Кортес е сразил ацтеките с...бактерии

Местните вярвали, че богът им ще слезе като бял човек с брада и огнена пръчка

Кортес е сразил ацтеките с...бактерии | StandartNews.com
  • Конкистадорът вербувал съседните племена с огнена вода и пушки
  • Местните вярвали, че богът им ще слезе като бял човек с брада и огнена пръчка
  • Испанците донесли шарка и салмонела

За конкистадорите, които покоряват индианските племена, е писано много. И мнозина недоумяват защо някои от племената, които са имали древна култура, в крайна сметка се оставят да бъдат сразени.Един от тези похитители е Ернан Кортес. Бил болнав като дете, а родителите му никога не са си го представяли в подобна роля. Очаквали да стане юрист, но в крайна сметка се съгласили да пътува на кораб, наставляван от близък човек. Но той си извоювал слава, която нямат много други.

Корабите напредват на югозапад, а след това на запад и северозапад покрай бреговете на страната Табаско. На 21 април 1519 достигат до островчето Сан Хуан де Улуа, където испанците построяват първото укрепено селище в Мексико, сега град Веракрус.

Там са посрещнати от посланици на Монтесума II, носещи богати дарове - златни предмети, памучни платове, изделия от птичи пера.  Огнестрелното оръжие на испанците и конете им, каквито не били виждали дотогава в Америка, всяват ужас у коренното население - ацтеките. Причината е, че индианците вярват, че един ден техният върховен бог Кетцалкоатъл ще дойде на земята като бял човек с брада и огнена пръчка. В Кортес те виждат сбъдване на предсказанието. Само не знаят какво ще поиска. Испанците имат огромно преимущество пред ацтеките: огнестрелно оръжие, железни доспехи, бойни коне, но хората са толкова малко, че походът против многолюдната страна изглежда безнадежден. Кортес започва да привлича на своя страна с обещания, подкупи и заплахи угнетените от ацтеките индиански племена. Вождовете на областта Тласкала дават в помощ на испанците десетки хиляди воини и носачи. Въпреки всичко испанските войници се страхуват да навлязат във вътрешността на страната. Между тях започват раздори и се надигат гласове за връщане в Куба. Тогава

Кортес заповядва да се запалят корабите

като по този начин заставя и най-нерешителните войници да се включат в неговото безумие. Оръдията са свалени на сушата и всички матроси са привлечени във войската.Защо Кортес се цели в ацтеките? Тяхната империя по онова време е най-силна в Централна Америка и известна с богатствата и обичаите си. За по-малко от един век ацтеките установяват властта си върху обширна територия. Тя се простира на север до централната част на днешно Мексико, на изток - до Мексиканския залив, на юг - до днешна Гватемала и на запад - до Тихоокеанското крайбрежие. Главният град Теночтитлан, върху чиято територия се намира днешната столица на Мексико (Мексико сити), е един от най-големите в света по това време - в него са живели близо 150 000 души! Теночтитлан е бил център на култови церемонии. Пирамидата на слънцето е висока 65 метра, трета по големина в света. Впечатляващи и до днес са Пирамидата на Луната, Пътят на мъртвите, Дворецът на ягуара, Храмът на Пернатата змия (изображението на Кецалкоатъл), Плаващите градини  Хочимилко (сега обект на ЮНЕСКО).  Когато Кортес пристига с над 500 души, за да търси нови земи, ацтекският владетел Монтесума II се колебае как да отвърне на испанската сила. Той решава да приеме Кортес в града, за да научи повече за испанците и техните намерения. Ацтеките се оказват твърде зле въоръжени в сравнение с испанците, както и многобройните им съюзници сред останалите индиански племена. След тримесечна кървава обсада на Теночтитлан, Куаутемок, синът на предишния владетел Монтесума II, се предава през август 1521 г. По-късно са завладени и останалите ацтекски племена. Взетите в плен ацтеки са принудени да работят в златните мини, които дотогава са били тяхна собственост, или в новопостроените испански имения. Така славата на племето постепенно изчезва.С падането на Теночтитлан започва краят на индианските цивилизации в Централна Америка. Върху развалините на свещения град испанците построяват свой - Мексико, а днешната резиденция на мексиканския президент е на мястото на двореца на Монтесума.

Но какво е унищожило местното население

за което се е смятало, че наброява около 25 милиона души по времето, когато е дошъл Кортес, а един век по-късно по тези места живеели едва 1 милион?Смята се, че основната причина за падението на могъщата индианска държава е разразилата се в столицата Теночтитлан епидемия на едра шарка, донесена от колонизаторите. В жертва на болестта падат около 8 милиона индианци. Това позволява на испанските войски да нахлуят безпроблемно в укрепленията на ацтеките и да унищожат вековната страна. Въпреки инвазията на конкистадорите голяма част от коренното население продължава да живее в относителен мир в пределите на Испанската империя. Само 15 години след падането на Теночтитлан нова епидемия отнема живота на около 20 милиона души, като повечето от тях са етнически ацтеки. Никой не знае името на новопоявилата се болест. Наричат я "коколизтли", което в превод от езика Нахуатл означава "мор". Симптомите на заразата са ужасяващи и приличат по-скоро на Божие наказание, отколкото на естествена болест. Морът започва с гадене, треска и главоболие, а на третия ден от ушите и устата на заболелия започва да тече кръв. Ужасяващата напаст се разнася из целия регион и убива около 80% от местните жители. Почти пет века по-късно екип от археолози, водени от Ошилд Вогене, пристига в Мексико. Учените са от Археоложкия факултет към института "Макс Планк". Тяхната цел е да изследват костите на загиналите коренни жители, покосени от мистериозна зараза и да установят нейния произход. Академиците разучават скелетите на 24 починали в средата на 16-ти век ацтеки. Гробището, от което останките са извадени, е записано в испанските архиви като лобно място за покосените от мора. Учените с изненада забелязват следи от бактерията Salmonella enterica в зъбите на голяма част от ексхумираните тела. Има предположение, че бактерията е донесена от испанците.Заразата се е разпространявала из целия ареал чрез питейната вода и храната.Дали салмонелозата е основната причина за мора в средата на 16-ти век? Не е ясно и дали бактерията е внесена в Новия свят от конкистадорите или е типична за континента болест. Все пак археолозите са на мнение, че са близо до разкриването на загадката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай