Кметове в битка за изворите

Кметове в битка за изворите | StandartNews.com

В България има 220 находища на минерални води, които дават 4900 литра в секунда (423 369 куб. м на денонощие). България е на второ място в Европа по богатство на минерални води и този ресурс трябва да бъде оползотворяван. Затова държавата ще подкрепи общините да разработят и оползотворят изворите.

В Сливен готвят стратегия за баните, Кирково търси кой да бутилира водата

Кметовете имат шанс да възродят минералните извори в своите общини и да печелят от тях. Много от тях вече събраха екипите си, за да решат как да се възползват от това богатство. Само преди няколко дни екоминистерството обяви, че разработва национална програма, която ще насърчава с евтини кредити общините да развиват находищата с минерални води.

"Приветстваме идеята на МОСВ. Спомням си, че подобно намерение беше обсъждано и преди 7-8 години, но нещата не случиха тогава, сега е добре, че отново се повдига темата", заяви Шинаси Сюлейман кмет Кирково пред "Стандарт".

"При нас в района на общинския център в Кирково има находище, но дебитът на водата е много малък и няма инвестиционен интерес за разработване на находището за промишлени нужди, например за бутилиране на водата", призна той. Кметът допълни, че в региона може би има и други по-големи находища, но тъй като общината е гранична територия, не са правени сериозни сондажи през годините.

"Готвим стратегия за развитие на Минералните бани", каза пък кметът на Сливен Стефан Радев. "В момента самата баня се стопанисва от частник. Аз обаче съм възложил цялостен анализ и на банята, и на извора, и на площта. Ще изготвим стратегия, в която ще се включат различни видове действия, включително и концесия. Но това няма да се случи утре, а след приемането на стратегията", каза още Радев.

Общината във Вършец има само един минерален извор- 2ХГ, който се намира край село Спанчевци, каза за "Стандарт" кметът Иван Лазаров. Нейна собственост е и 1ХГ, който обаче заради малкия си дебит не е разработен. Във Вършец има десетина минерални извора, но с повечето от тях се разпорежда Министерството на околната среда чрез Басейновата дирекция в Плевен. От тези извори минералната вода е вкарана в хотелите "Тинтява", "ПреСпа", "Медикус", "Съни гардън" и "АТА". Тя лекува нервни, сърдечно-съдови, бъбречни заболявания, травми. На два от изворите жителите и гостите на града могат да си наливат минерална вода без ограничение. За тази цел в града пристигат хора с коли от цяла Северозападна България.

В София има 40 сондажни извора на минерална вода, но много от находищата не са разработени. На места, където има изградени съоръжения, те са занемарени и водата изтича в канализацията, обясниха експерти. Според общинския съветник от БСП Калоян Паргов от богатството на София трябва да се възползват всички столичани. Зам.-шефът на комисията по бюджет и финанси в Столична община даде за пример банята в Банкя. Тя е дадена на концесия, но функционирането като модерен СПА център я превръща в скъпо удоволствие. Паргов изрази надежда това да се промени с новата програма за минералните води, която да даде възможност на общината като инвеститор да си направи икономическа система, така че този ресурс да е достъпен за хората.

Разлог спечели сондажите в Елешница

Върховният касационен съд реши стадионът в село Елешница и сондажите на минерална вода да се стопанисват от община Разлог. Това развързва ръцете на местната власт да кандидатства по различни проекти за развитието на туризма в населеното място. "4 години се борихме до постигането на справедливост. Частни фирми имаха претенции за собственост на сондажите и стадиона. Доказа се, че игрището винаги е било общинска собственост. Сега вече можем да осигурим водоползване за инвеститори, които искат да строят хотели и да предлагат СПА процедури", заяви кметът на общината Красимир Герчев. Той разкри, че минералната вода е с достатъчен дебит, с добри показатели и този ресурс трябва да се ползва по предназначение и спазването на всички законови изисквания. "Тръбопроводът минава в близост до стадиона. Най-важното е, че вече можем да се разпореждаме с тези сондажи, възможно е да дадем на концесия тяхната експлоатация", каза още Герчев.

Връща силите на спортистите

Минералната вода в село Елещница ще се ползва за възстановяване на спортистите. "Тогава тук може да идват и елитни футболни отбори на подготовка. Вярвам, че в близките години ще осъществим тази инициатива", сподели кметът на Елешница Сашо Мицин. Той уточни, че веднага стартират процедура за обособяването на санитарно-охранителна зона около сондажите. Заедно с общината ще се работи за сериозна инвестиция във футболния терен. "Целта ни е да превърнем този терен в модерно спортно и лицензирано съоръжение - с нови съблекални, с малка хотелска част", добави кметът.

Ползват я и за безалкохолни

На територията на община Кирково е известна термалната минерална вода с ниско съдържание на разтворени минерални вещества, хидрокарбонатна калциева, бедна на натрий. Тази вода може да бъде използвана за бутилиране на безалкохолни и минерализирана газирана вода. Специалистите са категорични, че водата е много подходяща. "В Кирково хората посещават мястото, от един чучур си пълнят вода", споделят местни жители. Районът се намира в много подходящо място за туризъм и отдих. Намеренията са да бъдат привлечени и чужденци, тъй като с отварянето на граничния пункт Маказа от Гърция до минералните извори са само няколко километра. Туристите ще могат да идват и ползват минералните извори за ден и отново да се прибират.

Освобождават от такси оранжериите

Инвеститори на опашка за термалните води на Хасково

Хасковските минерални бани са прочути с високото качество на водата си. В момента има три извора, а още два са каптирани.

Минерални бани е стопанин на течността, която по лековитост е сравнявана единствено с тази в Карлови вари, а целебната й сила е уникална за Балканите. Правото на собственост общината е получила безвъзмездно от държавата за 25 години. 21 са хотелиерите, които на територията на общината ползват минералната вода. А цената, която заплащат за кубик, е 0.50 лв., обясни заместник-кметът Нуртин Сабри. С решение на общинския съвет е възможно при определени случаи ползвателите да бъдат освободени от такса въобще. Такава практика има и при оранжериите, които осигуряват сезонна работа за местните хора и по този начин изпълнявали и социална функция. В края на миналата година в Баните беше открит и първият общински геотермален оранжериен комплекс "Аида Ботаник". Той е изградена по проект по Трансгранично сътрудничество с Гърция. За използването на термалните топли води на района за оранжерийна дейност в общината запитванията от частни инвеститори буквално валят, посочиха от местната управа. От лековитата вода в центъра на Хасковските минерални бани всеки може да си налее колкото си иска, като за това няма такса, приканват от баните. Срещу символичната сума от 2 лв. за басейна и 3 лв. за индивидуалните кабини могат да се ползват уникалните лечебни води на Хасковските минерални бани в общинската къпалня в центъра на селището. Минералната вода е хипертермална и е уникална по своя минерален състав. Тя лекува успешно заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични заболявания и помагат за общо укрепване на организма.

Вършец съди концесионера

Община Вършец е отдала под наем 2 л в сек от водата на минералния си извор в Спанчевци на фирма "Негован - Вършец" - София, за срок от 35 години. Това е станало през далечната 1997 година. Ползите за общината обаче са минимални, тъй като таксата е много малка. "От доста време водим съдебни дела да си вземем водата и да я предоставим на друг концесионер. В момента спорът е стигнал до Върховния апелативен съд, но решение още нямаме", каза кметът Иван Лазаров.
Фирмата "Негован" е бутилирала минералната вода и тя се е появила на пазара с марката "Вършец". В момента тя не работи и ако на пазара има такава вода, то тя е менте, обясни управникът. През 2003 година 1 л в сек от същия извор е отдаден на друга фирма от София - "Свети Георги". През 2004 количеството е увеличено, но с него се надвишава и дебитът на извора, който е 4,27 л в секунда или 134 800 куб. м годишно. "Проучваме и този случай, тъй като става въпрос за решения на предишни общински съвети. Искаме да изясним всички спорове, да се освободим от нерентабилния наем и отново да обявим концесии за водата от нашия извор", каза Иван Лазаров. Това би донесло по-добри приходи на общината, поясни той.

140 градуса убиват бактериите

Минералните води на България са изключително чисти. Страната ни е на второ място в Европа по богатство на минерални извори. Температурата им достига до 140 градуса. Това ги защитава и от замърсяване, защото при тази температура няма как да се развиват микроорганизми.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай