Митничари не проверяват казаните в Якоруда

Митничари не проверяват казаните в Якоруда | StandartNews.com

Тази отровна ракия е правена или с технически спирт, или със спирт за горене, твърдят казанджии

Все още разследващите не са поискали от нас да започнем проверка на легитимни и нелигитимни казани за варене на ракия в района на Якоруда, разкриха служители на Митница Югозападна. От началото на тази година до края на месец ноември са извършени 244 проверки. Издадени са 258 акта за установяване на нарушение. 39 са иззетите съоръжения, които са бълвали алкохол, без да имат разрешение и необходимите документи за осъществяване на подобна дейност. Към момента в цялата страна издадените валидни удостоверения за регистриране на специализирани малки обекти за дестилация са 1579. За Пиринския край техният брой е 103. Любопитното е, че според справката на Агенция „Митници" в община Якоруда няма нито един регистриран такъв обект – казан за варене на домашна ракия.

След приетите промени в Закона за акцизите и данъчните складове много стопани на казани предупредиха, че ще се увеличат незаконните обекти, които ще бълват опасен за здравето и живота на хората алкохол. Проблемът е, че някои ползват части от перални машини, за да правят разни бъркочи, с които тровят потребителите, не спазват технологията, не вадят метиловия алкохол и не го хвърлят, твърдят казанджии от Пиринско. Те не допускат местен човек да прави химия и да я предлага на пазара в родния си град Якоруда, тъй като няма логика. Смятат, че е по-вероятно търговци от района на Пазарджик, Велинград и от общините по поречието на река Струма да се носи и предлага менте ракия.

„Друга възможност е някои местен да я купува на едро и да я „дарува" с химия, за да избие по-голяма печалба", допускат стопани на казани в Благоевград. „Тази смъртоносна ракия е правена или с технически спирт, или със спирт за горене. В тях 99% е метил – отрова, а само 1% е етил. Това директно убива", твърди казанджия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай