Папата благословил Камата преди САЩ'94

Папата благословил Камата преди САЩ'94  | StandartNews.com

Йоан Павел II ме порази с кроткостта си, спомня си космонавтът Георги Иванов

На 27 април папа Йоан Павел II сложи ореол, редом с папа Йоан XXIII.

БГ следата в живота и на двамата е много ярка. Йоан XXIII e Месемврийски архиепископ и всички помнят обещанието му, че всяка вечер на прозореца му във Ватикана ще гори по една свещ за българите, изгубили пътя в Рим. С папа Йоан Павел II пък ни свързва завинаги петното от атентата на 13 май 1981 г. на пл. "Св. Петър", за който бе набеден Сергей Антонов.

Приживе, при посещението си у нас през 2002 г., светият отец изчисти "черния печат" от името на страната ни, като обяви, че никога не е вярвал в българската следа. И при визитата му тогава, и при аудиенциите, които организираше за нашите делегации във Ватикана по 24 май, мнозина артисти, учени, спортисти, политици и журналисти имаха уникалния шанс да се докоснат до Негово светейшество.

"Стандарт" ги потърси - за да си спомним заедно за светеца преди ореола.

Артистите от цирк "Балкански" на два пъти са благословени да се срещнат с папа Йоан Павел II. "Шатото ни беше построено на един от централните площади в Рим, когато в караваната ни влезе монсеньор Мондуци, министър на културата на Ватикана. Изненaдах се много, но повече ме изуми причината за неговото посещение. Той покани трупа "Балкански" да участва в спектакъла в зала Нерви (8000 седящи места), на който папа Йоан Павел II ще направи своята новогодишна публична аудиенция", спомня си създателят на цирка Александър Балкански. "Когато разбраха датата на събитието - 6 януари 1986 г., шефовете в посолството ни в италианската столица подскочиха: "На този ден в 10 часа започва процесът срещу Сергей Антонов, обвинен за съучастник в атентата срещу папата.

Господ ни праща този шанс

казаха дипломатите ни. Нямаме посолство във Ватикана и нова е единствената възможност да влезем там. Намерете начин да го убедите, че Антонов е невинен", разказва Балкански. В огромната препълнена зала Негово светейшество седи на висок трон встрани от сцената. Швейцарската гвардия плътно го е обградила и не допуска никой. "Едно дете обаче може да я пробие, мисля си. Избирам Милена, акробатка на 12 г., която освен че е много чаровна говори отлично италиански", връща се назад Александър Балкански. Сред финалния номер детето с портрета, на който са положени автографите на трупата, тръгва към папата. Спира до него и казва: "Ние сме от България, родината на Сергей Антонов

Той е невинен, помилвайте го!

С тези прости думички Милена явно е разчувствала стареца, защото той я гали нежно по главата и казва: "Знам, още не съм говорил с него, но ще го сторя (б.а. среща между тях обаче няма). "После папата дойде при нас, артистите от България, и се здрависа с всеки", разказва Балкански.

Години след това трупата отново се явява пред Йоан Павел II и той пак слиза да ги поздрави. "Ние вече сме играли пред вас", казва му Балкански. "Помня, но сега сте далеч по-добри", отвръща с усмивка главата на Римокатолическата църква.

Срещата си с папата светец не може да забрави и първият български космонавт Георги Иванов. Негово светейшество приема делегацията ни точно преди 20 г. "Достолепие, непринуденост и кротост - с това ме порази папа Йоан Павел II", сподели пред "Стандарт" Иванов. "Срещата ни беше организирана изцяло от Атлантическия клуб в България. Пътувахме с наш самолет - на авиокомпания "София ер". Негово светейшество ни посрещна много топло, говори кратко,

след което се ръкува с всеки

от нас и ни благослови", разказва първият ни космонавт. "Спомням си, че на срещата бяхме доста българи, може би около 25-30 души. Освен тогавашния председател на Атлантическия клуб, Соломон Паси, присъстваше и Христо Стоичков, който същата година изведе националния ни отбор до 4-ото място на световните финали по футбол в САЩ и стана носител на "Златната топка", сподели пред "Стандарт" Георги Иванов.

Валя Балканска: Ухаеше на праведност

"Аз бях на сцената в София. Изпях "Излел е Дельо хайдутин". Разбрах от хората около него след това, че песента ми и изпълнението на Теодосий Спасов са му направили силно впечатление и много ни е харесал", спомня си срещата си с новия светец при посещението му у нас Валя Балканска. След това папа Йоан Павел II кимнал към кардиналите да му подадат плакети, които подарил на всеки от музикантите. "Нещо като медалче е, но сега не е пред мен да ви кажа какво точно пише. Всички коленичихме и му целунахме ръка. Другата полагаше върху главите на всеки от нас, докато траеше този ритуал. Наистина се усеща, че е Божи, свят човек. Такава чистота лъха от него! Толкова хубаво миришеше - все едно ухае на бебешки сапун, на истина, на праведност. Макар да се видяхме за минута-две, беше незабравимо", разказва народната певица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай