Легендата за Овидий оживява на Яйлата

Пещерен град, слънчево светилище и византийска крепост привличат туристи

Легендата за Овидий оживява на Яйлата | StandartNews.com

Възраждат античната врата на Добруджа между Камен бряг и Каварна

Легендата за римския поет Овидий е на път да оживее на Яйлата. Древният майстор на еротични стихове бил заточен от император Август в град Томи. Според старите митове приятелите му успели да го измъкнат с кораб и Овидий пристигнал в залива на Яйлата, където местните хора го скрили. Още преди Христа там имало пещерен град със 101 жилища, както и светилище, обърнато към изгряващото слънце.

В края на V век след Христа пък върху отвесните скали е вдигната ранновизантийска крепост. От нея са частично запазени четири кули и една кула-порта. През Средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. По стените на някои от тях личат и прабългарски знаци - руни, кръстове и каменни икони.

Сега община Каварна се е заела да върне стария блясък и слава на комплекса. По одобрен от НИНКН проект реставратори вдигат крепостните стени. Идеята е важната в древността и средновековието Яйла да привлича туристи.

Все пак архитектурният резерват се намира само на 2 км южно от Камен бряг и на 18 км североизточно от Каварна.
Със стартиралия миналата есен проект "Яйлата - античната врата на Добруджа" бе спасена една от уникалните български скални църкви по Черноморското крайбрежие - храм "Св. св. Константин и Елена", който се намира в природния археологически резерват "Яйлата". Той е вторият по посещаемост туристически обект в община Каварна. Там туристите се наслаждават на девствена природа и редки растителни и животински видове. В Яйлата се срещат площи с червен божур. Защитената местност е и археологичен обект заради пещерните жилища, останки от византийски крепостни постройки, жертвеници, гробници и некрополи. "Яйлата се посещава годишно от около 50 хил. души, като само над 2 хил. са чуждите туристи. Ежегодно идват и над 1000 ученици от различни места в страната. Само за Джулая тук на Яйлата се събират по около 4 хил. души", каза кметът на Каварна Цонко Цонев.

В рамките на проекта, чиято обща стойност е 2 213 333 хил. лв., е предвидена и тече в момента и реставрация, и консервация на ранновизантийската крепост. Ръководител на проекта е директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева, а наблюдаващ археолог е главен асистент Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна. Още със стартирането на проекта природозащитници заявиха, че може да се погуби уникалната растителност. Те се притесниха и крепостта да не заприлича на злополучната "Кракра" край Перник. Дарина Мирчева бе категорична, че крепостта няма да се вдига на 13 м височина, а най-много до 5,90 м. Кметът Цонев пък отсече: "Не може да се говори за никакви строителни дейности. Това е реставрация и консервация, като камъкът е от кариера в Русе. От времето той ще потъмнее до два месеца и ще има автентичен вид. Що се касае до тежките камиони - те не унищожават растителност, защото има черен път, по който се движат. Ако се тъпче растителност, то тогава трябва ли да спрем и туристите, които ежегодно идват и разглеждат целия район и ходят навсякъде, не само по туристическите маршрути".

Мирчева добави, че до старта на проекта крепостната стена е тънела в бурени и се е рушила. Сега експертите предвиждат на ската да се поставят пейки, да се направят екопътеки и да се засадят дървета и люлякови храсти.

Още тайни изскачат от крепостта

Иван Токаджиев, изпълнителен директор на "Реставрация" ЕАД към МК

- Г-н Токаджиев, какво става с нашумелия проект "Яйлата - античната врата на Добруджа"?

- Прави впечатление разумният подход в заданието и проекта като проектиране и развитие на етапите на реставрация, консервация и социализация на отделните обекти. Считам за правилно проектът да обхваща само крепостната стена без вътрекрепостното пространство.

При предизвиканите от "Реставрация" ЕАД допълнителни археологически проучвания, подкрепени и от община Каварна, се оказахме прави - разкрити бяха нови структури, които най-вероятно продължават и в неизследваните части на крепостта. Така че, надявам се след успешното завършване на проекта общината да възложи и проект за цялостно археологическо проучване на вътрешното пространство на крепостта.

- А защо, както възразяват отделни граждани, не се започна с тези проучвания по-рано?

- Можеше и така, но черпейки опит от водещите страни в сферата на реставрацията и консервацията на културно-историческо наследство, като Италия, приемам за по-правилен подхода на община Каварна. Давам веднага пример. За 50 г. работа по един от най-известните обекти - Помпей, са инвестирани до момента над 15 милиарда евро. Италианската държава е разкрила само 40% от римския град, погребан под вулканичната пепел на Везувий. Какво би станало, ако държавата чака още десетки години да се направи цялостно проучване и чак тогава да развива туристическата индустрия на този обект? Отговорът е много прост, би изгубила десетки милиони потоци туристи от цял свят. Напротив, смятам, че общината трябва да финансира съответно в следващи етапи от реставрацията и консервацията на крепостта, вместо да чака някога Европейският съюз да отвори нова програма, касаеща културно-историческото наследство.

- Защо работите само по идеен проект?

- Кой казва това? "Реставрация" ЕАД е дружество 100% държавна собственост с принципал министъра на културата и не може да си позволим каквото и да е нарушение на закона. Така че, шеговито бих се изразил така: "Вярно е, само че не са компютри, а компоти" и не работим по идеен проект, а по пълен технически проект, съгласуван с Министерство на културата, придружен с писмено становище на НИНКН и издадени съответните строителни разрешения от община Каварна. Погрижили сме се и за трудния терен и специфичните условия на труд, плюс серум срещу ухапвания от змии.

- Говори се, че се ползват на обекта материали като итонг и други заместители, които подменят оригиналните структури на крепостта?

- Това са следващите "компоти" - шегувам се, но няма как иначе да приема такова твърдение. Както вече казах, работим стриктно по одобрения технически проект, в който са указани материалите, с които да работим, варовикът на блоковете е светъл, но той в сравнително много кратък период от време и в екстремните условия на морския бряг ще патинира и няма да създава илюзията за бутафория.

- Какво предстои на "Реставрация" ЕАД след Яйлата?

- Много работа, ако е дал Господ и бенефициентите. Започваме паралелно работа по голям обект "Шуменска крепост", ще довършим проекта за реставрация, консервация и социализация на Велики Преслав и "Кабиле". Не се срамуваме от малки проекти, срамуваме се от некачествени проекти и лошо свършена работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай