Невероятен случай! Как мъж излъга смъртта с 45 години

Изключителната история на Стаматис

Невероятен случай! Как мъж излъга смъртта с 45 години | StandartNews.com

Уникален случай, който показва, че каквото Господ е решил, това става.

Мъж успя да излъже смъртта, след като му беше казано, че му остават само девет месеца живот.

През 1976 г. Стаматис Мораитис чува ужасната новина, че му остават по-малко от година след диагнозата рак на белия дроб.

Разбирайки това, Стаматис решава да напусне САЩ - където е животът и семейството му и решава да се върне на родния си остров Икария в Гърция.

Там той планирал да да пие вино и да изчака „деня“.

Но след като се върна на Икария, Стаматис установи, че всъщност започва да се чувства по-силен с течение на месеците.

В крайна сметка зловещата болест си отишла, а Стаматис се наслаждава на живота.

Стаматис починал през 2013 г., около 45 години след поставянето на диагнозата и на дълбока старост от 98 години, въпреки че се твърди, че е бил на 102.

Говорейки пред BBC за тайната на дълголетието си, той се пошегува: "Не съм лекар, но мисля, че виното помогна. Учудващо е, че остров Икария има прякор, наричан още „островът, където хората забравят да умрат“.

Това всъщност е така наречената „синя зона“ – зона с необичайно висока продължителност на живота.

Обикновено в синя зона хората ще живеят средно десет години по-дълго, отколкото в други части на Западна Европа.

Що се отнася до Стаматис, той отдава дълголетието си на хранене с местни храни, включително вино, както и на живот без стрес. Звучи блажено.

Една теория е, че храната, която се произвежда в тези райони, случайно съвпада с тази, която лекарите биха препоръчали за здравословна диета.

Така наречената средиземноморска диета има правилните пропорции на зеленчуци, протеини и здравословни мазнини, както и ниско съдържание на захар.

Въпреки че генетиката също играе роля в това колко дълго може да очаква човек да живее, специалисти казват, че начинът на живот има огромна роля за това.

Решенията относно диетата, упражненията, както и навиците като пушене и пиене на алкохол оказват влияние върху очакваната продължителност на живота.

Но за Стаматис изглежда, че слънцето, добрата храна, виното и спокойствието са достатъчни за още 45 години, пише Глас Нюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай