Как се пържат картофите, за да се топят в устата

Стават за 14 минути

Как се пържат картофите, за да се топят в устата | StandartNews.com

Благодарение на един трик ще ви отнеме само 15 минути, за да приготвите тази гарнитура, а не обичайния половин час. След като обелите и нарежете картофите, трябва да ги поставите в дълбока купа за две минути, залейте ги с вряла вода. След това кореноплодните зеленчуци трябва да се поставят в гевгир и да се остави излишната влага да се отцеди.

След като изсушите добре картофите върху хартиени кърпи и можете спокойно да пристъпите към топлинната обработка. След тази кратка, но много важна процедура, ястието ще бъде готово много по-бързо. Изпържете картофите по обичайния начин в растително масло. В случая процедурата ще ви отнеме двойно по-малко време.

Други тънкости при приготвяне на пържени картофи 

Идеални за пържене са грудките с умерено съдържание на влага и нишесте. Тиганът трябва да има дебело дъно. Така ще разпредели топлината равномерно и ще поддържа температурата за дълго време. Идеални са широки чугунени или стоманени тигани с високи страни.

Рафинираното слънчогледово масло е най-подходящо за приготвяне на таз гарнитура. Можете да използвате и масло. Можете също така да изпържите картофите в зехтин или кокосово масло , но те имат ярък, специфичен вкус, който не всеки харесва.

Измийте и обелете грудките. Нарежете всеки картоф на тънки филийки. Оптималната дебелина на всеки е около 7-8 мм.

По-добре е да нарежете грудките на малки парчета. Тънките филийки или сламки се изпържват по-бързо отвътре и запазват по-добре коричката. Може да ги накиснете за около пет минути преди пържене. Обикновената вода ще ви помогне да се отървете от излишното нишесте: нарежете картофите, поставете ги в купа, накиснете за половин час. След това попийте с хартиена кърпа, подсушете и поставете в тиган.

Изсипете олио/мазнина в уверено загрят тиган и проверете дали тиганът е добре загрят (когато е горещо, олиото моментално става течно и леко пуши – време е да поставите парченцата вътре.

Намалете котлона леко, но оставете на средно ниво. Изсипете всички картофи наведнъж (сигнал, че правите всичко както трябва е характерното силно пукане и цвърчене на олиото). Не правете нищо с картофите 5-7 минути и не ги покривайте с капак. В този момент се оформя първото ниво карамелена кора. Трябва да изчакате за равномерен златист цвят на дъното. Веднага след като се образува, картофите трябва внимателно да се разбъркат, като се правят възможно най-малко движения. Повторете същото с втория слой след 5-7 минути.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай