Откраднаха юздите на Царя

20 камери пазят Коня в Требич, заздравяват го с тон стомана

Откраднаха юздите на Царя      | StandartNews.com

София. Нагли апаши са задигнали ножницата и част от юздите на Цар Освободител. Липсва и една пушка от централната композиция в подножието на паметника. Кражбата не е станала при демонтажа на паметника и престоя му в столичната леярна край Требич. Експертите предполагат, че апашите са задигнали елементите в годините назад. 

"През времето е имало такива хора, които са отмъкнали ножницата, в която царят държи сабята си. Няма ги част от юздите", призна пред "Стандарт" скулпторът Марин Марков, собственик на леярната край Требич. В сряда той докладва на зам.-кмета на Столична община Тодор Чобанов докъде е стигнала реставрацията на Коня. На срещата присъстваха и хора от Асоциацията на реставраторите в България. Те искат стягането на паметника да спре, докато станат готови всички експертизи. "Имаме перфектно съгласуван проект. Съжалявам само, че към него малко по-късно се присъедини по моя молба проф. Инкова, което е един от най-големи спецове по реставрация на железни конструкции", отбеляза Чобанов. Той се съгласи в реставрацията да участват представители на Асоциацията на реставраторите.

За заздравяването на Коня ще отиде поне един тон стомана, каза за "Стандарт" шефът на леярната. Най-зле са краката, които бяха отрязани с флекс. "Нацепени са, направо се ронят. Явно през годините цялата скулптура е замръзвала отвътре и заради това се е нацепила", обясни  Марин Марков. Сваленият паметник се охранява от четирима човека - двама от общинска полиция плюс двама пазачи. Има и 20 камери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай