунисти. Има и друга символична случайност - дядото партизанин е човекът, завел Павлин за първи път на острова, когато е още дете. Разказва му историята на заточените тук болшевики. За втори път той

 

се връща на същото място едва сега

 

вече пораснал и като управител. Първият шеф на остров Св. Анастасия Павлин Димитров е истински чудак. Той пази в тайна партизанското минало на рода си и не обича светлините на прожекторите. На всеки втори въпрос отговаря с паролата "Няма да кажа, това е личен въпрос". Не е свикнал с медийното внимание и все още не може да отсее кое влиза в задълженията му на публична личност и къде започва границата на личното му пространство. Затова и пази в строга тайна името на хотела, на който е бил известно време управител. Преди това е работил дълги години като готвач, сервитьор, барман и екскурзовод. Професионалното му развитие продължава като рецепционист. През лятото посреща гости в Слънчев бряг, а през зимата в Банско. В момента шефът на острова обслужва един от ски гардеробите в Банско. Смята да изкара сезона там и след това да се развихри с менажирането на екзотичния остров край Бургас.


Павлин е ерген и е магьосник в кухнята, сега вече и с началнически пост - най-мечтаната комбинация за

 

всяка дама, която търси своя принц

 

Виртуозните изпълнения с черпака усвоил в техникума по обществено хранене в Бургас, откъдето взел диплома за средно образование. Завършил е местния Колеж по туризъм, а после взел бакалавърска степен "Мениджър по туризъм" от ВТУ. В старопрестолния град е специализирал и по международни икономически отношения, но така и не успял да влезе в голямата международна икономика.

 

Павлин няма хоби, а през свободното си време обича да обикаля България и да отсяда при приятели. "Харесва еднакво да отмаря на плажа и да кара ски в планината. Слабостта му естествено е Южното Черноморие, а от севера обича най-много Каварна и Калиакра", издава бъдещата му шефка Кристина Вълчева. Фен е на плуването, колоезденето и тениса, макар че никога не е спортувал. Най-много мрази журналисти да го безпокоят в обедните часове за почивка. Случи ли се - категорично отказва да разговаря. Твърди, че книгите са другата му слабост. Последният том, който е прочел, по странно съвпадение носи името "Миналото не се забравя". В него отново прозира пръстът на Съдбата, защото автор е неговият дядо Димитър Димитров. "Това е една прекрасна книга, написана от дядо ми", казва шефът на острова. Дали от скромност или от друго, но Павлин отказва да съобщи какъв е бил дядо му, нито за какво разказва произведението му. Счита, че това е много личен въпрос, който не интересува никого освен него. "Няма какво да обсъждаме дядо ми, беше добър човек. Сега е покойник, затова не желая да отговарям", отсича Димитров. Всъщност "Миналото не се забравя" е с бутиков тираж от 100 бройки и е неоткриваема дори и в библиотеките. Томчето с джобен формат е автобиографично и разказва за партизанския живот на дядото на Павлин. Димитър Димитров е роден в село Приселци и в продължение на две години е бил помагач и ятак на две партизански бригади. Непосредствено преди 9.IХ се включва във варненския отряд "Васил Левски" като редови партизанин. В книгата е описал историята на рода си и спомените от шумкарския живот. Приложил е и подробни списъци на антифашистите, които е познавал, и на жителите на родното си село. Павлин смята, че автобиографичната книга е много интересна. Странно съвпадение е, че е решил да я прочете точно сега, когато кариерата му стига до остров Болшевик.

 


Освен книгата на дядо си Павлин Димитров харесва томовете на Йордан Йовков, Христо Фотев и Петя Дубарова, съобщи шефката му Кристина Вълчева. Обича да гледа ново и

 

старо българско кино

подсказва още тя.


Знаците свише, предвещаващи съкрушителната победа на Павлин, продължават на 29 януари. Това е денят, в който се провежда последният решаващ кръг в конкурса за управител на острова. Докато чака реда си за презентация пред комисията, неволно става герой в предаването "Абсурдите" на БНТ2. Репортерът тържествено го представя като един от фаворитите и го пита какъв е големият му коз в надпреварата. Павлин отговаря, че има идея да популяризира острова извън пределите на Бургас. След това обяснява и как ще реализира амбицията си. "На Бургас му се носи славата, че е на три морета. А може да е на 10 морета, като привлечем островната култура от целия свят на нашия малък остров. Как? Като си направим фестивали и представим островната култура от цял свят. Ще привлечем хора от Полинезия, Микронезия, Австралия, Нова Зеландия, Тасмания, Хавайските острови, Канарските острови. Може да стане мултинационален остров", разкрива в ефир тайната си стратегия бъдещият шеф на острова. След това остава очарован от дрипавия циганин Ванко, който свири на акордеон само на крачка от конкурса. Признава, че е впечатлен от атрактивната му визия и обещава да го назначи на работа на острова. Стига да бъде избран за отговорния пост. И тъй като Павлин наистина спечели конкурса, сега мургавият музикант на свой ред чака обещаното назначение.

 

Манастир затвор и лечебен ликьор чакат гостите

 

Легендарният остров Света Анастасия ще бъде най-новата атракция това лято край морето. Само след два месеца старинният манастир, използван по-късно като затвор, ще отвори врати за гости. Туристите ще имат уникалния шанс да нощуват в уютни монашески килии, в които преди близо век са излежавали тежки присъди осъдените комунисти. Цената на удоволствието тръгва от 40 лв. на вечер. По-заможните любители на романтичното кътче ще броят 120 лева за двойна луксозна стая в малката манастирска сграда. Единичната пък е 70 лева. До островчето ще се стига с кораб срещу билет от 9 лв. За ученици и пенсионери двупосочният транспорт е 6 лв.


По време на плаването туристите ще слушат беседа за морските пътешественици, а при пристигането на острова всеки ще получава освежаваща напитка.


Разработени са вече и пакетни цени. Билет за кораб, билет за музей, бюфет дневно меню в ресторанта - стандартна цена - 29 лв., за деца до 12 години - 16 лв., за ученически групи - 13 лв., на човек. Пакет "Екстра" включва билет за кораб и музей, бюфет/сет меню, екскурзоводска беседа и екскурзоводски маршрут в Бургас и излиза за възрастен - 38 лв., за деца до 12 години - 27 лв.


Старинната манастирска магерница пък е превърната в малък ресторант, който носи емблематичното име "100 години назад". Дори и след реставрацията в него е запазен духът на миналото. Там ще се сервират отдавна забравени ястия, приготвени по стари бургаски рецепти. Естествено в менюто ще преобладават рибните гозби и екзотични блюда с черноморски миди. Уникалното заведение на острова ще предлага и интересни вкусотии от култовия сборник "Вехти бургашки рецепти".


Близо до ресторанта ще отвори врати и манастирска лекарна, запазена също в автентичния й вид. В нея ще бъдат приготвяни и сервирани лечебни чайове и ликьори, продукти от билки, натурални тинктури, природни сокове и сушен микс от диви плодове и мед, приготвени по стари манастирски рецепти. В лекарната ще се предлагат също кремове и помади за различни болежки. Те ще се приготвят от морски натурални продукти и от луга. Мазилата са собствена разработка и няма шанс да се намерят на друго място в света. Идеята е морската козметика да стане запазена марка на острова. Света Анастасия има и собствен музей, който ще разказва невероятната история на острова през вековете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай