Кюфтетата най-любими в детската градина

Хлапетата от 7-о ОДЗ обичат зеленчуци, защото ги отглеждат сами

Кюфтетата най-любими в детската градина | StandartNews.com

София. Как се хранят децата ни в забавачките? Този въпрос вълнува всеки родител. От септември влезе в сила нова наредба за храненето на хлапетата. Тя позволява на най-малките да хапват торта веднъж седмично. Как полезното става вкусно и какво най-много обичат да ядат децата? "Стандарт" потърси отговорите от шефката на една от най-елитните столични детски градини Ксения Семизорова.

"Всяка храна трябва да се консумира с мярка". В това е сигурна директорката на 7-мо ОДЗ "Детелина". Според Ксения Семизорова най-важно е децата да бъдат информирани защо е нужно и полезно здравословното хранене.

Тя споделя, че малчуганите в нейната детска градина най-много обичат кюфтета, както и пюре, мусака, руло "Стефани". Децата харесват също фрикасе, спагети, плодове и кисело мляко с банан.

В 7-мо ОДЗ храната се приготвя с професионални конвекторни фурни, благодарение на които зеленчуците запазват всички свои витамини и минерали, а месото е бедно на мазнини. Менюто на децата се прави от медицинска сестра, за да може да бъде съобразено с всички изисквания за правилното хранене. Тестото и картофите трябва да бъдат с минимално количество захар и сол.

Не се допуска месото да се приготвя с кожата и костите. Забранени са също храните съдържащи синтетични консерванти, оцветители и подсладители.

Според наредба номер 2 здравословното меню включва консумацията на зърнени храни, млечни продукти, риба, месо, яйца, достатъчно количество плодове и зеленчуци, както и приемането на течности. Проблемът е, че наредбата влиза в сила от 1.09.2013 г., а все още няма осъвременен рецептурник, казва г-жа Семизорова.

Една от причините децата от 7-мо ОДЗ да обичат толкова много плодове и зеленчуци, е че сами се грижат за тях. В забавачката заедно с директорката малчуганите садят домати и чушки. Грижат се и за цветя. Защото в огромния двор на градината освен площадки с катерушки и пързалки има и екокът. Той е направен по спечелен проект. Всяка група си има свое местенце със зеленина, която се поддържа от съвместната работа на децата и родителите. "Това занимание учи децата да уважават природата, да я обичат и да се грижат за нея", споделя директорката.

Спортът също е приоритет. В детската градина има 11 допълнителни дейности, които развиват таланта на децата. Сред тях са футбол, народни танци, ски през зимата, художествена гимнастика, спортно катерене, пиано и други. В устрема си да направи престоя възможно най-уютен и комфортен, Семизорова не спира да участва в нови проекти. Най-новото спечелено предизвикателство е нов детски проект на стойност 15 000 лв. Чрез него се дава рамо да деца, които имат нужда от специални грижи.
Страницата подготви

София награди Семизорова със значка

Грижите на възпитателите в 7-мо ОДЗ не остават незабелязани. Навръх празника на София директорката Ксения Семизорова бе наградена лично от шефа на Столичния общински съвет Елен Герджиков. На тържествена церемония на 17 септември той удостои директорката Ксения Семизорова със "Значката на София". Отличието й бе дадено след решение на Столичен общински съвет. Наградата е за високи постижения в областта на предучилищното възпитание и образование.

60 лв. такса не стигат

Ксения Семизорова, директор на 7-о ОДЗ "Детелина"

- Г-жо Семизорова, знаем, че "забранените" храни като сладкишите и тестените изделия са любими на децата. Как правите здравословната храна по-привлекателна?

- Културата на хранене е един дълъг процес, който трябва да бъде възпитан у децата първо от родителите. Трудно е, когато детето е свикнало на един конкретен режим, който не е здравословен, ние да го променим изцяло. Затова правим тренинги с родителите и децата за воденето на здравословен начин на живот, свързан с двигателната активност, добро хранене и почивка.

- Има ли ден за лакомства в детската градина?

- Децата си позволяват да хапват сладки изкушения, когато организираме тържества. Тук празнуваме именните и рождените им дни. През лятото тортите са забранени от ХЕИ заради рисковете от хранителни натравяния.

- Достатъчна ли е сумата от 60 лв. за нуждите на едно дете?

- Таксата трябва да се увеличи. Ако Столична община не съдейства финансово, с 60 лв. на месец едно дете няма как да се издържа. Все пак в тези пари се включва освен храна консумация на ток, вода, престой и професионални грижи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай