Историята на Тифани: От сабите до Одри Хепбърн

Американската компания изкупува на безценица скъпоценности от кралските дворове на Европа

Историята на Тифани: От сабите до Одри Хепбърн | StandartNews.com
  • Магазинът за канцеларски стоки се превърна в една от най-известните марки бижута
  • Американската компания изкупува на безценица скъпоценности от кралските дворове на Европа

 

Великолепната Одри Хепбърн е една от причините бижутата Tiffany да се превърнат в емблема на лукса. Но през 1837 г., когато в центъра на Ню Йорк отваря врати малък канцеларски магазин, почти не се говори за накити.

Основателят на магазин Чарлз Тифани е син на собственик на универсален магазин в Килингли, Кънектикът. Той започва да помага на баща си с продажбите още като дете. През 1837 г., когато Чарлз е на 25 години, заема 1000 долара от баща си и заедно с приятеля си от училище Джон Йънг отварят магазин за канцеларски материали и подаръци в Манхатън. Най-продаваните стоки в него са порцелановите изделия и бохемския кристал, пише "Комерсант".

Първа иновация - фиксирани цени

Двамата млади търговци първи въвеждат фиксираните цени. За разлика от повечето магазини, където купувачите научават цената от продавачите и след това могат да се пазарят, в новия магазин цената на всички стоки е посочена предварително. Пазарлък няма. Клиентите трябва да платят толкова, колкото е посочено, или да напуснат магазина.

Друга иновация е плащането на стоките само в брой, а не на кредит, както в много други магазини. Разбира се, такива правила отблъскват някои клиенти, но други са убедени, че това е солиден магазин, който определено продава качествени стоки.

От 1845 г. Tiffany започва да изпраща на клиентите продуктов каталог, наречен Blue Book (синя книга). Компанията го прави и до днес. Ако първоначално каталогът е по-скоро син, то по-късно той придобива характерен тюркоазен цвят, който винаги се свързва с Тифани. Сега се нарича просто "тифани" и компанията го е патентовала.

През 1847 г. компанията започва собствено производство на златни бижута. Тифани се възползва от вълната от революции, която по това време премина през Европа и води до поевтиняване на скъпоценните камъни. От 1885 г. Третата френска република започва да разпродава колекцията от бижута на короната. Tiffany е сред най-големите купувачи, като плаща общо около половин милион долара.

Златно време през войните

По време на Гражданската война в Америка Тифани открива друга област на дейност - доставката на оръжия и боеприпаси за армията. Още през 1862 г. компанията става един от основните доставчици на северната армия, а магазините й в Ню Йорк се превръщат във военни складове.

Тифани доставя разнообразни стоки - саби, хирургически инструменти, знамена, части за униформи. В този случай компанията прилага същия метод, както с бижутата: закупува военни стоки на едро и по-евтино от складовете на европейските армии. И това въпреки факта, че сабите се произвеждат главно в Англия, остриетата за тях, разбира се, в Солинген.

Освен това в продължение на много десетилетия компанията доставя ордени, медали и други държавни награди. Една от тях - създадена през 1919 г., военноморската версия на най-високото военно отличие на Съединените щати, Медалът на честта - е неофициално наречена Кръстът Тифани. Защото дизайнерите на компанията са участвали в разработването му.

След Гражданската война Tiffany продължава да се развива като компания за бижута. През 1868 г. тя вече има магазини в Лондон, Париж и Женева. През 1867 г. става първата американска компания, която получава награда на престижното Световно изложение в Париж.

Още през 19 век Tiffany създава няколко стандарта за бижутата. През 1851 г. компанията одобрява общия стандарт за сребро 925 в САЩ (925 mg сребро на 1 g сплав). През 1886 г. Tiffany пуска диамантения годежен пръстен Tiffany Setting. Той става толкова популярен, че се превръща в стандарт за подобни бижута.

Но истинската слава на компанията се дължи на сина на Чарлз, Луис Комфорт Тифани. Той е художник и дизайнер, а през 1902 г., след смъртта на баща си, става първият директор по дизайна на компанията.

Луис разработва известните продукти от цветно стъкло, които прославят Тифани и носят името на бранда. В края на 19-ти и началото на 20-ти век Луис Тифани създава вази, лампи, витражи и декорации в стил Арт Нуво. Те представляват мозайка от многоцветно стъкло, разделена с тънки медни ленти, този метод е изобретен от самия Луис.

Търсят по целия свят нови камъни

В същото време Тифани подхожда все по-сериозно към създаването на бижута. Компанията наема гемолози, експерти по скъпоценни и полускъпоценни камъни, които пътуват по света в търсене на необичайни цветове. През 1902 г. е представен кунцит - розов кристал, кръстен на гемолога Джордж Кунц, който го открива. През 1910 г. Тифани представя морганит, камък с различен нюанс на розово, намерен в Мадагаскар и кръстен на финансиста Джон Морган. През 1974 г. компанията изважда яркозелен кристал цаворит, който дотогава е бил известен само на специалистите.

Друг камък, свързан с Тифани, е 129-каратов жълт диамант, закупен от компанията през 1878 г. Дълго време камъкът е използван в рекламни кампании. Докато в крайна сметка е поставен в огърлицата, с която Одри Хепбърн е снимана за реклама на филма "Закуска в Тифани".

В началото на миналия век Tiffany се развива активно. Продажбите са нараснали от 7 милиона долара през 1914 г. до 17,7 милиона долара през 1919 г. През бурните двадесет години, след Първата световна война, бизнесът на компанията продължава да върви нагоре на вълната на общо нарастване на богатството и вниманието към лукса.

Голямата депресия удря Tiffany доста тежко.

По време на Втората световна война Тифани си припомня опита от Гражданската война в САЩ. Компанията се занимава с производство на стоки за армията, включително части за зенитни оръдия, изтребители и др.

От лукса към масовата бижутерия

След Втората световна война изглежда, че най-добрите дни на марката са отминали. 

Това продължава до 60-те години, когато компанията започва да изживява нов възход. Той е свързан с Уолтър Ховинг, който става главен изпълнителен директор през 1955 г., а след това и най-големият акционер. Той решава, че концепцията на марката трябва да бъде преразгледана. И освен скъпи бижута Тифани ще продава и по-достъпни накити. Например сребърни пръстени, струващи само $3,5. Всичко това има положителен ефект върху продажбите, които до 1977 г. достигат 60,2 милиона долара. Ховинг наема няколко известни дизайнери в Tiffany, включително Жан-Мишел Шлумберже и Елза Перети. Сега техни творби са в колекциите на много световни музеи за дизайн.

\През този период марката Tiffany става наистина емблематична. Важна роля за това играе американският писател Труман Капоти, който публикува романа си "Закуска в Тифани" през 1958 г. Но по-важното е, че в Холивуд това произведение е направено на филм през 1961 г. с Одри Хепбърн в главната роля. Между другото, по това време не само скромната Холи Голайтли, но и дъщерята на собственика на магазина не могат да закусят "в Тифани" по една проста причина: в магазина няма кафене. Открито е няколко години по-късно.

Споменаването на марката, бижутата или магазините Tiffany се появява в много други филми и телевизионни предавания, сред които "Господата предпочитат блондинки", "Безсънни в Сиатъл", "Сексът и градът", филми за Джеймс Бонд и много други.

Марката се рекламира от различни знаменитости, сред които са певицата Бионсе, рапърът Джей Зи, актрисата Натали Портман. Компанията с гордост отбеляза, че именно от нея през 1904 г. бъдещият президент на САЩ Франклин Рузвелт купува пръстен, за да предложи на бъдещата си съпруга Елинор. И фактът, че в чест на раждането на едно от децата си друг американски президент, Джон Ф. Кенеди, подарява брошка Тифани на не по-малко (а може би и повече) известната си съпруга Джаки.

През 1980 г. Tiffany представя още едно от своите емблематични произведения - златно сърце с надпис върху верижка. През този период компанията все още се стреми да демократизира своите бижута, например стартира колекция с марката Streetwear Supreme. През същите години дизайнер на компанията става Палома Пикасо, дъщеря на известния художник.

Сделка за 16 млрд. долара

През януари 2021 г. Tiffany купи концерна LVMH, който притежава много производители на луксозни стоки, включително Louis Vuitton и Christian Dior. Сделката възлиза на $16 млрд. Така Tiffany отново става частна компания, както при Чарлз Тифани. Сега компанията има повече от 300 магазина в различни страни. Експертите отбелязват, че новият собственик отново е решил леко да промени концепцията на Tiffany - да се върне малко от предишния лукс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай