Откриха много прилики с атентатите в Мумбай

Откриха много прилики с атентатите в Мумбай | StandartNews.com

Атаките в Париж са много сходни с тези в Мумбай на 26 ноември 2008 г. - брутални, сеещи смут и не скъпи за организиране, коментират специалистите. "Твърде рано е да се правят изводи, но съдейки по това, което знаем досега, а това далече не е пълната картина, се вижда аналогична тактика и подготовка", заяви заместник-шефът на полицията на Ню Йорк Джон Милър в интервю за Си Ен Ен. Според него и двете терористични атаки "не са нито скъпи, нито високотехологични". Атентатите в Мумбай са извършени от пакистанската терористична групировка Лашкар-е-Тайба. Загиват 166 души.

Какво се случва на 26.11.2008 г. Десетимата терористи пристигат в пристанищния град Мумбай по море с отвлечен риболовен траулер. Разделят се на пет групи по двама и се разпределят на площ от 3 кв. км в сърцето на индийската финансова столица. Това е първата "хибридна терористична атака" в света, защото комбинира всички елементи на модерния тероризъм - безшумно проникване през граница на камикадзета, които използват различни прийоми - стрелба, коли бомби и вземане на заложници.

Удрят по препълнени гари, ресторанти и болница, преди да бъдат подложени на продължителна обсада от полицията в два 5-звездни хотела и в еврейски център. Терористите използват прости импровизации, за да постигнат целта си - колкото се може повече жертви. Всеки автомат "Калашников", който носят, има два пълнителя, запелени един за друг с широко тиксо, за да могат бързо да презаредят. Раниците им са натъпкани със стотици резервни патрони, гранати, всеки от тях носи по 5 кг взрив. "Изпразних два и половина пълнителя. Не знам колко убих. Просто продължавах да стрелям. Заки (Лахви - военният шеф на Лашкар-е-Тайба) ни каза да стреляме, докато сме живи", разказва единственият оцелял терорист Аймал Касаб пред полицията на Мумбай. Мозъците на операцията, сред които Закиур Рахман Лахви, не спират да ръководят атаките от команден център в пакистанското пристанище Карачи.


Логиката на атаките в Мумбай и Париж е проста. Нападения с участие на 6-10 въоръжени души затруднява полицията и спецчастите, които са принудени да разпръснат силите си на много места. Те също така биха могли да окажат икономически удар върху страните, в които са извършени, като ги изкарат "несигурни". Франция, например, бе посетена от 83,7 млн. туристи миналата година, което я превърна в туристическа дестинация номер 1 в света. Тези две атаки също така показват, че терористичните групировки вече са се отказали от "класиката" - взимане на заложници, като в Мюнхен през 1972 г. (за 2 дни) и в московския театър през 2002 г. (за 3 дни). Дългата обсада дава време на държавите да хвърлят цялата мощ на ресурсите си и дори да наложат забрана за медийно отразяване, което лишава терористите от така жадуваната от тях публичност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай