Дресьорката, която поиска тигрите да я убият

Тя е преживяла над дузина нападения на сцената и зад кулисите, но винаги е търсила грешката в  себе си

Дресьорката, която поиска тигрите да я убият | StandartNews.com
  • Мейбъл Старк е първата в света укротителка на големи котки, обучава ги не с насилие, а с любов
  • Тя е преживяла над дузина нападения на сцената и зад кулисите, но винаги е търсила грешката в  себе си

Името Мейбъл Старк е култ в цирковите среди. В онези дни, когато жените на арената са били предимно асистентки на магьосници, акробати и ездачи, тя смело влиза в клетката на тигрите пред очите на удивената публика. Тя е сред първите, на които им хрумва идеята да ги дресира с любов, а не с жестокост. Ето нейната история, разказана от Lenta.ru.

Днес цирковите представления не са толкова популярни, колкото преди сто години. В началото на 20 век обаче беше като YouTube или TikTok, където хората идваха да видят нещо, което никога не биха видели в обикновения живот. За зрителите цирковите артисти бяха супергерои. Те пък отговаряха на очакванията на публиката с ярки псевдоними и необичайна биография. 

Името на легендарната укротителка на тигри Мейбъл Старк днес е почти забравено дори в родината й САЩ, въпреки че тя е пионер в своето поприще. Възстановяването на биографията на тази смела жена не е толкова лесно поради онези стари циркови традиции, които изискват от артиста да поддържа аура на мистерия.

Мейбъл е родена на 10 декември 1899 г. в САЩ под името Мери Ан Хейни. Щатите Тенеси и Кентъки се борят за правото да се наричат ??родно място на първия в света укротител на тигри.  Бъдещата циркова звезда е родена в голямо фермерско семейство и осиротява на 17 години. Семейният лекар й помага да си намери работа след като изкара курсове за медицински сестри в болница в Луисвил. Там Мейбъл обича да прекарва времето си в зоопарка. Докато приятелките й тичали по срещи, тя бързала към клетките с диви котки. 

След като завършва курса за медицински сестри, Старк пътува до Калифорния. Там се запознава с Ал Саднес, управител на цирка Барнс, който е доста популярен. След като му казва, че обича животните и мечтае да стане дресьор, Сандс й предлага работа в цирка.

Първоначално Старк е ездач. Но по-късно спасява осиротяло тигърче, което нейните колеги смятали за изчезнало. 

Нарича го Раджа. Той става първият й артист

Според друга версия, Старк трябвало да се омъжи за цирковия укротител Луис Рот, за да получи достъп до работата с тигри. 

Не е ясно дали това е вярно, но Рот наистина е първият от петимата й съпрузи. 

А Старк, без значение как достига екзотичната си мечта, става звезда. Днес я наричат икона на феминизма и това е напълно оправдано: тази професия се смята за изключително мъжка и Старк наистина се откроява сред останалите циркови артисти. "Казваха, че една жена няма достатъчно мозък да свърши работата и това ме накара да поискам да направя точно това", казва Мейбъл Старк.

Но дали тя е първият укротител на тигри? Историята познава поне един известен предшественик на Мейбъл. Долорес Валесита от Мисисипи започва работа с големи котки пет години преди Старк. Вярно, тя се представя главно с пуми, леопарди и лъвове, така че е напълно възможно Мейбъл наистина да е шампион в обучението на тигри. В тази опасна професия  Старк наистина е новатор. Тя е първата, която работи с диви котки с любов, а не с насилие. Тя награждава тигрите с лакомства за правилно изпълнени трикове и се старае никога да не ги принуждава да правят нещо, което очевидно не им харесва. Всъщност Мейбъл си играе с котките си, приспособявайки се към естественото им поведение. Днес най-добрите дресьори работят с животни само по този начин.

Въпреки обичта си обаче, смелата жена не можа да избегне наранявания. Дори днес, когато са изписани томове изследвания за обучението на диви животни и професията на животинския психолог вече не е екзотика, артистите често получават тежки рани. Какво да кажем за цирка от преди сто години!

Нейната предшественичка, Долорес Валесита, умира през 1925 г., след като 

един от опашатите изпълнители "случайно прегризва гърлото й"

според вестниците. Старк трябва да издържи повече от дузина атаки на диви котки на арената и зад кулисите.

Първият инцидент, който едва не коства живота на Мейбъл, се случва през 1928 г. на представление в Бангор, Мейн. Укротителят се подхлъзва, докато влиза на арената, пада и един от седемте тигъра скача към нея. Старк успява да напусне клетката. Но когато се връща, два титъра я нападат и играейки си с нея, започват да я разкъсват истински. Намесват се други дресьори, Старк е откарана в болницата, където са й направени почти 400 шева. Тя е сериозно ранена, любимите й артисти почти са й взели скалпа.

Няма такова нещо като опитомено диво животно. Особено при котките. Те са бързи като светкавица и могат да атакуват всеки момент.

Някой цирков артист би помислил за по-тиха работа след такъв инцидент, но Старк не спира. Пет години по-късно тя излиза на арената във Финикс в компанията на 18 тигъра от Суматра и изнася представление, което предизвиква истински фурор. В края на шоуто един от тигрите се хвърля към Мейбъл и я сграбчва за рамото. Жената успява да усмири разярения звяр и макар че ръката й виси, завършва изпълнението си под аплодисментите на публиката.

Славата на Старк е зашеметяваща. През 1937 г. Мейбъл обявява, че напуска цирка завинаги. Известната укротителка се радва на почетна пенсия само около година. През 1938 г. Старк отново е на арената с лъвове и тигри и публиката наблюдава повече от двадесет големи котки, които скачат от пиедестал на пиедестал и летят през горящи обръчи по команда на смелата жена. "Те могат да бъдат принудени да се подчиняват, но не могат да бъдат покорени. Освен с любов. 

Тигрите са като хората - няма двама еднакви

Всеки има свой собствен характер. Обучаващият трябва да ги изучава и разбира", казва Мейбъл Старк.

Втората световна война отново прекъсва кариерата й. Старк осъзнава, че талантът й в обучението на лъвове и тигри едва ли ще помогне на фронта и отива да работи във фабриката за самолети Lockheed Aircraft.

След войната Старк се връща при любимите си котки. През 1950 г. се случва последният опасен инцидент: тигрицата Паша, с която Мейбъл работи четири години, тежко наранява ръката й. Две седмици по-късно укротителката е на благотворително събитие в цирка и след като произнася кратка реч, тръгва през тълпата към клетката на тигрицата, която я нападна. Пред смаяната публика тя я погали по носа и я целуна по лицето.

Старк никога не е обвинявала отбора си за нараняванията. Тя казва, че грешката е била нейна. Например Паша я нападнала, когато се опитала да вземе едно от малките й.

През 60-те години Старк вече е истинска жива легенда. Тя почти не излиза на арената, а само помага на младите си колеги зад кулисите. По-често е на телевизионния екран - канена е  в различни предавания, където разказва за особеностите на своя опасен занаят.

"Като всички нас, те очакват похвала. Една добра дума струва колкото дузина удари с тояга. Дресьорите, които се опитват да накарат животните да се подчиняват, рано или късно ще имат проблеми", казва Мейбъл Старк.

Тя живее Старк живее в калифорнийския Thousand Oaks от 1938 г., работи с животни в Jungleland Circus и е голяма местна знаменитост.

През 1968 г. обаче Jungleland е продаден на нов собственик, който решава да прави бизнес по нов начин. Не е известно какъв конфликт е имала Мейбъл с администрацията, но вратата й е показана веднага. И тогава се случва нещо, което Мейбъл не можа да преживее.

През април 1968 г. тигър, с когото тя е работила няколко години, избяга от цирка. Разрешено е животното да бъде застреляно от полицията. 78-годишната Старк гледа всичко това по телевизията. Мейбъл знае отлично как да се държи с тигър и вярва, че ще го убеди да се върне без насилие. Но новото ръководство на цирка дори не й го предлага. След глупавото, жестоко и напълно ненужно убийство на хищник, тя изпаднала в депресия. На 20 април легендарната Мейбъл Старк се самоубива.

Един от треньорите, който я познава, си спомня, че малко преди това артистката е казала: "Искам животните ми да ме убият." В известен смисъл това ужасно желание всъщност се сбъдва.

Циркът Jungleland, който работи повече от 30 години, е затворен след инцидента с тигъра. Сякаш Мейбъл Старк отнася със себе си цяла епоха от онзи свят, в който се влюбва още като тийнейджър и на който е посветена до последния си дъх.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай