На първа пролет монетата в джоба е задължителна

20 поверия за здраве, любов и пари в деня на пролетното равноденствие

На първа пролет монетата в джоба е задължителна | StandartNews.com
  • 20 поверия за здраве, любов и пари в деня на пролетното равноденствие
  • Древните славяни са чествали Нова година, предците на келтите са гадаели на Стоунхендж, маите се събирали пред пирамидите

Точно в 17.33 часа на 20 март настъпва пролетното равноденствие, което слага началото на астрономическата пролет. Време, когато снегът отстъпват място на тревата, когато, денят и нощта са приблизително равни по продължителност.

Всички знаят, че по време на пролетното равноденствие слънцето пресича екватора, като се насочва от юг на север и това се нарича "небесен" екватор. Така че, ако сте на екватора, слънцето ще мине директно над главата по пътя си на север.

Много хора обаче не са наясно, че денят все пак е малко по-голям - с 8 минути и то по две причини: Първо, защото измерваме изгревите от появяването на слънцето на хоризонта, а не от средата му. И второ, защото въздухът пречупва светлината и така виждаме слънцето преди то да се е появило фактически на хоризонта.

От векове това е

  •  магнетичен ден на пречистване и избавление

Десетки предания са се запазили през вековете.

Една от тях твърди, че през целия ден трябва да имате монета в джоба. Това е останало от едно време, защото ако ви закука кукувица, така ще спасите доходите си през цялата година.

Друго твърди, че за да сте сигурни в късмета си, пробвайте да вземете едно яйце и да го задържите вертикално. Произходът на това вярване е от Древен Китай, когато се смятало, че задържането на яйцето е възможно на Ли Чун - първият ден на пролетта и първият ден от китайския слънчев календар. Традицията била постепенно пренесена от американците. Яйцето най-вероятно наистина може да се задържи изправено в точния момент на равноденствието заради разположението на Земята и Слънцето.

Един от обичаите, който и до днес се спазва, е че на този ден трябва да се изхвърлят боклуците от къщата и обидата от душата.

Твърди се, че сутрин, водата от реките става лековита и трябва да се пие.

  •  Камъните трябва да се натопят в светена вода

и да се изхвърлят всички стари вещи.

Това е денят на новото начало - трябва да си купите нещо ново за дома, за да внесете нова енергия.

Според старите български поверия, ако си пожелаем нещо в първите минути от настъпването на астрономическата пролет, то ще се сбъдне, стига да го запишем на лист хартия.

Също на лист хартия трябва да запишем тревожните мисли, от които искаме да се отървем. След това трябва да запалим листа. Когато разпръскваме пепелта във вятъра, трябва да изречем следните думи: "Прощавам се с неприятностите, давам ги на зимата. Нека мъките си отиват, а любовта цъфти като пролетната природа.

От векове вечерта се е смятала за вълшебна и затова се е обръщало голямо внимание на сънищата. Те се тълкували, тъй като на тях се гледало като на послание от бъдещето.

Тъй като това е Новата година за славяните, предците ни са спазвали редица ритуали. Взимали са вода от реките, наливали са я в специални съдове в двора по време на изгрева и са я отпивали едва при залез слънце.

В днешно време в някои региони е останал обичаят

  •  да се слага светена вода по време на изгрева

а по време на залеза да се слага три пъти кръст над водата. После тя се пие на един дъх.

Твърди се, че този обичай се прави за щастие и пари, като се изричат с поглед към слънцето думите по време на изгрева. "Щастие ми донеси, вратите за мен отвори", а при залез : "Когато си отидеш, вземи със себе си бедите ми". Докато се слага кръста се прошепва: "Нека парите да дойдат при мен, а сянката да си отиде от мен".

Друго поверие е, че вечерта на 20 март излизат нечистите сили. Затова с настъпването на нощта на улицата не трябва да се върви без свещ, а в домовете трябва да са затворени всички врати и прозорци.

Старите хора вярват, че на 20 март не трябва да се сади върба, защото в къщата ще има сълзи цяла година.

Руснаците и досега спазват древните традиции като наричат празника "Комоица". На този ден ходят в гората и носят със себе си първата палачинка - оставят я там, като я наричат за мечката.

Има предание, че ако някоя мома си търси жених,

  •  като види черна котка и да я нахрани,а не да бяга

Ако животното се уплаши, момичето ще прекара цяла година в самота.

Денят на пролетното равноденствие се смята за време на чудеса, когато хората могат да обърнат съдбата в друга посока. Затова и предците ни на този ден са правели талисмани, които пазели в къщите цяла година. Те ги защитавали от беди, проблеми и ги дарявали със здраве и любов.

За да имат богатство, древните славяни на този ден са преброявали всички налични пари в къщата като това е правил най-възрастният човек.

За да има любов в семейството, на закуска винаги е имало овесена каша, към която добавяли мед. Част от нея занасяли на полето, изправяли се срещу слънцето и намисляли желания. Когато си тръгвали, никога не се обръщали назад.

За тях този ден е на богинята на пролетта - Веста - символ на обновлението и събуждането на природата от зимен покой. Преди приемането на християнството пролетното равноденствие се празнувало като Масленица.

В бившите римски провинции на първа пролет се е чествал празникът на Зеления Георг.

  •  Скандинавците почитат богинята Остара

на която всяка година се принася в жертва заек. Остара е само едно от имената, използвани за честването на възраждащата се природа. Думата произлиза от името на германската езическа богиня на пролетта. Вярвало се, че в този ден тя се венчава за бога на Слънцето. Предполага се, че от името Ostara произлизат английското Еaster и немското Ostern, които означават Великден.

Предшествениците на келтите са създали много мегалитни паметници, които са се използвали за предсказване и наблюдаване на равноденствията и слънцестоенията. Пример за това е всеизвестният паметник Стоунхендж в днешна Великобритания. Според някои предположения той представлява древна астрономическа обсерватория.

В Централна Америка и днес хиляди хора се събират всяка година пред пирамидата на Бог Кукулкан в Чичен Ица, Мексико по време на пролетното равноденствие. Мястото е едно от новите Седем чудеса на света и привлича с възможността да бъде наблюдавано интересно събитие. Пирамидата е изградена от древните маи, така че върху нея се образува змиевидна сянка в деня на пролетното равноденствие.

Персийската Нова година също започва в деня на пролетното равноденствие. Това е и първият ден от Иранския календар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай