Кристияна към Сарко: Свободни сме

Бившата първа дама плакала четири часа от вълнение за нашите медици

Кристияна към Сарко: Свободни сме | StandartNews.com

София. Българските сестри и палестинския лекар вече са на борда на френския правителствен самолет. Президентът Никола Саркози не вярва, когато съпругата му Сесилия съобщава добрата новина. Тогава първата дама подава сателитния телефон на нашата Кристияна. "Да, г-н президент, свободни сме", казва медицинската сестра на Сарко.

Вълнуващата случка разказаха Кристияна Вълчева и Сесилия Атиас вчера. Петте медицински сестри и д-р Здравко Георгиев се видяха в сряда със своята спасителка. Името Сесилия за нас означава "свобода", заяви Вълчева.

Сестрите и бившата първа дама си спомниха за освобождаването. Когато влезли в самолета, попитали дали може да пушат. В този момент капитанът чул от кулата, че могат да излетят от военното летище Метига. И извикал: "Можете да пушите, да пиете, абсолютно всичко. Ура, напускаме либийската територия".

"Мадам С., както наричахме помежду си Сесилия, изглеждаше уморена и измъчена. Въпреки това обърна внимание на всички ни", спомни си още Вълчева. Сесилия се интересувала най-вече кога сестрите са научили, че са свободни. "Преди да разбере, че ни пускат, е плакала четири часа, каза за "Стандарт" Валя Червеняшка.

"Не знаех какво се случва. Дойдоха трима с бради, близки до правителството, и казаха, че има проблем - синът на Муамар Кадафи Сейф ал Аслам бил против пускането на българите", спомни си г-жа Атиас. Първата й среща с Кадафи в неговия бункер продължила часове, либийският диктатор се чудел как точно да "облече" с думи и мотиви пускането на сестрите. "Опасяваше се от размирици, както и стана, революцията тръгна точно от Бенгази", сподели още Атиас. Кадафи тръгнал към нея, а тя почти извикала: "Не смей да ме приближаваш". "Дори и сега изпада в ужас, когато си спомня, че била насаме с либийския диктатор в бункера, въобще не е знаела къде отива", обясни Валентина Сиропуло. Сесилия споделила, че Кадафи бил с празен, блуждаещ поглед като дрогиран. "Сега сугурно си мисли, че трябва да е била луда. Но е имала цел", каза още Сиропуло.

"Нито за миг не съм се съмнявала в успеха на мисията по освобождаването на медицинските сестри от Либия", заяви пък Сесилия. Твърди, че успехът й се дължи на това, че е попаднала на точното място в точния момент и е била въоръжена с правилните аргументи. Бившата френска президентша определи освобождаването на българските медици като събитието, осмислило живота й. "Човешкият живот е важен и стойностен, ако може да бъде поставен в услуга на другите", каза тя. "Пуснаха ни, защото вече не бяхме нужни на Кадафи. Освен това той искаше да излезе благодетел и да обере политически дивиденти", смята Кристияна Вълчева. В България заедно със Сесилия беше и новият й съпруг - френският милиардер Ришар Атиас, който покани сестрите на обяд.

В Либия нямах време да се страхувам

-Г-жо Атиас, завърнахте се в България след седем години. Какво е чувството да видите отново страната и да се срещнете с медицинските сестри?

- Много емоции. Изпитвам голямо удовлетворение да видя, че сестрите са добре. Намирам ги във форма, борбени, всяка от тях е започнала отново работа. Не можах да се видя само с една от сестрите, тъй като тя имаше много работа. Срещнах се обаче с четири от петте медици. Не успях да се видя и с палестинския лекар, който мисля, че е напуснал България и живее в Холандия. Изпитвам огромно удовлетворение да видя, че медиците са добре, че тази, която беше болна, е оздравяла и че са в добро състояние.

- Имахте ли възможност да видите нещо от София?

- Да, посетихме църквата "Света София" и археологическите обекти под София. Вече ми бяхте разказали за това, бях много щастлива да го видя на живо.

- Да ви върна към съдбоносната 2007 г. Как успяхте да убедите либийските власти да освободят българските медици? Казахте, че преговорите са били много тежки, кой беше най-важният момент?

- Мисля, че най-важният момент беше второто пътуване, което осъществих. Трябваше да убеждавам полковник Кадафи, премиера, министри и Сейф ал Ислам. Има нещо, което не съм разказвала. В хотела в Триполи, в който бях отседнала и където се водеха всички преговори, в един момент се качихме в един марокански ресторант, който се намираше на високо в хотела. Бяхме с някои министри и с премиера и преговаряхме в продължение на дълги часове. Не бях забелязала, че на съседна маса стои госпожа Арафат. Накрая на преговорите тя ми изпрати няколко думи: "Не ви познавам, но искам просто да ви кажа: Браво!" Не съм говорила досега за това, но беше впечатляващо.

- Всички казват, че сте много смела жена. Страхувахте ли се по време на онези тежки преговори?

- Аз се страхувам като всеки обикновен човек. Страхувам се за децата си, за хората, които обичам, страхувам се от болести. Страхувам се от неща, които не можем да контролираме. По време на преговорите в Либия обаче не съм се страхувала нито за миг. Мисля, че нямах време да се страхувам.

- Кой беше моментът, в който разбрахте, че мисията ви върви към успешен край?

- Не съм си задавала в нито един момент въпроса дали ще успея, или не. Казах си, че отивам там, за да ги прибера и това е моята цел. Не съм се съмнявала в нито един момент, защото, когато някой се съмнява, той няма да успее.

- След освобождаването на сестрите много се говореше, че е имало тайна сделка. Има ли нещо вярно в това?

- При всички положения, аз не съм била в течение.

Дава ни рамо за столица на културата

Сесилия стана почетен гражданин на София. С тази чест тя бе удостоена на вчерашната сесия на Столичния общински съвет. "Когато дойдох в София преди седем години, видях само летището. Сега тепърва ще откривам страната ви", заяви французойката пред градския парламент и посочи, че България и София имат специално място в сърцето й. Шефът на СОС Елен Герджиков прикани ВИП гостенката по-често да се възползва от софийското си гражданство. "Винаги сте добре дошла", обърна се той към Сесилия. Бившата първа дама на Франция пи кафе с кмета Йорданка Фандъкова в нейния кабинет. Градоначалникът й разказа за някои от забележителностите на града и подадената кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 г. Гостенката обяви, че ще направи всичко възможно за популяризиране на достойнствата на София. Шал с ръчно бродирани български шевици, розово масло, брошка и книга за София бяха подаръците на Фандъкова за французойката. По-късно Сесилия в компанията на зам.-кмета по културата Тодор Чобанов посети близката "Света София" и подземния археологически музей. Вчера столичните общинари решиха Силви Вартан също да стане почетен гражданин на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай