Парното идва с отстъпка

По-евтини ток и газ за новия отоплителен сезон

Парното идва с отстъпка | StandartNews.com

София. Лоялните клиенти на столичната "Топлофикация" ще бъдат зарадвани от отстъпка още с първата сметка за парно. От този отоплителен сезон дружеството въвежда нова система за стимулиране на редовните си платци. Всеки, който плати сметката си в срок, ще получи 3% намаление на сумата по фактурата. Това е една от мерките, които дружеството въведе през тази година, за да стимулира лоялните си абонати и да насърчи редовното плащане.

Очаква се тази година в София парното да бъде пуснато в края на този или началото на следващия месец. Според правилата това става, когато 3 последователни дни средната температура бъде под 12 градуса и прогнозата е за дългосрочно застудяване. Така първите фактури за топлоенергия абонатите ще получат на 15 декември. Всеки, който си плати сметката до последния работен ден на месеца, веднага ще получи отстъпката си. Например, ако става дума за по-голямо жилище, в което не се пести от парно и фактурата бъде на стойност 250 лв., абонатът ще плати 242,50 лв.

2000 клиенти на "Топлофикация-София" вече получиха 50% отстъпка от една сметка. Става въпрос за хора, които през този отоплителен сезон за първи път са предпочели плащането на равни месечни вноски. За такива клиенти новите условия на "Топлофикация" предвиждат отстъпка от 50% от първата сметка. Така например, ако абонатът се е договорил с дружеството да плаща по 80 лв. всеки месец, за първата вноска той е платил само 40 лв. Още около 20 хил. клиенти на столичната "Топлофикация" също ще получат 50% намаление, но от последната от равните сметки. Причината е, че те не сключват договор за плащане на равни месечни вноски за първи път, а ползват тази възможност от години. Така около средата на следващото лято тези клиенти ще си спестят половината от дължимата месечна сума.

Топъл дом през зимата срещу 60-70 лева! За много хора тази сума беше мечта, особено през последните няколко години. И нямаше как да е по друг начин, след като бяхме свидетели на най-високите цени на тока, парното и газа, които сме наблюдавали в България. От тази година обаче тенденцията се обърна и основните видове отопление започнаха да поевтиняват. Освен това междувременно доста българи решиха да инвестират в по-модерни и икономични отоплителни уреди, чрез които да преборят скъпите енергоресурси. А с намалението на цените от тази година зимата за такива семейства ще излезе още по-евтино. Изчисленията показват, че зимните месеци може и да не са чак толкова страшни, ако разчитате на камина или модерен климатик. 60-70 лева на месец излиза отоплението на двустаен апартамент от 60 квадрата, ако го топлите с дърва, които в момента даже са на по-високи цени от миналата година. Естествено всичко е строго индивидуално и много зависи дали жилището се отоплява денонощно или пък само вечер и през нощта. Приблизително за същата сума ще успеете да внесете топлина и уют в дома си, ако горите черни въглища. Цената им е сравнително висока, но те са най-калоричните и отдават най-много топлина при изгарянето. Доброто в случая е и че този вид гориво може да се използва, ако имате печка, локално парно или камина. Условието е да са достатъчно здрави, за да издържат на по-високата температура, която излъчват черните въглища. С 5-10 лева отгоре излиза сметката на месец, ако ползвате брикети. За тези, които живеят в малкото газифицирани райони на България и изберат да ползват именно синьото гориво, за да преборят наближаващата зима, ще трябва да си приготвят около 100 лв. на месец. Което обаче е значително по-малко от миналата година, тъй като от 1 януари цената на газа падна с над 20%. Друго хубаво нещо при газовите котли е, че те попадат в списъка на европейската Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома, от която могат да се получат обратно 20% от вложените в изграждане на такава система пари. Засега у нас обаче домовете, присъединени или имащи възможност да се присъединят към газоразпределителната мрежа, са едва около 5-7% и малко хора могат да се възползват от предимствата на природния газ пред парното.

При добре направени изчисления, хубава дограма и изолация парното и токът също не са лоши алтернативи за предстоящата зима. Покрай намаляването на цената на газа същото се случи и с тази на парното. В различните градове тарифите са различни, но средностатистическо модернизирано панелно жилище ще може спокойно да се топли от ТЕЦ-а срещу средна сметка от 130 лв. на месец. Излиза малко по-скъпо от дървата, но пък повечето хора знаят, че няма по-комфортно отопление от централното. За да ви излезе парното на приблизително такава цена, апартаментът трябва да е модернизиран, за да не излиза топлината от него. В противен случай сметката може и да е двойна. Ако пък сте избрали отопление с ток и разполагате с модерни климатици от клас А или по-висок, които харчат много малко електричество, може и да не давате повече от 60-70 лв. на месец за топло. От съществено значение обаче е и в кое време на денонощието ще работи климатикът. Ако го ползвате предимно на нощна тарифа, със сигурност ще сте много по-доволни от фактурата си в сравнение с топлофицираните жилища. В случай, че електромерът върти на дневна тарифа, сметката за тока може да скочи над 100 лв.

С вентил на max не се пести

Пестенето от парно е присъщо за много българи, живеещи в сгради с централно топлоснабдяване. Икономията от енергия и съответно от сметка обаче изисква спазването на някои правила. В същото време пък хората, които нямат финансови затруднения да плащат сметките си, също трябва да знаят някои неща, чрез които, ако не да пестят, поне няма да дават излишни пари. Така например много грешно е през цялата зима вентилите на всички радиатори в дома да бъдат отворена на максимум. Когато се завърти на определена степен, реално се "дава команда" до колко градуса приблизително да се загрее стаята. Достигне ли се желаната температура, вентилът автоматично притваря достъпа на топлина до радиатора. И така пести енергия, като не позволява разхищение. Ако пък е отворен на "макс", вентилът не знае кога да прекъсне разхода на енергия, радиаторът не спира да се загрява, което надува излишно сметката. Друга заблуда е, че с един работещ радиатор и отворени врати може да се топлят и други стаи. При това положение обемът се увеличава многократно, а радиаторът гълта енергия като ламя, за да загрее другите стаи. Ако сутрин всички излизат от дома, не е добре напълно да се затварят вентилите на радиаторите. Вечерта ще е нужна много повече енергия, за да се стоплят изстиналите помещения. Най-добре е вентилите да се оставят на 1-ва или 2-ра степен. Ако пък жилището няма да се обитава няколко дни или по-дълго, радиаторите не трябва да се изключат напълно и вентилите да се поставят на 0. По-добрият вариант е да се оставят на знака *, който наподобява снежинка. Така дори температурите навън да паднат много, радиаторите няма да замръзнат и това да доведе до авария. Поставянето на мебели пред радиаторите пречи на топлината да достигне навътре в стаята. Същото важи и за завеси или пердета. При нужда от проветряване отворете широко прозорците за няколко минутки, вместо да ги държите леко открехнати за по-дълго. В такъв случай температурата излиза от стаята, стените изстиват и буквално топлите улицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай