Машина за шампиони или треньор без душа

Ще смени ли Плюшченко вездесъщата треньорка Етери Тутберидзе след резила на Зимната Олимпиада?

Машина за шампиони или треньор без душа | StandartNews.com
  • Москва събра медалите от фигурното пързаляне, но преживя най-голямото резочарование и унижение със златните си момичета
  • Ще смени ли Плюшченко вездесъщата треньорка Етери Тутберидзе след резила на Зимната Олимпиада?

Едно 15 годишно дете - Камила, което само преди дни е вдигнало на крака олимпийската публика с уникалното си изпълнение върху леда, със сълзи на очи се опитва да избегне тълпата от журналисти след провала на последното си олимпийско изпълнение. Друго 17-годишно момиче – Саша, изпълнила великолепно пет четворни скока, стои пред камерите със свити юмручета и се кълне, че повече няма да обуе кънките. Доскорошната им приятелка – Анна, отказва да се снима със златния медал, който току що е получила, а вместо усмивки, остава в кадрите на фотографите със каменно лице, излъчващо объркване и тъга.Това не е кадър от мелодрама след инфарктна загуба на руския отбор на въобръжаема Олимпиада. Това се случи веднага след финала на женското индивидуално първенство по фигурно пързаляне, дни преди края на зимните игри в Пекин.

Поредният колосален успех на руския отбор, заел първо, второ и четвърто място в крайното класиране донесе най-голямият скандал по време на Зимната олимпиада, най- голямото разочарование за феновете на златните момичета и най-черното петно в иначе, бляскавата кариера на треньорката на националния отбор на Русия – Етери Тутберидзе.

Камила Валиева започна като новата звезда на леда

и имаше всички шансове да приключи като олимпийска шампионка, направила рекордни за възрастта си премятания във въздуха и оценки на журито за артистично изпълнение. Но всички тези илюзии приключихапреждевременно, когато се разбра, че е дала положителен тест за допинг от изследване, направено в края на декември. Макар руската преса да съсипа с въпроси Международния олимпийски комитет защо чак сега публикува резултатите, това нямаше как да промени тъжния факт, че най-изтъкната им фигуристка използва непозволени вещества. Обяснението на Камила – че пила от чашата на дядо си, който в нея по-рано разтворил хапче за сърце, се прие милозливо само от руските медии.

Публиката в Пекин настръхна, а съдии и коментатори мигом забравиха суперлативите. Олимпийското ръководство така и не успя да отстрани състезателката, защото се оказа, че правилата не важат за толкова млади състезателки, но постави негласен ултиматум, който още преди състезанието окончателно раздели Камила от медалите: ако тя попадне в челната тройка, няма да има церемония по връчване. Нещо повече – какъвто и да е резултататът й, тя отпадаот гала церемонията – венец в олимпийското участие на всеки победител.

15 годишното момиченце, родено в малък град, чиито талант накара родителите му да си изоставят работата си, за да отидат в Москва и да се посветят на спортната й кариера, не успя да преживее резила Безсънните нощи, целодневните тренировки, очакванията за златен медал - всичко това бе утаено за минути от действието на

едно забранено хапче, което срина мечтите и живота на Камила

Видяхме това, когато излезе на леда за финалното си изпълнение и два пъти се строполи на леда.

Всичко това обаче далеч не беше най-разочароващия момент за руския отбор. Пълният потрес настъпи, когато Камила завърши с наведена глава своята програма и се изправи пред Тутберидзе. За лош късмет, камерите уловиха първите думи на треньорката: Защо се предаде още преди края на изпълнението си, попита Етери Камила, която не намери думи да отговори, но даде воля на сълзите си, докато чакаше резултатите на журито. Виждайки, че излиза от челната тройка, Камила направо рухна, а Тутберидзе се опитваше да сдържа гнева и разочарованието си.

Само минути по-късно световната мрежа изригна с чудовищни упреци към треньорката. Обвиняваха я, че не е утешила детето, че тренировките са го изстискали до крайност. Нарекоха я ледена кралица. А малко по-късно шефът на международната федерация наля масло в огъня като пусна пост, в който

Томас Бах упрекна Тутберидзе за хладното й поведение

допринесло за отчаянието на състезателката.Оттук нататък финалът на състезанието мина на забързани обороти, никой не гледаше изпълненията на момичетата, всеки следеше реакциите на журите и публиката. Руснаците се хвърлиха да спасяват треньорката си, изкарвайки скелети от гардероба на фигурното пързаляне, които ни припомниха как в миналото германци и канадци са тренирали жестоко състезателите си. Спортисти от целия свят пък се втурнаха да дават кураж на Камила и да я молят да не загърбва леда. Международната федерацията се видя принудена да вземе крути мерки, за да охлади страстите. И излезе с решение, че оттук нататък в състезанията ще участват само тези, които са навършили 17 години. Окончателното решение се чака на 30 април.

Ако драмата за руснаците беше приключила с Камила, кариерата на великата Тутберидзе едва ли щеше да бъде застрашена. Но последвалият скандал с медалистките от игрите - Александра Трусова и Анна Щербакова, ясно показаха, че скърцането в машината на руското фигурно пързаляне не е само заради прът, сложен от противниковите отбори.

Анна, новата олимпийска шампионка, дори не получи поздравление от съотборничката си Саша. А минути по-късно, вместо да публикува златния си медал в социалните мрежи, написа само, че няма какво да коментира.

Трусова, една от любимите златни момичета на Москва, така и разбра

защо е класирана на второ място след рекорда

 – пет чисто изпълнени четворни завъртания. Нещо повече, вбесена от резултата на съдиите, тя директно обвини Тутберидзе, че е знаела предварително за класирането. И че причината е в толерирането на фаворитката на Етери - Щербакова.

Нервният срив на Саша върна мрачните спомени от леда преди 4 години на предишната Олимпиада, когато Евгения Медведева също не докосна златото , а веднага след игрите напусна Тутберидзе и замина да тренира в Канада. Преди година огласи, че се връща към Тутберидзе, но злощастната история със Саша сигурно ще наклони везните в друга посока.

Тутберидзе е доказана машина за медали, но Русия не обича публичните скандали. Още по-малко се нуждае в този момент от обвинение, че спортистите й тренират при нечовешки условия, а хуманността е потъпкана в името на златото.

Затова и противниците на Етери вече протриват ръце и чакат рокади. Един от големите претенденти за това е истинска легенда и нейна пълна противоположност. Става дума за треньора на Трусова и на много изгряващи звезди - двукратният олимпийски шампион по фигурно пързаляне Евгени Плюшченко.

39-годишният руснак е олимпийски шампион от 2006и 2014 година,има и два сребърни медала от Игрите (2002, 2010). Той е трикратен световен шампион и седемкратен европейски шампион. Любимец на жените по света, усмихнат, галантен, перфектен... Като нищо може да направи поредното чудо в руското фигурно пързаляне – да детронира Тутберидзе.

На българска почва това звучи доста познато. Преживяхме го със златните момичета, когато залезе треньорската звезда на Нешка Робева и изгря тази, на Илиана Раева. Видно е, че времето сега е на младите таланти. Нищо, че Тутберидзе още няма 50.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай