Общините ще глобяват нелегалните автобуси

Общините ще глобяват нелегалните автобуси | StandartNews.com

Кметовете ще определят и санкции за пътниците без билет

Служители на общините ще имат право да налагат глоби на нелегалните превозвачи, които работят на тяхна територия, както и на пътниците без билет в незаконните автобуси. Наред с това глобите за нарушителите ще бъдат увеличени. Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, които са внесени в Народното събрание от депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Иван Вълков. Целта е да се намалят случаите, при които водачи извършват обществен превоз без да имат лиценз, гласят мотивите на депутатите.

Глобата за нелегалните превозвачи да се вдигне от 1500 лв. на 2000 лв. за първо нарушение и от 3000 лв. на 4000 лв. за повторно, предвижда внесеният законопроект. Освен това се предлага общинският съвет да определи глобата за всеки пътник, който се вози без билет в съответното населено място. В момента в закона е записано, че тази глоба е 10 лв., но с промените общините ще могат да вдигнат санкцията. За пътуване без билет в междуселищен автобус се предлага глобата да остане 30 лв., а при международни превози - 300 лв.

Нелегалните превозвачи са голям проблеми за коректните фирми. На редица автогари в страната бусове и дори автомобили качват пътници без да имат лиценз, без да са минали технически проверки и без за плащат данъци. Без за дават билети те взимат от пътниците цена, което е близка до тази на легалните фирми. Освен това нелегалните превозвачи често тръгват броени минути преди разписанието на лицензирания автобус. Неограниченото нарастване на предлагането на този вид нерегламентирана услуга би могло да доведе до изкуствено създадена криза на пазара, гласят мотивите на депутатите. Чрез създаване на значителен излишък от предлагане на транспортни услуги може да се предизвика заплаха за финансовата стабилност и дори за оцеляването на значителен брой превозвачи, посочват Станислав Иванов и Иван Вълков в мотивите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай