Енергиен протест пред Министерство на икономиката

Енергиен протест пред Министерство на икономиката | StandartNews.com

София. Пред Министерство на икономиката и енергетиката са се събрали производители на "зелена енергия", които протестират срещу приетото от парламентарната Бюджетна комисия предложение на партия Атака, върху приходите от фотоволтаичните и вятърните централи да бъде наложена такса от 20%.

В писмо до медиите, организаторите от Българската фотоволтаична асоциация, определиха решението за въвеждане на таксата като скандално, непрозрачно, дискриминационно и незаконно. Според производителите на т.н. "зелена енергия", таксата е равносилна на национализация на бизнеса им и ще отблъсне чуждестранните и местните инвеститори от най-успешния сектор на българската икономика, в която бяха вложени над 4 милиарда евро и създадени хиляди работни места, казват от фотоволтаичната асоциация.

По-рано през деня директорът на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов прогнозира фалити на фирми от бранша. В интервю за "Хоризонт" той посочи, че предложението за 20% за такса, направено между първо и второ четене на бюджета, е пример за непрозрачно управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай