Министри отговарят след дискусия на в. "Стандарт"

Министри отговарят след  дискусия на в. "Стандарт" | StandartNews.com

По време на дискусията на в. "Стандарт" и КРИБ "Да! На българските региони - Кърджали" на 25 юли, кметът на града инж. Хасан Азис зададе писмено въпроси на присъстващите министри - на регионалното развитие Лиляна Павлова, на земеделието - Десислава Танева, на труда и социалната политика - Зорница Русинова и на туризма - Николина Ангелкова. Ведомствата изготвиха отговори на зададените въпроси, а в. "Стандарт" пое ангажимента да ги публикува на страниците на изданието. Ето и отговора на експертите от министерството на туризма на един от въпросите към министър Ангелкова.

ВЪПРОС за обсъждане:

Провеждане на промоционални събития за популяризиране на дестинацията

ОТГОВОР:

Сред основните инструменти в рекламната стратегия на министерството за 2016 г. е поставен върху директната реклама - участия в туристически изложения, организиране на журналистически и експедиентски турове за водещи за страната пазари, засилено онлайн присъствие, по-висока активност в социалните мрежи.

Чрез Концепцията за туристическо райониране на страната министерството цели да насърчи развитието на конкурентноспособен туризъм и провежда политика, съобразена със спецификите на конкретната географска зона. Обособени бяха 9 маркетингови района в страната -„Дунав", „Стара планина", „София", „Тракия", „Долината на розите", „Рила-Пирин", „Родопи", „Варна", „Бургас". Всеки от тях има свой профил и специфични възможности за развитие на туризма.

Осемте културно-исторически дестинации също целят популяризирането на регионите и атракциите, които могат да предложат, чрез тематично обединяване. Това не са затворени трасета, а непрекъснато обогатяващи се своеобразни маршрути, които трябва да разкрият в пълнота многообразието на България като география, културно-историческо наследство, фолклорно и етнографско богатство.

През миналата и тази година, фокус в рекламната стратегия на министерството е културно-историческия туризъм, а безспорно Кърджали и обектите съсредоточени тук, са сред неговите символи. Неслучайно през лятото на 2015 г. чуждестранният дипломатически корпус посети областта и по-специално археологическия комплекс Перперикон по покана на Министерството на туризма и Министерството на външните работи. Това също е директна форма на реклама, защото дипломатите са посланици не само на собствените си държави, но и формират представата за България сред своите сънародници. Те имаха възможност да видят на място природните красоти и богатата история на региона, както и да се запознаят с условията за развитие на местния туризъм. Той все повече от регионален се превръща в национално значим и в това е възможност, която трябва да бъде използвана максимално ефективно.

Сред официалните гости, които също имаха възможност да посетят Кърджали и района, бе и петкратният шампион по ски алпийски дисциплини Марк Жирардели. Той, заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова посетиха някои от туристическите атракции - археологическият комплекс Перперикон и Регионалният исторически музей в Кърджали.
В началото на годината министерството стартира и съвместна билборд кампания с общините за насърчаване на вътрешния туризъм, в която се включиха успешно 11 общини. Всяка от тях има сериозен принос за развитието на българския туризъм - Разград, Русе, Силистра, Хасково, Видин, Велико Търново, Бургас, Габрово, Монтана, Перник и не на последно място Кърджали. Билбордове с рекламни визии на Тракийското светилище при Татул и на археологическия комплекс Перперикон промотират културно-историческия туризъм в Кърджали на централни локации в Бургас и Габрово. Кърджали, от своя страна, представя забележителности от Монтана, Варна, Русе, Разград, Перник и Бургас. Министерството ще продължи да стимулира тази синергия при презентацията на туристическите обекти.

От тази есен ще стартират и организираните от министерството журналистически турове за чуждестранни медии от генериращите за България туристически пазара. Повече от 420 журналисти се очаква да посетят страната в рамките на тези опознавателни обиколки, а Кърджали и районът ще се една от важните спирки в тях. Регионът има огромен туристически потенциал и е необходимо със съвместните усилия на местната власт и бизнеса не само да бъде представен, но и развит още по-модерно. Така не само се насърчава притокът на повече и по-платежоспособни туристи, но и се засилва интересът на потенциалните инвеститори в сектора.

Министерството разработва карта за възможностите за инвестиции в областта на туризма на територията на България. Вече са получени над 300 предложения от общините, като от региона на Кърджали те са 7. Картата ще бъде интерактивна и ще може да се ползва на български и английски език на сайта на министерството. Най-важното от нея ще бъда включено и в книжна брошура на български, английски, испански и руски. Тя ще дава представа за страната, конкретната област и инвестиционните предложения.

Министерството на туризма подпомага дейността на общините и с онлайн Регистъра на туристическите атракции, който заработи през септември 2015 г. и в него са включени над 3 300 обекта. За 10 месеца броят на посетителите е вече над 4 млн. души, като през лятото тяхната активност се увеличи допълнително – над 15 хил. на ден. Платформата е още една възможност за общините да популяризират туристическите атракции на своя територия. Много от обектите в регистъра имат връзка и с Google и TripAdvisor.

Община Кърджали фигурира в базата данни с близо 30 забележителности, които представляват сериозен интерес за туристите – природни феномени, антични и средновековни крепости, археологически паметници от различни епохи, религиозни храмове, защитени местности и др.

Това са част от действията на Министерството на туризма в подкрепа и популяризиране на регионите и конкретни туристически атракции на територията на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай