Дядо Кирил: Църквата е като болница

Опел Зафира струваше повече от Линкълна, каза митрополитът

Дядо Кирил: Църквата е като болница | StandartNews.com

София. "Мога да призова на първо място за мир – в църквата, в страната, в света, сред хората, и най вече в душите им трябва да има Божият мир, който надвишава всеки човешки разум. За такъв мир трябва да се молим – да бъдем по-толерантни, с повече разбиране и уважение един към друг". Това заяви наместник-председателят  на Българската православна църква Варненски и Великопреславски митрополит Кирил пред БГНЕС.

" В края на годината, белязана от смъртта на Българския патриарх Максим, неговият наместник си припомни за светлия пример на Негово Светейшество, но и се спря на бъдещите предизвикателства пред църквата", допълни той.

Кирил призова да следваме примера на патриарх Максим, защото той е много пресен. "Ние не трябва да изпускаме този възход, това духовно издигане, което се получи с изпращането на Дядо Максим във вечността, ние вярваме, че той и от там се моли за всички нас – цялата българска църква, вярващите християни, даже за нашата държава, защото служението на един духовник е църковно и патриотично. Така ние не сме сираци, аз вярвам, че той ни е поверил на закрилата на Св. Богородица, именно тя ще решава съдбата на БПЦ в бъдеще", каза още той.

Разколът е в миналото

Слава Богу разколът е в миналото, каза още митрополит Кирил. "И е по-добре, ако притежаващите необходимите качества се върнат през вратата на покаянието, за да могат да вложат своите усилия заедно с духовенство и вярващи в старанията си за още по-успешно осъществяване на спасителната мисия на БПЦ. Затова е радостно, че немалко духовници се връщат в лоното на Църквата ни, което предопределя съдбата на "Алтернативния Синод", допълни Негово Високопреосвещенство.

Наистина сега църквата е изправена пред някои предизвикателства, но на първо място това е грижата за младото поколение, за младите хора, коментира митрополитът Кирил. "Виждате какво стана в Америка – един млад човек отне животите на 28 души, потресаващо! Вече 20 години се говори за въвеждане на религия като задължителен предмет в училище, засега още нищо не е направено. Трябва да се даде и духовна храна, духовно и морално, високо нравствено възпитание на учениците, за да израснат като добри и честни граждани, с позиция, която да отстояват".

Друго направление, което виждам, е международната дейност на нашата Църква, каза още митрополит Кирил. "Българската църква беше обърната преди всичко навътре, към себе си, дълги години, защото се бореше за своята цялост през време на разкол. Същевременно много българи избраха да потърсят нов живот в чужбина. Ето още едно ново предизвикателство и лично мой стремеж – да запазим чрез църквата връзката на тези хора с родината, да запазим езика и вярата им, духа им за да го предадат на децата си", поясни визията си наместник-председателят.

Духовниците да гледат къде стъпват

Обвързването на някои духовници с бизнесмени и влиятелни личности митрополит Кирил коментира с думите "действително всеки духовник трябва да гледа как стъпва, как върви, за да не се препъне".

"Да не дава повод за съблазън на тези християни, които не са укрепнали във вярата. Именно те се съблазняват от такива случаи, но за съжаление и средствата за масова информация тиражират подобни твърдения целенасочено. Но не всичко е точно така, много пъти нещата изглеждат по един начин, а те всъщност са съвсем по друг начин. Църквата е като болница, ако днес чуете, че от "Пирогов" са изгонили и отказали лечение на болен, ще се възмутите. Църквата също не може да осъжда предварително някого, ако той е дошъл да потърси помощ, подкрепа, спасение, пък бил той и богат. Оттам нататък остава и отговорността на духовника как ще се погрижи за душата на тези хора, дали и как ще ги поведе по пътя на спасението", заяви наместник-председателят.

По отношение на даренията Спасителят сам казва "даром получихте, даром давайте", каза още митрополит Кирил. Той се обяви категорично против да се вземат някакви чужди на страната и църквата ни титли и отличия от миряни и духовенство. Кирил коментира и своята лимузина:

"Всъщност ние мислехме да вземем Опел Зафира, защото има такива модели, които идват от фабриката и са с природен газ, а колата е голяма. Но се оказа, че цената е по-голяма от тази на прочутия Линкълн, а той е хибрид. За мен това е важно, ето например Негово Светейшество Вселенският патриарх Вертоломей е духовникът, който е превърнал опазването на природата в своя лична кауза.

Лимузината е евтина и с възможности

Ние всички като християни сме длъжни да опазваме природата, защото тя е част от Божието творение, нейната красота и величие е говорят за силата на Създателя. Та малко така и с тази прочута кола – тя просто се оказа по-евтина и с повече възможности", обясни митрополитът. Вярно е, че и аз малко провокирах отначало хората, но се надявах на чувството им за хумор, призна той.

Запитан за агентурното минало на много висши духовници митрополит Кирил определи изнесените данни от Комисията по досиетата като "противозаконно, без основание, и то подборно". "Всеки случай трябва да се гледа по-отделно, както казва народа "всяка коза за свой крак". С един духовник са постъпвали по един начин, по друг начин с други. Именно затова би трябвало да се разгледа подробно, но още навремето, да се открият тези досиета, за да се знае кой действително е бил агент на ДС и кой не е. Защото за всички са събирани сведения и мисля, че няма да открия Америка като кажа, че почти няма човек от това време да няма поне картонче и някакво досие.

Кирил: Не съм изпълнявал поръчки

Времето ще разкрие и ще покаже действително кой какъв е бил, но аз се гордея че не съм изпълнявал никакви други поръчки освен послушанието, което ми е възложила БПЦ", допълни Негово Високопреосвещенство.

За своето изпращане в манастира Зограф митрополит Кирил сподели, че е видял, че в българския манастир в Света Гора стават неща, които постепенно откъсват манастира от българския и правилното му ръководене. "Защото един български монах там, Профирий, се постара да обсеби властта. Аз направих така, че да се разбере, че той не мисли за манастира, а за себе си, за лично обогатяване, да поеме по някакъв начин властта в манастира. Слава Богу, аз успях да отворя очите на тези епитропи и те избраха монах Серафим да влезе в управлението на манастира, за да се запази от обсебване, от когото и да било", разясни той. Всеки, който отиде сега в Света Гора и види българския манастир Св. Георги Зограф ще види как той действително се възвисява, затова ние се гордеем с тази светиня и днес, добави наместник-председателят.

Слава Богу, в Св. Синод има единство, той сега работи много добре и се вземат необходимите решения за подготовка на патриаршеския избирателен църковен събор, увери митрополит Кирил. "Процедурата е много голяма, изисква се много организационна работа. Предстоят уточняване на списъка на избирателите, необходимо е те да се актуализират, но и това става с решение на епархийския съвет и одобрение от Св. Синод", поясни той.

Трябва да се помисли и за лицата, които ще бъдат избрани от епархийските избиратели, това ще стане на 13 януари, посочи митрополит Кирил. "И се надявам, че с Божията помощ и застъпничеството на Св. Богородица това ще се организира, както трябва и даже и да има някакви старания от намеса от политици и бизнесмени, надяваме се че, патриаршески избирателен църковен събор ще вземе самостоятелно своето решение без да се влияе даже от представители на поместните православни църкви", каза още Негово Високопреосвещенство.

Митрополит Кирил използва възможността да напомни на всички да отделят време и не само да се залисват по покупки и подаръци, а да намерят време за молитва, да открият пътя към храма. "Сега сме в навечерието на светлото Рождество, новогодишните празници, а Христовото Рождество е празник на надеждата – надеждата за избавление и спасение. Нека се помолим, защото "искайте и ще ви се даде" е казал Спасителят Христос.

Моли се за учителката Илияна

Молитвата укрепява не само нашите лични духовни сили, редно е да се помолим и за всички други, за нашите близки, за нашето родно отечество. Да се помолим и за всички хора, за всички бедстващи и страдащи", призова той. Нека не забравяме всички страдащи, ние ще се помолим и за тази страдаща жена – учителката от 130-то училище в столицата, продължи митрополитът. "Дай Боже, да се възстанови, пък ако тя желае, Църквата е готова да й предложи работа, защото на хората, изпаднали в затруднение, трябва да се помага. Не може майка на три деца да остане без работа в тези виелици и трудни времена", допълни наместник-председателят на Св. Синод.

Надявам се догодина постепенно Православната ни църква и това да има – една по-добра организация с медиите, с обществото, пожела си митрополит Кирил. "Защото необходимо е по-редовно говорителят да излиза с изявления. Все пак митрополитите не могат постоянно да обикалят сутрешните блокове, ако искате да чуете техния глас, ела те в църква, чуйте проповедта на йерарха и духовника. От друга страна досега комуникацията с медиите доста куцаше и това трябва да се промени в положителен смисъл. Св. Синод сигурно ще прецени как да постъпва, но има много, и то важни теми, по които трябва да се чува гласа и на църквата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай