Инспектор Попов помирява класическата

Ученици и родители протестират, искат да върнат съкратени учители

Инспектор Попов помирява класическата | StandartNews.com

София. Учители от елитната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" скочиха едни срещу други в спор за пари и правомощия. Преподавателите се делят на лагери, а в сблъсъка им са въвлечени и ученици, и родители, които гравитират към единия или другия лагер. Ябълката на раздора е сестрата на Тити Папазов Мариела Папазова, която от началото на учебната година е и.д. директор на елитното училище, след като титулярната директорка Силвия Бакърджиева излезе в майчинство.

Новата шефка решава да прави промени, които не се харесват на част от учителите, следват уволнения и скандали между преподаватели и ученици. От няколко дни има протести, а от вчера сутринта десетки бивши и настоящи ученици на  Класическата гимназия се събраха пред Министерството на културата, което е принципал на училището. Недоволните поискаха среща с министър Владимир Пенев. Учителите, които са загубили работата си, са получили покана за разговор с него. На срещата пристигнаха и и.д. директорът Папазова и други учители, които я подкрепят. Задачата на служебния министър, който е известен като инспектор Попов покрай култовия сериал "Под прикритие", е да помири враждуващите лагери. Скандалът се завихря, след като Папазова, която е възпитаник на Класическата гимназия от втория випуск, учила от 1978 до 1883 г., застава начело на училището.

Тази година предстои да бъде направен конкурс за директорския пост и Папазова ще има шанс да стане титуляр. С идването й на началническия пост обаче срещу нея въстават част от учителите. Според работещите в гимназията причината е, че Папазова иска да въведе ред, да промени статуквото и изобщо контрола. Опозицията й обаче твърди, че Папазова няма никакъв опит като директор и не може да знае положението в училището само за 5 месеца, откакто е на поста. Ситуацията ескалира, след като и.д. директорката уволнява двама, а след това и още двама учители, а още около 12 са заплашени с уволнение. Повечето са преподавалите по древни езици и трудно могат да си намерят работа на други места освен ВУЗ-овете, но пък за там не са достатъчно квалифицирани, разказаха за "Стандарт" техни колеги. Версията на хората около Папазова е, че даскалите системно не посещавали учебните часове, предпочитали да стоят в близката кръчма "Черния кон", а на част от учениците пишели умишлено слаби оценки, за да се явяват на частни уроци.

Така например частният курс по френски език вървял по 60 лева на час, а за древните езици цената била двойна - 120 лева. Противниковият лагер пък твърди, че директорката и определени учители толерирали част от учениците, които били "деца на някого". Привилегированите гимназисти получавали високи оценки, въпреки че били сред слабите ученици и не посещавали редовно занятията в клас. Родителите, които подкрепят уволнените учители, твърдят, че децата им са умни, но заради действията на Папазова постоянно се "друсат от нерви" и "не желаят да посещават училище при тази директорка". От ръководството твърдят, че уволнените са имали провинения. Така например преподавателката по френски език Надя Кюлафлиева занимавала учениците "с всичко друго, но не и със самия учебен процес".

Даскалката въртяла любов с преподавателя по история и цивилизация Митко Делев. Двамата са уволнени дисциплинарно. Следват и другите двама - физкултурничката Илонка Джалева, която представяла болнични, за да се изявява като футболен съдия, и учителката по български език Анета Иванова, която работела извън учебната програма. Отделно се твърди, че предлагала на учениците порнография чрез нейната авторска книга с поезия "Глас". Част от учителите, бившите и настоящите ученици и техните родители са се обединили около групата на "Класиците" или "Умните" и чрез социалната мрежа организират протестни действия с искане да бъдат включени като представители на обществото на класиците в ръководството на училището. Те преминаха и към ефективни протести в сряда, когато се събраха в двора на гимназията.  Те настояха да има разбирателството и приятелски отношения между всички.

Желанието им е четиримата уволнени преподаватели да бъдат върнати на работа, а и.д. директорката Папазова - отстранена. От цялата ситуация обаче най-големите потърпешви са учениците, на които след месец предстои матура. Заради споровете ще има проблем и с кандидатите за постъпване в елитното школо, категорични са "класиците" и от двата враждуващи лагера. Въпреки че са съгласни, че войната уронва престижа на училището, спорещите не искат да се откажат безрезултатно, въпреки че и двете страни са съгласни на преговори и помирение. За техен арбитър са избрани служебният министър на културата Владимир Пенев, който заедно със заместничката си Деяна Данаилова вчера се срещна с учители и родители в сградата на министерството. Срещата продължи повече от 3 часа, но решение на проблема не бе намерено. Очаква се обаче скоро министър Пенев да поиска втора среща, за да бъде разрешен спорът. "Най-важното е изпитите на децата да преминат успешно, така че да има нормален прием на ученици и провеждане на матури", обясниха още от културното министерство.

Отделно в момента в НГДЕК тече проверка на Инспекцията по труда. От Икономическа полиция също проверяват сигнал за злоупотреба с бюджетни средства. От сегашното ръководство са категорични, че 80% от учителите и учениците ги подкрепят, а недоволните са "малка група, която преследва собствени интереси".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай