Сряда,

Остров Карантина се превръща в музей

От: Стандарт, снимка Уикипедия -
121
Остров Карантина се превръща в музей
A
A
A

Остров Карантина край егейския окръг Измир в Турция се превръща в музей. По време на Османската империя островът е бил използван за карантиниране на заразно болни. На фона на върлуващата епидемия от коронавирус, остров Карантина в района на град Урла отново предизвика интереса, отбелява турскатат частна телевизия НТВ.

През XIX век островът е служел за изолация на болни от холера, чума и други заразни болести, пише БТА.

В момента тече реставрация на острова като ще бъдат възстановени 16 исторически сгради. Съоръженията и до днес могат да служат за пример на съвременните системи, посочва още телевизията.

Директорът на острова-музей Тургут Йълмаз твърди, че именно остров Карантина е първото място, което е устроено според научните правила за карантиниране.

През 1866 г. не е имало определени световни научни практики и стандарти за срока и правилата на карантина, казва Йълмаз, според когото Карантина не се различава по никакъв начин от съвременните центрове за изолация на заразноболни пациенти.

Така например, дрехите на пътниците, поставяни под карантина, са били обработвани при висока температура и дезинфектирани с пара. След това пристигащите са взимали душ и са преминавали през лекарски преглед. Онези, за които е било преценявано, че са здрави, са прекарвали между 8 и 10 дни под карантина.

Болните са били изпращани в специални отделения за лечение, а умрелите - погребвани надълбоко в гробове, засипвани с вар, разказва още той.

Капацитетът на острова е бил за 600 души.

Процесът за реставрация на сградите и съоръженията на остров Карантина е започнал през 2018 г., а когато той приключи, главното здание ще стане музей.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички