Глобата за палатка отива в съда (ОБЗОР)

Глобата за палатка отива в съда (ОБЗОР) | StandartNews.com

Да се забрани дивият къмпинг и в планините, предвижда промяна в закона за туризма

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за гласуваните наскоро глоби за къмпингуване на плажа. Според приетия преди седмица от Народното събрание Закон за устройство на Черноморското крайбрежие всеки, който опъне палатка или паркира в 100-метровата плажна ивица, ще бъде санкциониран с 1000 до 10 000 лв.

Промяната предизвика вълна от протести на любителите на този начин на почивка. Според държавния глава гласуваните санкции са прекалено високи и не са пропорционални на извършеното нарушение. Това пък е в нарушение на конституцията и Хартата на права на ЕС. Президентът смята, че не къмпингуването променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Той все пак обнародва промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но очаква от институциите да предприемат действия, които да гарантират максимално запазването на дивите плажове.

"Забраната за отдаването им на концесия и под наем не е достатъчна", се казва в позиция на президента. Според Плевнелиев плажовете няма да се съхранят, ако се застрои ивицата зад тях. Президентът призовава правителството и депутатите да инициират и приемат съответните законови регламенти, за да защитят тези територии. В същото време министърът на туризма Николина Ангелкова предлага законови промени, с които се забраняват палатките и в планината. Всяко къмпингуване извън местата, предназначени специално за тази дейност, ще се наказва с глоба от 200 лв., се казва в проект на Закона за туризма, качен на сайта на министерството за публично обсъждане.

С тях се въвежда новата разпоредба, според която с глоба ще се наказва разполагането на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по закона къмпинги. Според друга алинея, всеки, който предоставя обособени терени за къмпингуване в нарушение, също се наказва с глоба - 3000 лв. или имуществена санкция в размер на 5000 лв. В Министерството на туризма очакват становища по законопроекта до 15 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай