Гръмналият цех бил като разграден двор

Гръмналият цех бил като разграден двор  | StandartNews.com

И двата взрива станали при смяната на охраната, която пуснала и коне край снарядите

"За мен това е чист вид тероризъм. Снарядите в Иганово не могат да се взривят сами, те не са окомплектовани и нямат взриватели. На практика има само хексоген, което не може да се взриви само". Това заяви пред "Стандарт" днес експертът по сигурността Иван Бояджиев. Във ВМЗ-Сопот вече е договорено да бъде доставена специалната машина от Германия, с която ще бъдат утилизирани снаряди без човешка намеса, обясни още той. "Целта на взривовете е повече от ясна - да се създаде напрежение и заводът да бъде приватизиран за 1 евро", смята Бояджиев.

От Върховна касационна прокуратура пък публикуваха доклада на районен прокурор в Карлово до окръжното обвинение в Пловдив. Документът може да бъде оценен като скандален. "И двата взрива на 21 март и 14 април т.г. са станали в период, в който охраната се сменя и реално абсолютно недопустимо

оголва обекта за около 30 минути

пише прокурорът. "В двата обекта, които са към ВМЗ-Сопот - производствена зона и складова база, има вътрешноведомствена охрана от 7 човека. Служителите от дневната смяна са напуснали охраняваните от тях постове по протежение на изградената охранителна полоса поне 20 минути преди 19,00 ч и са се отправили пеша към дежурната. Същевременно хората от нощната смяна на постове 3 и 4 едва след 19,00 ч се насочили към охраняваните от тях постове, отдалечени съответно на 2 и 3 км от пост 1, със служебен автомобил", пише в доклада. Така охраняемият периметър е оставен без физическа охрана в продължение на повече от половин час. "Едва ли е случайност, че и първият инцидент - на 21.03.2015 г., и вторият - на 14.04.2015 г., са възникнали именно в този отрязък от време - първият около 19,20 ч, вторият - малко след 7,00 ч - т.е. в периода, през който се сменят постовете на охраната", констатира обвинителят.
Прокуратурата е образувала

досъдебно производство срещу неизвестен извършител

за това, че "като е държал боеприпаси, не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници и наредби и инструкции, и от деянието е последвала значителна повреда на имот".
Преди първите взривове на 21 март, оказва се, с месеци сред цеховете пашували над 12 броя коне. Собственикът на животните влизал в района, когато намери за добре, за да "наглежда животните, да им носи храна или да ги пои", без да има пропуск, пише още обвинителят.

Окръжният прокурор на Пловдив пък поиска заводската площадка на ВМЗ в Иганово да бъде охранявана временно от МВР след разкритията, че базата на военния завод е като разграден двор.

Обвинителите подхващат възможна афера за 10 млн.

Възможна афера за 10 млн. лв. около взривовете в Иганово разследва районната прокуратура в Карлово. Става дума за факта, че шефовете на ВМЗ-Сопот не дават да се обели и дума военни сапьори да почистят т.нар. вътрешен периметър след експлозиите. "Впрочем размерът на сумата и упоритото настояване прочистването да бъде извършено от частни фирми, това също е предмет на отделна проверка и разследване на евентуална версия за умишлени действия по предизвикване на инцидента", пише в доклада си до окръжното обвинение в Пловдив карловски прокурор.

От обвинението поискали да се почисти районът, за да се извърши оглед. От ВМЗ-Сопот започнали да чистят едва на 31 март, цели 10 дни след взривовете, и то в радиус 1 км извън завода. Едва след това станало ясно, че голямата далавера е почистване на вътрешния периметър, който се правел само от частни фирми. Прокурорът изчислява, че за много по-малка площ след експлозиите на "Петолъчката" е платено 1,2 млн. лв. "Простите аритметични изчисления показват, че такова прочистване от частна фирма би струвало на ВМЗ АД сума над 10 млн. лв.", пише прокурорът от Карлово.
Обвинителите все пак наредили след първия взрив военните да го направят в определен участък от складовете само срещу дневни пари, за да могат да почнат следствени действия.

От днес сапьори от поделението в Белене почистват района на Иганово, съобщи областният управител на Пловдив Розалин Петков, който е председател на Кризисния щаб. Те са влезли в защитената зона в 12 часа, тъй като тогава е изтекъл срокът от 24 часа от последния взрив.

Още месец заводът ще е затворен

Производствена и структурна реорганизация ще бъде направена във ВМЗ-Сопот, за да може оръжейницата да възстанови работата си веднага след като следствието и прокуратурата приключат разследването по взривовете в Иганово. Това са се разбрали от ръководството на завода и министърът на икономиката Божидар Лукарски, който е принципал на държавното дружество. Възстановяване на производството обаче не може да стане по-рано от месец. Оръжейницата в Сопот търпи загуби, защото едно от възловите му производства е затворено от 21 март, когато бяха първите взривове на площадката в Иганово. "По най-бързия начин ВМЗ трябва да възстанови работата си, защото има договори, възстановява се от дълга криза, започва да изплаща свои стари задължения", коментира днес зам.-министърът на икономиката Любен Петров. Той за пореден път изрази съмнение, че снарядите, които са се намирали в складовете, могат да се самовзривяват от само себе си, при това на два пъти. "Не е променяна технологията, не са променяни смесите, всичко, което се прави, е едно и също от години", заяви Петров по повод версията, че причина за взривовете може да е некачествена продукция. Версията "саботаж" той коментира пред бТВ по следния начин: "Със сигурност едно предприятие, което е било структуроопределящо в България и към момента започва да възстановява своята дейност и да отива на други пазари, предполагам, че може би засяга други интереси."

След инцидента от 21 март цялата площадка в Иганово е била двойно охраняема - от вътрешноведомствената охрана и от постове на МВР. "Има строг пропускателен режим, водят се специални дневници, в които се записват хората, които отиват на площадката. А те са само хора и специалисти от следствие, прокуратура и няма достъп на външни лица", обясни Любен Петров. По настояване на министъра на икономиката Божидар Лукарски ръководството на ВМЗ-Сопот ще предприеме допълнителни промени за повишаване на сигурността. "Ще бъдат монтирани по-съвременни технически средства за охраната на всички складови помещения на завода", посочи Любен Петров. Той припомни, че в момента ВМЗ върви и пълна данъчна проверка.

Ромите чакат нов бомбаж след 20 дни

"След 20 дни пак ще гърми". Часове след втория взрив в Иганово ромът Севгин играе футбол с чаветата си на поляна до село Певците, а до тях пасат коне на воля. Думите му изглеждат като пророчески след двата взрива, разтресли цеховете на ВМЗ-Сопот за по-малко от месец. Домочадието на Севгин се чувства като на война. Не само заради гърмящите цехове отвъд Подбалканския път София-Бургас, а и заради върволицата от автомобили, придвижващи се като волски коли в кърския прахоляк. Севгин е намерил перфектното място на 2 км от взривовете и показва точно сградата на цеха, откъдето през 2 ч се чува експлозия и към небето се възкачват стълбове дим.

По черния път от Певците до центъра на Иганово се пътува точно 40 минути. "Елате, купете си къща в селото и няма нужда да търсите новини", посреща ни местната магазинерка. "Ще продължава да гърми, ама вече свикнахме", казва тя. Около 15 козунака стоят на тегяха в магазина й. "Сега съвсем нямам шанс да ги продам", казва тя. "От сутринта гърми през 2 часа - най-силно беше към 9 ч", разказва 53-годишният Васил Иванов, който преди време е работел в завода на ВМЗ в Иганово. "Като гръмна, изхвърли облак от парчетии и ламарини на 200 м, над Иганово, което е на 1,5 км, от цеха падаха големи парчета сажди", показва купчинката със сажди пред местната кръчма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай