Хващат със суперрентген бомби и ножове в куфари

Хващат със суперрентген бомби и ножове в куфари | StandartNews.com

Служителите по сигурността денонощно се упражняват на тренажор

Десетина тестови куфара от всякаква материя, вид и размер, със скрити в тях какви ли не самоделни взривни устройства, различни модели ръчни гранати, огнестрелни и хладни оръжия и всички останали забранени предмети. Един по един се пускат на лентата на новозакупения рентген, най-нова версия, същият като тези, с които се проверяват багажите на пътниците, излитащи от Летище София. Служител от дирекция "Сигурност" на аеропорта следи на монитора съдържанието на тестовия куфар и го определя точно. Това е само част от обучението му в Авиационния учебен център (АУЦ) на Летище София.
Целта е служителите от дирекция "Сигурност" да бъдат подготвяни на същата техника, на която

работят в реални условия

обяснява Силвия Кусева-Владимирова, ръководител на АУЦ. Закупуването на новия рентген е и най-голямата инвестиция в учебния център, посочва тя и допълва, че поради същата причина и метал-детекторната рамка в центъра е подменена с нова.

Обучението на служителите по сигурността в АУЦ започна през април 2011 г., обяснява Кусева-Владимирова. То е резултат от изменение на Закона за гражданското въздухоплаване, което прехвърли контрола по сигурността на пътниците, екипажите и багажите на граничните пунктове на гражданските летища от МВР на летищните оператори. Промяната наложи обучение и постоянна поддръжка на квалификацията на неколкостотин служители по сигурността на Летище София. За целта бяха подготвени и сертифицирани инструктори, които преподават в АУЦ по Националната програма за сигурност в гражданското въздухоплаване. Оттогава всички служители по сигурността се обучават в АУЦ да извършват прецизни проверки на пътниците и багажите на Летище София.

Освен на новата рентген и метал-детекторна рамка, обучението на служителите по сигурността поддържат високото ниво на квалификацията си и на специални тренажори, обяснява още Силвия Кусева-Владимирова. Ние от самото начало имахме един тренажор, но през август миналата година се наложи да закупим още един, тъй като първият не успяваше да покрие огромния брой служители от дирекция "Сигурност", обяснява тя. Причината е, че според изискванията за постоянната поддръжка на квалификацията си секюрити служителите трябва да провеждат редовни сесии на тренажор -

по 6 часа на всеки 6 месеца

разказва Кусева-Владимирова. Тренажорът 100% имитира работата на реален рентген, на който служителите разпознават различните видове бомби и опасни предмети.

Всеки служител си има уникален код и парола, с които влиза в компютърната система на тренажора, провежда си сесията и си отива. Поради естеството на работата двата тренажора работят денонощно, а всеки служител по сигурността сам преценява кога му е удобно да направи задължителните 6 сесии. Случва се някои да идват в малките часове, преди или след смяна, обяснява Кусева-Владимирова. Ние имаме задължението да следим в базата данни дали те редовно провеждат сесии на тренажора и какви са резултатите от тях и я изпращаме до ръководството на дирекция "Сигурност", допълва тя. Целта е, ако на служителя за 6 месеца работа не му се случи нито веднъж (слава Богу) да попадне на багаж с бомба или друг опасен предмет, по време на тези сесии той тренира да ги открива и да реагира адекватно, за да поддържа подготовката си на високо ниво, казва Кусева-Владимирова. Затова, освен че закупихме втори тренажор, ние открихме и изнесен тренажор на Терминал 2, с което увеличихме удобството за служителите, обяснява още шефката на АУЦ. Така на тези от секюрити служителите, които работят на новия терминал, вече

не им се налага да бият пътя до Терминал 1

срещу който е сградата на АУЦ, за да си правят сесиите, коментира Кусева-Владимирова. На практика служителите от дирекция "Сигурност" постоянно поддържат форма в АУЦ, тъй като освен първоначалното те имат и специализирани обучения в зависимост от отделите, в които работят, обяснява Кусева-Владимирова.
АУЦ обучава служители по сигурността и на други летища, банки и фирми. Работим в силно конкурентна среда и успяваме да привлечем външни клиенти благодарение на високия професионализъм на нашите инструктори, допълни шефката на АУЦ. Това гарантира високото ниво на сигурност на Летище София, категорична е Силвия Кусева-Владимирова.

Подготвяме кадри и за Варна и Бургас

Силвия Кусева-Владимирова, ръководител на АУЦ на Летище София

Авиационният учебен център (АУЦ) обучава и повишава квалификацията на служителите на Летище София в съответствие с изисквания на ICAO, IATA и авиационните оператори. При нас се трудят 9 инструктори по различните летищни дисциплини, отлични специалисти, преминали обучение във водещи международни авиационни учебни центрове по света. Поддържаме нивото им високо чрез редовни посещения на специализирани курсове или на други летища за обмяна на опит с колеги. Отговорни сме за провеждането на първоначално обучение, квалификация и преквалификация на всички служители по оперативните дейности на Летище София. Поради това, въпреки горещите августовски дни и многото отпуски, темпото при нас не намалява, още повече, че постоянно изтичат срокове на обучения, които трябва да бъдат подновявани. Освен на огромния брой секюрити служители в АУЦ, провеждаме и всички обучения на служителите по наземното обслужване на "Летище София", както и част от подготовката на служителите на други оператори, като "Суиспорт" и "Голдеър". Провеждаме и нови обучения, например по изискване на "Остриън еърлайнс", която през септември сменя системата си за обработка на пътници и багажи. За целта авиокомпанията подготви наши инструктори, които вече обучават чекин агентите, които ще обслужват нейните пътници на летище София. Непрекъснато вървят и рутинните курсове, като еднодневното обучение на всички служители за получаване на пропуск например.

Друг тип обучение, което преминават по-голямата част от работещите на Летище София, е "Движение и достъп до и в летателното поле". Тези обучения са с валидност 3 г., но има и такива със срокове 1 и 2 г., като ние следим стриктно спазването им. Обучаваме и индивидуалните асистенти, които обслужват пътниците с ограничена подвижност, и служителите от гишетата за информация и тези, които работят на ръкавите, и пр. Основната ни цел е провеждаме всички вътрешнофирмени обучения, с което да пестим огромни средства на Летище София. От години подготвяме и служители на външни компании, например по превоз на опасни товари. Много спедиторски фирми и авиокомпании също ползват нашите обучения. Тази година спечелихме конкурс за провеждане на обучения на служителите на "Фрапорт" на летищата във Варна и Бургас, като във Варна проведохме всички обучения, а в Бургас - частично. Така че все по-повече излизаме и все по-добре се представяме на българския пазар на тези услуги и носим приходи на Летище София, които от година на година се увеличават.

Постоянно ни одитират всички авиокомпании, които оперират на аеропорта, както и експертите от ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА), която одобрява и програмите за обучение. През ноември ГВА поднови за 3 г. лиценза на АУЦ, което ни отне доста време и усилия. През юли АУЦ беше одитиран от "Бритиш еъруейз", "Еър Берлин" и "Ди Ейч Ел", които не отправиха никакви забележки към нас. От "Бритиш еъруейз" дори ни издадоха т.нар. "Силвър статус", което означава, че определени наши програми напълно покриват техните стандарти. Всичко това, разбира се, е огромно признание за програмите ни и квалификацията на нашите инструктори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай